Bu Başlığı Okurken, 5 Dakika Önce Okuduğunuz Diğer İçeriğimizi Hatırlıyor musunuz?

Hamilelikte unutkanlık durumu normal mi? Hamilelik sürecinde yemeğin içine tuz yerine yanlışlıkla şeker koyduğunuz oldu mu? Ya da günlük kullandığınız bir eşyayı yanlışlıkla buzdolabına koyduğunuz? Eğer hamilelik sürecinde bu ve buna benzer davranışlar içinde bulunduysanız çok normal. Çünkü siz gebesiniz. Bu sürecin doğal bir sonucu da unutkanlık! Neden mi?     Çünkü; gebeliğiniz sürecinde vücudunuzda birçok hormonal değişimler yaşanacak. Bunun doğal bir sonucu olarak unutkanlık yaşayabilirsiniz. Östrojen ve progestron hormonlarında dengenin değişmesi, glukokortioid hormonunun artması hafızanızı etkileyebilir.     Çünkü; gebeliğinizin ilk üç aylık sürecinde yoğun mide bulantıları yaşayacaksınız. Bazı geceler mide bulantınız için kalkacaksınız ve uyku kalitenizde azalma olacak. Uyku kalitenizin azalması unutkanlığa zemin hazırlayacak.     Çünkü; yeni bir sürecin beraberinde getirdiği endişe, korku, heyecan, mutluluk gibi duygular sizi etkileyecek ve unutkanlığınızı tetikleyecek.      

    

Tedavi Olmanıza Gerek Yok

Hamilelik sürecinde unutkanlık yaşamanız çok normal ve tedavi olmanızı gerektirmiyor. İlaçla tedavi zaten hem anne hem de bebek sağlığı için güvenli olmadığından önerilmiyor. Hamileler üzerinde yapılan çalışmalar, anne adaylarının çoğunda bu durumun ortaya çıktığını ortaya koyuyor. Hamilelik sürecinde yaşadığınız unutkanlık kalıcı olmadığından endişe edilecek bir durum değil. Doğumdan sonra sık sık emzirin. Bilimsel çalışmalar, emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonunun unutkanlığı azalttığı ve hafızayı güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Gebelik bitiminden birkaç ay sonra hafızanızla birlikte vücudunuzdaki her şey eski haline dönmeye başlayacak.    

      

Hamilelikte Unutkanlık İçin Basit Öneriler

  • Gebelik sürecinde unutkanlık yaşıyorsanız yapılacak işleri not edebilirsiniz.
  • Sık kullandığınız eşyaların yerini fazla değiştirmeyerek unutkanlığa engel olabilirsiniz.
  • Hem bebeğinizin sağlığı hem de sizin hafızanız için doğumdan sonra sık sık emzirmelisiniz.
  • Açıkcası, sorumluluklarınızın bir kısmını eşinize takviye edebilirsiniz.

    Eşinizin arabasının anahtarını alışveriş yaparken mağazada unutmanız, akşam yemeğinde evdekilere şekerli çorba içirmeniz, yıkadığınız temiz kıyafetleri tekrar yıkamanız ya da aile üyelerinizin ismini unutmanız sizin suçunuz değil, hepsi gebeliğin beraberinde getirdiği tatlı değişimler. Bu tatlı değişimlerin kısa sürede son bulacağı bilinciyle keyifli bir gebelik süreci geçirmenin fırsatlarını yakalayın.   Sağlıklı, sorunsuz ve mutlu bir gebelik süreci geçirmeniz dileğiyle...