Evinizdeki Bu Ürünler Bebeğiniz İçin Çok Tehlikeli!

Evinizde günlük olarak kullandığınız pek çok ürünün bebeğiniz için tehlikeli olabileceğini hiç düşündünüz mü? Aslında hemen her evde bulunan ve bize oldukça zararsız görünen birçok eşya bebeğimiz için zararlı olabilir. Uzmanlar, bebekleri hareketlenmeye başlayan annelerin hem sağlıkları hem de güvenlikleri için bu tarz eşyaları bebek ve çocuklardan uzak tutmalarını tavsiye ediyorlar. Annelerin ev kazalarını önlemede tehlikeli olduğu bilinen ürünlerden çok, zararsız görünen ürünlere daha fazla dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen uzmanlar, evde kullanılan bebekler için tehlikeli ürünleri şu şekilde listeliyorlar.

Telefonlar

   

Listenin en başında akıllı telefonlar geliyor. Telefonlar aslında sadece bebekler ve çocuklar için değil aynı zamanda hepimiz için de çok zararlılar. Cep telefonları her yöne mikrodalgalar yayarak çalışır. Yapılan araştırmalarda, bu dalgaların yumuşak doku ve kemikte birkaç santimetre ilerlediği ve yaydığı enerjinin de sinir ve beyin dokusu tarafından emildiği gösterilmiştir. Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ve çocukların dokularının daha ince ve yumuşak olmasından dolayı bu elektromanyetik dalgalara daha kolay maruz kaldıklarını bildirmiştir.    

Nemlendirici Cihazlar

   

Çocuk odalarının nemli olması gerçekten önemli ancak Kulak Burun Boğaz Uzmanları oda nemlendiricilerin temizliği iyi yapılmadığı ve içinde mikrop barındırıp çalıştırıldığında o mikropları havaya verdiğini söylerler. Bu durumun da bademcik iltihabı, sinüzit ve zatürreye kadar gidebilen akciğer enfeksiyonu riskini artırdığını belirtirler.  

   

Bebeklerin kafalarına geçirerek oyun oynamaktan hoşlandıkları plastik torbalar göründüğünün aksine evinizde bulunan tehlikeli şeyler arasında yer alır. Plastik poşetlerin ihmal edilmesi nedeniyle boğulan çocukların sayısı ürkütücü boyuttadır. Bunun dışında plastik poşetlerin petrol atıklarından yapılmış olması da sağlık açısından bir o kadar zararlıdır.

Kozmetik Ürünler

     

Fırçalar, rujlar, ojeler ve diğer kozmetik ürünleri, meraklı bebeğiniz için eğlenceli görünen pek çok şeyden birisidir. Bebeğiniz için zararsız gibi görünen bu ürünler ağza alınması ya da yutulması durumunda zehirlenmelere kadar giden bir hal alabilmektedir.

Küpe Arkaları

   

Küpelerin minicik parçaları olan küpe arkaları bebeğinizin ağzına alıp yutacağı ya da boğazına kaçarak ona zarar verebilecek olan tehlikeli eşyalardandır.  

Balonlar

   

Gerek oyun oynamak için kullanılan gerekse de doğum günü partilerinde sıkça yer alan balonlar da bebekler için tehlikeli ürünler listesinde yer alır. Özellikle inmiş balonların bebeklerin boğazına kaçma riski vardır.    

Ev Bitkileri

   

Evde yetiştirdiğiniz birbirinden güzel ev bitkileri de bebeğiniz için zararsız gibi görünen eşyalar arasında yer alır. Buna karşın ev bitkilerinin bazıları zehirli olabilmektedir. Örneğin hemen her evde bulunan difenbahya isimli bitkinin yapraklarının öldürücü etkisi mevcuttur. Bununla birlikte kaktüs ya da gül gibi dikenli bitkiler de bebeğinize zarar verebilir.  

Şişe Kapakları

   

Yaşı kaç olursa olsun bebeklerin hiç birisi kapaklara karşı kayıtsız kalamazlar ve onlarla mutlaka oynamak isterler. Peki, ya ağızlarına alırsa?  

Sanat Malzemeleri

  

Hobilerinizi yaparken kullandığınız; fırçalar, boyalar, tinerler, kalemler ve diğer pek çok sanat malzemeleri de bebeğiniz için tehlike oluştururlar. Bu gibi malzemelerin tamamının kimyasal içeren, kesici, delici ve kansorejen olduğunu unutmayınız.

Deterjanlar ve Şampuanlar

   

Hemen herkesin yaptığı gibi lavabo altındaki dolaplara koyduğunuz ve bebeğinizin kolayca ulaşabilecekleri yerlerde olan şampuan ve deterjanlar zehirli malzeme içerdiğinden bebeğiniz için çok tehlikelidir. Bu tarz zehirli malzemeleri bebeğinizin kolayca ulaşamayacağı yerlerde saklayın.  

Mumlar

   

Mumların içerdiği parafinin yanında, yanık hali de bebeklerinize zarar verebilir.

Elektrik Prizleri

   

Bebeklerin oynamaktan büyük zevk aldıkları şeylerden birisi de şüphesiz elektrik prizleridir. Gerek duvardaki gerekse de yere yakın yerlerde prizleri mutlaka bebeğinizin ulaşamayacağı yüksekliğe kaldırmalı duvardaki prizleri de özel priz kapakları (güvenlik kapakları) ile kapatmalısınız.  

Mıknatıslar

   

Özellikle oyuncaklarda bulunan küçük mıknatıslar, yutulması durumunda iç organların bir birine çekilmesine hatta iç organların parçalanmasına bile neden olabilmektedir. Bu nedenle bebeklerinize alacağınız oyuncakların mutlaka yaşına uygun olmasına dikkat edin. Evinizde yaşı büyük çocuğunuzun küçük parçaları bulunan oyuncaklarını da bebeğiniz uygun yaşa gelene kadar ortadan kaldırmanızda fayda var.   

0-6 Aylık Bebekler İçin Uygun Oyuncaklar  için tıklayın...  

Metal Takılar

   

Yutulması bir yana, içeriğinde bulunan kurşun nedeniyle bebeğiniz için zararlı olan metal takıları da bebeğinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin.

Köpek Maması

   

Orta yerde bulunan köpek mamaları küçük çocuklarda boğulmalara neden olan ciddi sorunlar doğurabiliyor.

Oyuncak Sandıkları

   

Oyuncakları sakladığınız büyük kutular ve oyuncak sandıkları da zaman zaman bebeğiniz için tehlikeli bir kuyu olabilir.  

Kulak Tıkaçları

   

Görünürde oldukça zararsız görünen kendi küçük, zararı büyük ürünlerden birisi olan kulak tıkaçlarını da bebeğinizin kolayca ulaşabileceği dolap ve çekmecelerde bulundurmayın.  

Saç Bantları ve Tel Tokalar

   

Saç bandı ve tel tokaları oluşabilecek tehlikeli durumlar nedeniyle mümkün olduğunca küçük bebek ve çocuklarınızdan uzak tutmalısınız.

Dikiş Malzemeleri

   

Dikiş malzemeleri bebeklerin en fazla merak ettikleri şeyler arasında yer alır. Bebeğinizin bu tür malzemelere ulaşması durumunda oldukça ciddi sonuçlar doğurabilecek; iplik, iğne ve düğme gibi hemen her evde bulunan dikiş malzemelerini kilitli kutularda saklayın.   

Bebeklerde Boğulma Belirtileri ve İlk Yardım Teknikleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...  

Kalem Kapakları

   

Evde bebekler için tehlikeli şeyler listesinde kalem kapakları da yer alıyor. Bebeğinizin boğazına kaçma hatta nefes borusunu tıkama riski olan her çeşit kalem kapaklarını bebeklerden uzak yerlerde tutun. 

Bebek İçin Ev Nasıl Güvenli Hale Getirilir? Ayrıntılar için tıklayın...