Bebeğiniz Çok mu Agresif? İşte Olası Nedenleri

Bebeğiniz agresif mi agresif... Ağlama krizlerine giriyor, kendisini yere atıyor ve hatta size zarar veriyor... Zaman zaman gelen bu öfke nöbetleri karşısında ne yaparsanız yapın, onu sakinleştirmek bir türlü mümkün olmuyor... Peki, çoğu ebeveynin tarif ettiği bu bebeklerde sinirlilik hali neden kaynaklanıyor? Bebekler neden sinirli olur ? İşte, sorunuzun cevabı niteliğinde, bebekleri sinirlendiren şeyler ve onlara çözüm olabilecek öneriler...  

Bebekleri Sinirlendiren Şeyler

1)Bebeğinize Yemek İstemediği Halde Zorla Yemek Yedirmeye Çalışıyorsanız...

 

Hiçbir anne bebeğinin doyduğunu kabullenmez ve sürekli yemek yedirmeye çalışır. Ancak bebeğiniz tok olduğu halde ona yemek yedirmeye çalışmanız onun sadece agresifleşmesine neden olacaktır.

Ne Yapmalısınız?

Bebeğiniz yemek istemediğinde ısrar etmeyin. Biraz başka şeylerle oyalanmasını sağlayın ve aç olduğunu düşünüyorsanız bir süre sonra tekrar yedirmeyi deneyin.

2)Alışık Olmadığı İnsanların Kucağındaysa...

 Bebeğiniz 6-7 aylık olduktan sonra, sizi diğer insanlardan iyice ayırmaya başlar. Hiç tanımadığı insanların kucağında kendisini güvensiz hisseder ve bu da ağlamasına neden olur.

Ne Yapmalısınız?

Kardeşiniz, anneniz veya komşunuz... Hepsi sizin yakınınız olabilir ancak bebeğiniz için hala yabancılar. Bebeğiniz başkalarının kucağındayken ağlıyorsa ısrarcı olmayın ve kucağınıza alın. Zamanla hepsini tanıyacak ve bu ağlama krizleri son bulacaktır.

3)Başarısızlık Duygusu ile Tanıştıysa...

 

Bebeğiniz, hareket kabiliyeti arttıkça daha fazla oynamak, yürümeye çalışmak ve öğrenmek isteyecektir. Ancak, yürümeye çalıştığı ilk zamanlar, dengede duramaması ve düşmesi onun sinirlenmesine neden olabilir.

Ne Yapmalısınız?

Başarısızlık duygusuyla tanıştığında onu destekleyin, motive edin. Karşısında kocaman gülen bir yüz gördüğünde onun da keyfi yerine gelecektir.

4)Hareket Özgürlüğü Kısıtlandıysa...

   

Bebeğiniz, hareket etmeye başladıkça çevresindeki her şey daha fazla ilgisini çekecektir. Dolayısıyla kıpır kıpır olacak, nesneleri karıştıracak, etrafı dağıtacak... Bu durum karşısında onun hareketini engellemeniz, onun sinirlenmesine ve ağlamasına neden olabilir.

Ne Yapmalısınız?

İçindeki merak duygusunu bastırmamalısınız ve etrafını keşfetme çabasına destek olmalısınız.

5)O da Yorgun Hissedebilir

 

Bebeğiniz bazen kendisini yorgun hissedebilir ve sizin yaptırmaya çalıştığınız şeyleri yapmak istemeyebilir. Mesela; bebeğinizin kendisini yorgun hissettiği esnada banyo yaptırmanız, üstünü değiştirmeniz onun sinirlenmesine ve huysuzlaşmasına neden olabilir.

Ne Yapmalısınız?

Zorunda olmadığınız sürece, yaptırmaya çalıştığınız şey konusunda ısrarcı davranmayın ve biraz dinlenmesine fırsat tanıyın.

6)Kendini İfade Edememesi de Sinirlenmesine Neden Olur

 

Bebeğiniz çat pat konuşmayı öğrenmeye başladı... Sizinle iletişim kurmak istiyor ama ne yazık ki yetersiz kelime dağarcığı buna izin vermiyor, kendini ifade edemiyor. Bu da bebeğinizin ağlamasına ve hırçınlaşmasına neden olabilir.

Ne Yapmalısınız?

Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için çeşitli aktivitelerde bulunabilirsiniz. Mesela; ona masal okuyun, sürekli onunla sohbet halinde olun.

7)Oyun Vakti Gelmiş Olabilir

 

Hangi bebek oyun oynamaktan keyif almaz ki? Bebeğiniz oyun oynamak istediğinde bunu ağlayarak ifade edebilir.

Ne Yapmalısınız?

Böylesi bir durumda, en sevdiği oyuncağı ona vererek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

8)Uyku Düzeni Oturmadıysa...

 

Bebeğinizin uyku düzeninin oturması biraz zaman alabilir. Bu süreç içinde bebeğiniz huysuz ve agresif olabilir.

Ne Yapmalısınız?

Bu süreçte sabırlı olmaya çalışın ve uyku düzeninin oturmasına yardımcı olacak aktiviteleri deneyin. Mesela; yatmadan önce uyku rutini oluşturulması, her zaman aynı saatlerde uyutulması gibi...

9)İlgi İstiyor Olabilir...

 

Bebeğiniz sizi diğer insanlardan kıskanabilir, onunla ilgilenmenizi isteyebilir. Siz başka bir şeyle ile meşgulken ilgiyi kendi üzerine çekmeye çalışabilir ve bunun için ağlama krizlerine girebilir.

Ne Yapmalısınız?

Onu kucağınıza almanız, onunla iletişim kurmaya çalışmanız sakinleşmesini sağlayabilir.

10)Fiziksel Bir Sorun Olabilir...

 

Bebeğiniz fiziksel bir rahatsızlık yüzünden sinirli hissediyor olabilir. Örneğin; diş çıkartma dönemindeyse veya ateşlendiyse, yaşadığı rahatsızlıklar onun hırçınlaşmasına neden olacaktır.

Ne Yapmalısınız?

Bebeğinizin fiziksel bir rahatsızlıktan agresifleştiğini düşünüyorsanız önce hekimiyle görüşmelisiniz. Ardından onu rahatlatacak bazı yöntemler deneyebilirsiniz.   

*Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmenize yardımcı olacak öneriler için buraya tıklamanız yeterli!   

*Bebek refleksolojisi ile ağlayan bebeğinizi sakinleştirebilmek için buraya tıklayabilirsiniz!