Gebelikte Yapılan Egzersizin Faydaları

Gebelikte Yapılan Egzersizin Faydaları

Son yıllarda kadınların çeşitli egzersiz programlarına olan ilgilerinin giderek artması, bu aktivitelerin gebelikte de sürdürülmesine hatta özellikle bu dönemde estetik kaygılarla egzersiz yapma isteğinin artmasına yol açmıştır. Gebelik döneminde egzersizin birçok faydası vardır. Ancak yapılan bazı egzersizler düşüğe neden olabilir. İşte bu nedenle gebelik döneminde bazı sporlar ve hareketlerden kaçınılmalıdır. Peki, gebelikte hangi aktiviteler yapılmalı, hangileri yapılmamalı?İşte, Gebelikte yapılan egzersizin faydaları ve anne adaylarının bilmesi gerekenler…  

Hamilelikte yapılan egzersizin faydaları

Gebelik döneminde yapılan uygun egzersiz şunlara fayda sağlar:

  • Dolaşım ve sindirim işlevlerini düzenler.
  • Dayanıklılık ve kuvvetin artırılmasına yardımcı olur.
  • Annenin ağırlık kontrolünü sağlar.
  • Doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
  • Doğum sırasındaki olası sorunları azaltır.
  • Gebelik diyabeti olasılığının önlenmesinde etkilidir.

 

  

Gebelikte kimler egzersiz yapmamalı?

Annede kan – damar, böbrek ve tiroid hastalıkları, solunum, kontrol edilmeyen Tip 1 diyabet, geçmişte yaşanan düşük, erken doğum öyküsü, yüksek tansiyon ve kansızlık olması gibi durumlarda egzersiz yapmak sakıncalıdır.  

Gebelikte tartışmalı aktiviteler

Aerobik dans, jogging, jimnastik, basketbol, buz pateni ve voleybol gibi sıçramayı ve ani hareketleri gerektiren aktivitelerin uygunluğu tartışılır. Bu tip sporlar fetüsün travma riskini artırabilir ve annenin eklemlerinde de yararlanmaya neden olabilir.  

Gebelikte tehlikeli aktiviteler

Su kayağı, kayak, tüm temas sporları, hokey, dalış, su altı sporları, yüksek irtifada yapılan egzersizler, binicilik, kürek, dağ bisiklet ve rekabet gerektiren tüm aktiviteler.