Erkeklerde Kısırlığa Neden Olan 8 Sorun

Erkeklerde kısırlık nedenleri bir çok faktöre bağlı olabilmektedir. Kısırlık, bir yılı aşkın süredir, doğal yollarla bebek sahibi olamamak olarak tanımlanabilir. Günümüzde, çiftlerin yaklaşık yüzde %15'lik bir kesimi doğal yollarla bebek sahibi olamıyor ve tedavi yöntemlerine başvuruyor. Bu tedavi yöntemlerinin büyük bir kısmında başarı elde ediliyor ve çiftler bebek sahibi olabiliyor. Dolayısıyla bebek sahibi olma konusunda hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmamalısınız ve tedavi sürecinde sabırlı davranmalısınız.  

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri

Erkeklerde kısırlık nedenleri çok çeşitli olabilir. Bu durumu sadece sperm kalitesi bağlamında düşünmemek gerekir. Günlük hayattaki sigara kullanımınız, maruz kaldığınız radyasyon ve daha birçok faktör infertiliteye sebep olabiliyor. Erkeklerde en yaygın kısırlık nedenleri ise şöyle;

1)Hormonal Kaynaklı Kısırlık

 

 Sperm üretimi, beyinde olan hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH hormanları denetimi içerisinde olduğundan, bu hormonların düzensiz bir şekilde çalışması kısırlığa neden olabilir.

2)İnmemiş Testis

 

 Testisler, genellikle doğumda veya doğumu takip eden 1 yıl içerisinde yumurtalık torbasına iner. Testislerin her ikisinin veya sadece birinin skrotuma inmemesi kriptorşizm olarak adlandırılır. Bu tür vakalarda, karın içinde yukarıda kalan testisler daha yüksek ısılara maruz kalır ve sperm üretimi bozulur.

3)Testis Tümörü

 

 Tümör tedavisinde, erkeklerin kullandığı ilaçlarla birlikte, maruz kalacağı radyoterapi de spermleri ciddi oranda olumsuz etkiler ve kısırlığa neden olur. Bu gibi durumlarda genellikle tedaviden önce spermler alınıp dondurulur.

4)Varikosel

 

 Varikosel, yumurtalık torbası veya testislerin etrafında oluşan varisli damarlardır. Genişlemiş damarlar, erkeklerin %15'lik kısmında görülür ve her varikoseli olan kısır olarak değerlendirilmez. Fakat kısır olarak değerlendirilen ve tedavi gören erkeklerin yaklaşık 3'te birinde varikosel mevcuttur. Varikosel, kan akımının yavaşlamasına bağlı olarak skrotumda ısı artmasına neden olur. Bu da sol böbrek üstü bezinden gelen ters yöndeki kan akımının, testislerde yüksek düzeylerde toksik atığa maruz kalmasına sebep olur ve üreme sağlığında bozulmalar görülür.

5)Enfeksiyonlar

 

   Üreme organındaki enfeksiyonlar da kısırlığa neden olabilir. Tüberküloz, bel soğukluğu ve bazı bakretiyel enfeksiyonların neden olduğu iltihabi reaksiyonlar, üreme kanallarında tıkanıklık meydana getirerek kısırlığa neden olabilir.  

6)Meninin Mesaneye Kaçması

   Ejakülasyon (boşalma) sırasında meninin mesaneye doğru kaçması da kısırlığa neden olabilir. Bu gibi durumlarda ya çok az meni gelir ya da hiç gelmez. Hipertansiyon ilaçları, depresyon ilaçları, prostat ameliyatı sonrası kullanılan ilaçlar veya diyabet ilaçları, bu durumun yaşanmasında bir neden olabilir. Bu vakalarda, idrar örneği alınarak spermler ayrıştırılır ve aşılama yapılır.

7)Sistemik Hastalıklar

   Yüksek ateşli hastalıkların da erkeklerde kısırlık nedeni olabileceği saptanmıştır. Yüksek ateş, birkaç saat içinde spermlere zarar verebilir. Yüksek ateşli bir hastalık geçiren erkeğin, bir iki hafta sonra spermlerinde azalma ve normal yapıdaki spermlerin sayısında azalma görüldüğü tespit edilmiştir.

8)Çevresel Faktörler ve Bazı Alışkanlıklar

 

 Erkeklerin düzensiz beslenmesi, sigara, alkol gibi tehlikeli maddeler kullanması da sperm kalitesini düşürerek kısırlığa yol açabiliyor. Buna ek olarak günlük hayatta maruz kalınan radyasyonun, hem kadınları hem de erkekleri kısırlık konusunda tehdit ettiği biliniyor.   Kadınlarda kısırlığa neden olan etkenler hakkında bilgi almak içinburaya tıklayabilirsiniz.