Doğum Sonrası Depresyonunun 10 Belirtisi

Gebelikte değişen hormonların doğum sonrası normale dönme sürecinde yeni anneler bazı sıkıntılarla karşılaşabilir. Bu sıkıntılardan birisi de doğum sonrası depresyonudur. (Lohusalık Depresyonu) Uzmanlar, Türkiye'de doğum yapan kadınların yüzde 50'sinin doğum sonrası depresyonuna girdiğini ifade etmektedirler. Yeni annelerin doğumdan sonra ilk 4 ay ile 1 yıllık süreçte yaşadıkları doğum sonrası depresyonundan kurtulabilmeleri için profesyonel yardım almaları gerektiği ifade ediliyor. Gebelik ve doğumun getirdiği hormonsal ve psikososyal değişikliklerin depresyona neden olduğunu belirten uzmanlar, doğum sonrasında bazı belirtilerin depresyonun kanıtı olabileceğini ifade ediyorlar. İşte, doğum sonrası depresyon belirtileri...

1 - Olayların Komik Tarafını Göremiyor, Gülemiyorsanız

   

Bu dönemde çevrenizde hemen herkese komik gelen olaylar size sıradan gelebilir. Bu nedenle bir süredir hiçbir şeye gülemediğinizi fark edebilirsiniz.  

2 - Geleceğe Hevesle Bakamıyorsanız

   

Bu dönemde yaşadığınız duygusal hassasiyet ve anlam veremediğiniz bir umutsuzluk sizi etkisi altına alabilir. Kimi zaman gelecek sizi korkutabilir.

3 - Öylesine Mutsuzum ki Hep Ağlıyorum Diyorsanız

 

   

Bebeğinizin hayatınıza girmesiyle değişen yaşamınız ilk günlerde size büyük mutluluk veriyorken, bir süre sonra hiçbir nedene bağlı olmayan bir mutsuzluk hissedebilirsiniz. Bu durum sizin hiçbir neden olmadan sık sık ağlama krizine girmenize neden olabilir.

4 - Nedensiz Yere Kendinizi Endişeli ya da Sıkıntılı Hissediyorsanız

   

Ortada endişelenecek bir durum olmamasına karşın, zaman zaman kendinizi endişeli ve sıkıntı içerisinde hissedebilirsiniz.

5 - Hiç Bir Neden Olmamasına Karşın; Korkuyor ya da Panikliyorsanız

 

Ara ara ya da sürekli, ortada hiçbir neden yokken en küçük olay bile sizin korkmanıza ya da endişe duymanıza neden olabilir.

6 - Zaman Zaman Kendinize Zarar Vermeyi Düşünüyorsanız

   

Doğum sonrası yaşadığınız lohusalık dönemindeki hissedeceğiniz karmaşık ve karşıt duygular (ambivalans duygular) zaman zaman kendinize zarar vermeyi düşünmenize neden olabilir ki bu durum, depresyonun en şiddetli düzeyinde olunduğuna işarettir.

7 - Öylesine Mutsuzum ki Uyumakta Zorlanıyorum Diyorsanız

   

Doğum sonrası yaşadığınız duygu karmaşası ve mutsuz olma hissi sizde uykusuzluğa neden olabilir.

8 - Kendinizi Çökkün ya da Üzüntülü Hissediyorsanız

   

Yaşadığınız ikilemler sizin kendinizi çökkün ve üzüntü içinde hissetmenize neden olabilir.

9 - Her Şeyin Giderek Sırtınıza Yüklendiğini Hissediyorsanız

   

Yaşadığınız durum öyle bir hâl alır ki, her şeyin giderek sırtınıza yüklediğini hissedebilirsiniz.

10 - Bir Şeyler Kötü Gittiğinde Gereksiz Yere Kendinizi Suçluyorsanız

   

Bu dönemde kötü giden her şey sizin kendinizi suçlamanıza neden olur. Bebeğinizin normal zamanlarındaki küçük huysuzluğunun suçunu bile kendinizde aramaya başyabilirsiniz.

Psikologdan Yardım Alın

Yeni anne olmuş kadınların yarısının yaşadığı ifade edilen doğum sonrası depresyon belirtileri size küçük, üstesinden gelinmeyecek sorunlar gibi görünse de zamanın ilerlemesi ile durumunuzda ciddi değişimler yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle yazımızda yer alan 10 maddeden herhangi birkaç tanesinin bile kendinizde mevcut olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden uzman bir psikologla görüşmelisiniz.