Hamile Kadın Ne Duymak İster, Ne Duymak İstemez?

Hamilelik, anne adayını zorlayabilecek pek çok fiziksel değişimi beraberinde getiriyor. Bu durum, kişiden kişiye göre değişse de kadınların çoğu özellikle gebeliğin ilk 5-6 ayını oldukça zor geçiriyor. Alışık olmadığı bu dönemde ise yakınlarının ilgisi ve desteğine ihtiyaç duyuyorken, ne yazık ki tam tersine çevresinden farkında olmasa dahi sürekli negatif söylemler duyuyor. Biz de bu negatif söylemler yerine aslında hamilelerin duymaya ihtiyacı olan cümleleri sizler için hazırladık.

1)Çok Kilo Almışsın ⇒ Aldığın Kiloları Vermek Sandığın Kadar Zor Değil

   

Hamilelik, kilo almanın en meşru olduğu dönem... Doktorlar bile normal olduğunu söylerken kilo aldığını anne adayına hatırlatmak ve zaten bildiği bir şeyi tekrar söylemek, annenin moralini bozmaktan başka bir işe yaramayacaktır. O negatif cümlelerin yerine, aslında doğumla birlikte çoğundan kurtulacağını söylemek veya işe yarar deneyimleri paylaşmak çok daha yararlı olur.

2)Olumsuz Doğum Hikayeleri ⇒ Pozitif Doğum Hikayeleri

   

'Benim doğumum çok zordu, neredeyse 1 gün sürdü.' Bunun gibi olumsuz hikâyeler, doğum yapmaya hazırlanan bir anne adayı için oldukça ürkütücü olabilir. Aslında bu herkes tarafından tahmin edilebilirken, neden hala hamile kadınlara söylenmeye devam ediyor, anlaşılması güç bir durum... Olumsuz doğum hikayeleri yerine pozitif bir yaklaşım, zaten hamile kaldığı andan itibaren gebenin aklını meşgul eden doğum konusunda rahatlamasını sağlar.

3)Uyuyabiliyor musun? ⇒ Merak Etme, Her Şey Yoluna Girecek

 

Anne adayının sürekli dert yandığı problemleri ona hatırlatmak yerine, her şeyin kısa süre içinde yoluna gireceğini söylemeniz, aslında hamile kadının duymak isteyeceği cümlelerin başında gelir.  

4)Benim Çatlaklarım Hala Duruyor ⇒ Bebeğim Bana Bir Hatıra Bıraktı

   

Hamilelik çatlağı her kadında oluşur diye bir kural yok. Belki de hiç çatlakla karşılaşmayacak olan anne adayına bu cümleyi söylemek, sadece moral bozmaya yarar. Bu söylemin yerine olaya daha pozitif bir bakış açısı ile yaklaşmak gerekir.

5)Onlar Hamilelik Varisi / Lekesi mi ? ⇒ Doğumdan Sonra Bir Çoğu Geçecek

   

Anne adayının, yaşadığı fiziksel değişimleri sürekli hatırlatan birine ihtiyacı yok. Aksine ilgiye ve desteğe ihtiyacı var...

6)Kız mı Erkek mi? ⇒ Önemli Olan Sağlıklı Olması

 

Burada bir de kız cevabı verilirse, 'E olsun artık, ikinci erkek olur' gibi akıl almaz bir cümle ile karşılaşılabiliyor. Halbuki önemli olan bebeğin sağlıklı olması değil mi?

7)Hemen Emzirmeye Başlamalısın! ⇒ Bebeğin Emmeye Başladı mı?

 

Aile bireyleri ve dostlar bir yana dursun, size çok yabancı olan birinin bile bu konuda söyleyecekleri illa ki vardır. Oysaki, doğumdan sonra çeşitli nedenlerle annenin sütü hemen gelmeyebilir. Emzirmek, anne ve bebeğin sağlığı için mükemmel bir fırsat olsa da daha düşünceli davranılmalıdır.

8)Nasıl Doğuracaksın? ⇒ Senin İçin En Uygun Yöntem Hangisi?

   

Aslında bu sorunun alt metni 'Normal doğum yapacaksın değil mi?' sorusudur. Elbette herkes normal doğum yapmayı ister fakat annenin elinde olmayan sebeplerle sezaryen doğum da gerçekleşebilir. Veya anne direkt sezaryen doğum isteyebilir. Tıpkı emzirmekte olduğu gibi doğum yönteminde de karar doktor ile anneye aittir.  

9)Doğumdan Sonra Saçların Dökülecek ⇒ Doğumdan Sonra Saçların Kendini Yenileyecek

 

Hamilelikte artan hormon seviyelerinin doğumdan sonra bir anda normal seviyesine inmesi, saçlarda dökülmeye neden olabiliyor. Ancak, dökülen her saç, yenisiyle yer değiştiriyor. Bu sebeple, saçların dökülecek gibi olumsuz bir cümle yerine saçların yenilenecek ifadesi çok daha uygun olur.

10)Hamilelik Çok Büyülü Bir Süreç ⇒ Zor Bir Süreç Olduğunu Biliyorum, Yardım Edebileceğim Bir Şey Var mı?

   

Hamileliğin büyülü ve özel bir süreç olduğu aşikâr. Ancak anne adayı istemsiz gelişen mide bulantıları ve terlemelerle cebelleşirken, uykusuz geceler yaşarken, sürekli büyülü sözler söylemek de yersiz gibi... Hamileliğin zor bir dönem olduğunu bildiğinizi ve onu anladığınızı söylemeniz, sorunları karşısında çözümler üretmeniz daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.