Doğumun Nasıl Başladığı Bulundu!

Doğumun nasıl başladığı bulundu! Amerika'daki Teksas Üniversitesi'ne bağlı bilim insanlarının yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre; doğumun başlaması, bebeğin akciğerinde gelişen 2 tür proteine bağlı. Doğumun gerçekleşmesine doğrudan etki ettiği tespit edilen bu iki protein hakkında yapılan çalışmalar derinleştikçe, erken doğum riskinin önüne geçilebileceği öngörülüyor.  

Doğumun Nasıl Başladığı Bulundu!

 Daha önce yapılan araştırmalar neticesinde, doğumun başlaması için gerekli olan sinyallerin bebek tarafından verildiği biliniyordu. Ancak durumun mekaniği tam olarak çözülebilmiş değildi. Amerika'daki Teksas Üniversitesi'ne bağlı bilim insanları, konu üzerinde yaptıkları araştırma ile 'doğum nasıl başlıyor' sorusunu çözüme ulaştırmış oldu. Teksas Üniversitesi'ndeki biyokimyacıların yaptığı çalışmaya göre; doğumun başlamasından, bebeğin akciğerlerinde üretilen SRC1 ve SRC2 adlı proteinler sorumlu. Bebeğin, anne rahminden dışarı çıktıktan sonra nefes almasını sağlayan bu proteinler, annenin beynine 'bebek artık dışarıya çıkmaya hazır' mesajını gönderiyor ve böylelikle doğum süreci başlıyor.    

Doğumun Zamanlanmasını Bebek Ayarlıyor

  Üniversitede Biyokimya ve Jinekoloji profesörü olan ve araştırmanın başında bulunan Carole Mendelson, çalışmaları hakkında şunları söyledi: ' Yaptığımız çalışmalar, doğumun başlamasını tamamen bebeğin zamanladığını gösteriyor. Bebeğin nefes almaya hazır hale gelmesini sağlayan SRC1 ve SR2 adlı proteinler geliştiğinde, bebek de doğmaya hazır oluyor.'

 

  

Araştırma Detaylandığında Erken Doğumun Tamamen Anlaşılması Öngörülüyor

Amerika'da her 9 bebekten 1'i erken doğuyor. Türkiye'de ise doğumların yaklaşık doğumların yaklaşık %8'i 37. haftadan önce gerçekleşiyor ve bu durum erken doğum olarak adlandırılıyor. Erken doğan bebeklerin akciğerleri tam gelişmediği için başta solunum problemleri olmak üzere, epilepsi ve körlük gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı biliniyor. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar ve bulunan sonuçların başka araştırmalar ile desteklenmesi halinde, erken doğum mekanizmasının tamamen anlaşılması bekleniyor.   

Diğer güncel haberlerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.