Gebelik Döneminde Diş Bakımı ve Tedavisi

Gebelik Döneminde Diş Bakımı ve Tedavisi
02 Eylül 2017

Gebelik döneminde anneler diş bakımına normalinden çok daha fazla özen göstermelidirler.

Gebelik döneminde anne fiziksel olarak değişime girer. Bu değişimlerin başında hormonlar gelmektedir. Bu dönemde anne adayının hormon seviyesi normal değerlerin çok daha üst seviyelerine çıkmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde yaşanan mide bulantıları ve kusmalar dişlere zarar verir. Gebelik döneminde anneler diş bakımına normalinden çok daha fazla özen göstermelidirler. Anne adaylarının gebelik döneminde diş çürüklerini en az indirmek için yapması tavsiye edilen durumlar şöyle sıralanmıştır;    

Hamilelikte Diş Çürüğünü Önlemek İçin Yapılacaklar

 - Mutlaka düzenli olarak diş hekimine gidilmelidir.

- Günlük olarak diş ve diş etlerin bakımı yapılmalıdır.

- Yatmadan önce ve sonra kesinlikle dişler fırçalanmalı, ağız jelleri ve diş ipleri kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir.

Gebelik Döneminde Diş Bakımı ve Tedavisi  

- Hekimin önereceği ağız gargarasıyla günlük ağız gargarası yapılmalı, tuzlu su gargarası ile diş etleri rahatlatılmalı

- Kusma sonrası diş bakımına daha çok özen gösterilmelidir.

- Gebelik dönemi boyunca şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya çalışılmalıdır.

- Çürüme etkileri gözleniyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Gebelik Döneminde Diş Tedavisi Bebeğe Zarar Verir mi?

Öncelikle unutulmamalıdır ki diş hekiminiz bu konuda sizden çok hassas davranacaktır. İlk üç aylık dönemde düşük riski daha fazla olduğundan, diş hekimleri geçici tedaviler uygulayıp, asıl tedaviyi sonraki aylara bırakmayı tercih ederler. İlk aylar zararsız ilaç tedavileriyle gerekli müdahaleler yapılır. Daha sonraki dönemler daha risksiz dönemler olarak kabul edilir. Bu dönemlerde kanal, dolgu tedavileri, diş çekimi ve diş taşlarının temizlenmesi gibi işlemler yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Ancak hamileliğin hangi döneminde olunursa olunsun, diş röntgeni çektirmeniz gerektiğinde kadın doğum uzmanınızla konuyu paylaşmalı ve onun önerisini dikkate almalısınız. Diş ve diş eti iltihabı gibi çok acil durumlarda ise iyi bir durum değerlendirilmesi yapılmalı, enfeksiyonun mu yoksa tedavinin mi bebeğe zarar verebileceği ihtimalleri ön plana alınmalı ve jinekoloğun önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Gebeliğin son üç ayında yine ilk aylarda olduğu gibi herhangi bir işlem yapılmamasına özen gösterilmelidir. Acil durumlar dışında diş hekiminiz dişlerinizi herhangi bir müdahalede bulunmayacaktır. Gebelik dönemi içerisinde anne adayları herhangi bir doktora gittiklerinde mutlaka bu hallerini belirtmeleri gerekir. Diş hekimi ile kadın doğum uzmanı riskleri değerlendirip birlikte karar almalıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk