Gebelikte Kanama Nedenleri

Gebelikte Kanama Nedenleri
26 Haziran 2017

Gebelikte kanama çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Bazı kanamalar gebelik için risk oluşturmazken, bazıları ise anne adayı ve bebeğin sağlığı için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Gebelikte Kanama Nedenleri

Gebelikte kanama nedenleri pek çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Gebeliğin ilk yarısında meydana gelen kanamalar komplikasyonların (yan etki) dışında gebelerin yüzde 20-30'ında görülen ortak rahatsızlık olarak belirtilir. Bunlardan en bilineni üstüne görme kanamasıdır ve döllenmeden sonraki 6-12 günler arasında oluşabilmektedir. Üstüne görme (İmplantasyon kanaması ) kanamasında normal adette olduğu gibi yoğun bir kanama görülmez. Gebelikte kahverengi akıntı, lekelenme ya da kanla karşılaşmak anne adayını endişeye sevk edebilir. Uzmanlar gebeliğin ilk 3 ayında yaşanan akıntının sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirtirler. Hamilelikte kahverengi kanamanın bazı durumlarda düşük belirtisi olabileceği ifade edilir. Gebeliğin 2. Trimester (ikinci üç ay) ve 3. Trimester (üçüncü üç ay) dönemlerinde görülen kanamalar ciddi bir komplikasyon işareti olabilir.Peki, gebelikte kanama neden olur? Hamilelikte kanama kaç gün sürer?  (Yazının devamında, gebeliğin dönemlerine göre olası kanama nedenlerinden bahsedilmiştir.)

Gebelikte Kanama Nedenleri

Gebelikte görülen kanamalar; bazı anne adaylarında görülen üstüne görme kanamasıdır. Tutunma kanaması (üstüne görme - yerleşme kanaması) aynı zamanda hamilelik belirtileri arasında yer alır. Yerleşme kanaması kaç gün sürer? Yerleşme kanaması yaklaşık olarak 6 ila 12 gün arasında sürer. Bu anne adayının hamileliğine göre değişiklik gösterebilir. Yerleşme kanaması genellikle lekelenme şekilde görülmektedir. Hamileliğin 6-12. günleri arasında oluşur. Anne adayında görülen idrar yolu enfeksiyonları da kanamaya neden olabilir. Bir diğer kanama nedeni de rahim ağzı kanamasıdır. Rahim ağzı hassas olan kadınlarda cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelebilmektedir. Bu tür kanamalarda çiftlerin doktora danışana kadar cinsel ilişkiye ara vermeleri önerilir. Bu tür kanamalar gebeliğe zarar vermezken bunun dışında gebeliğin sonlanmasına neden olan kanamalar vardır. Bu kanamalar şöyle listelenir.

     Gebelikte Kanama Nedenleri

1- Düşük;

Gebeliğin sonlanması anlamına gelen düşüğün bir işareti de kanama olabilmektedir. Fakat her kanama düşük yapıldığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar kadınların yüzde 20-30'nun hamilelik döneminde belirli şiddetlerde kanama yaşadığını göstermektedir. Gebelikte düşüğün meydana gelişi ile ilgili yapılan araştırmalarda düşüğün genellikle gebeliğin ilk haftasında yani 1. Trimester dönemde yaşandığı belirtilmektedir. Hamilelikte kahverengi kanama düşük belirtisi olabilir. Gebelikte kanamada düşük belirtileri; şiddetli vajinal kanama, karın ağrısı ve cenine ait dokunun gelmesi olarak belirtilir. Düşüklerin çoğu önlenemezken, tıpta düşüğün genellikle sağlıksız gebelik sonrasında oluştuğu ifade edilir. Anne adayının bir kez düşük yaşaması sonraki gebeliğinde de düşük yaşayacağı anlamına gelmez.

Düşükten hemen sonra hamile kalınabilir mi?

   Gebelikte Kanama Nedenleri  

2- Dış Gebelik:

Dış gebelik; yumurta ve spermin birleşmesinin (döllenme) genellikle rahim dışında follop kanallarda oluşmasıdır. Follop tüpüne yerleşen embriyo burada gelişimini sürdürür. Dış gebeliğin işaret ve belirtileri; karın bölgesinde keskin ağrı, ağrıdan günlerce önce kesintili ya da sürekli vajinadan gelen kahverengi damlalar, hCG hormon düzeyinin düşük olması, kasılmalar, kramp ve ağrılardır. Dış gebelikde tüplerinde enfeksiyon olan, daha önce dış gebelik geçirmiş kadınlar ve enfeksiyon cerrahi operasyon geçiren kadınlar risk altındır.   Gebelikte Kanama Nedenleri  

3- Mol Gebelikler:

Halk arasında üzüm gebeliği olarak da bilinen mol gebeliğinde bebek gelişmez. Erken gebelikte kanamanın nadir olan nedenlerinden birisidir. Mol gebelikte hücreler sağlıklı bir plesanta yerine üzüm salkımı şeklinde bir dokuya dönüşür. Mol gebeliğin belirtileri arasında vajinal kanama, kan testinde çok yüksek hCG hormonu, bebeğin kalp atışlarının fark edilmediği, ultrason ile muayenede rahim içinde üzüm salkımı şeklinde bir görünüm görülür.   

Gebelikte Kanama Nedenleri  

Gebeliğin İkinci Döneminde Görülen Kanamalar

Gebeliği ikinci döneminde (2.Trimester) görülen küçük kanamaları çoğunun rahim ağzında büyüme ve iltihaplı rahim neden olarak gösterilir. Orta veya geç hamilelikte meydana gelen kanamalar bebek ya da anne adayının sağlığı için tehdit oluşturabilir. Gebeliğin 2. ya da 3. Trimester döneminde yaşanan kanamalarda mutlaka doktora başvurmanız önerilir.  

1- Bebeğin eşinin ayrılması (Dekolman Plasenta )

Hamileliğin ikinci döneminde yaşanan kanamaların bir nedeni de  bebeğin eşinin ayrılması olarak gösterilir. Ayrılmanın derecesine göre görülen kanama, adet kanaması kadar şiddetli olabilmektedir. Bebeğin eşinin ayrılması sırasında karın yumuşaması, ağrı ve kramp görülür. Karın yumuşaması ayrılmanın derecesine bağlıdır. Genellikle yüzde 1 oranında ve gebeliğin son 12. haftasında görülür. (28. Hafta) Bebeğin eşinin ayrılması belirtileri;  mide ağrısı ve vajinal kanamadır. çok sayıda doğum yapan ve 35 yaş üstü kadınlar, daha önce aynı durumu yaşayanlar, orak hücreli anemi, yüksek tansiyon, travma ve mide yaralanmaları (trafik kazası) ve kokain kullanan gebeler risk altıdadır.   

Gebelikte Kanama Nedenleri  

 2- Bebeğin eşinin önde olması (plesenta previa)

İkinci dönemde görülen kanama genelde ağrısız ve parlak kırmızı şeklinde olması Plesenta nın doğum kanalının girişini kısmen ya da tamamen tıkanması anlamına gelmektedir. Oldukça ciddi olan bu durumda anne adayını vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması  önerilir. Bu durum genellikle 200 gebelikte bir görülür. çok sayıda doğum yapan kadınlar, daha önce sezaryen doğum yapanlar, çoğul gebelik yaşayanlar, kürtaj ve doğum sayısı fazla olanlar risk altındadır.  

3- Erken Doğum ( Preterm Eylem)

İkinci dönem gebelikte kanama da doğum 20. haftadan sonra ya da 37. haftadan önce başlamışsa, kasılmalarla birlikte mukozlu kanlı bir akıntı görülüyorsa bu durum erken doğumun belirtisi olabilir. Böyle bir durumda anne adayını hemen doktora başvurması önerilir.   

Gebelikte Kanama Nedenleri  

Doktorunuza Başvurun

Gebelikte kanama her ne şekilde olursa olsun önemsenecek bir durumdur. Bu nedenle gebeliğinizde bahsedilen kanama şekillerinden herhangi birini yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.