Bebeği Egzama Olan Annelerin Bebek Bakımında Dikkat Etmesi Gerekenler

Bebeklerde Egzama Tedavisi

Bebeklerin cildi hassas bir yapıda olduğu için egzama hastalığı sık görülmektedir. Bir deri hastalığı olan egzama, bebeklerde genellikle 6-24 aylıkken görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha nadir görülmektedir. Egzama, çoğu zaman tekrar eden bir hastalıkken, uygun bir tedavi yöntemiyle tamamen geçmesi mümkündür. Peki, bebeklerde egzama belirtileri ve tedavisi yetişkinlerle farklılık gösterir mi?

  

Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Bebeğin ailesinde saman nezlesi, astım veya diğer alerjik hastalıklar varsa bebeğin egzama ile karşılaşma olasılığı artar. Bunun dışında, deterjanlar, şampuanlar ve kimyasal içeren diğer tüm ürünler egzamayı tetikler. Bebeklerin anne sütünden inek sütüne geçiş dönemi de oldukça sancılı ve alerjik gelişebilir. Bu süreçte bebeklerde egzama görülme olasılığı yükselir.  

Bebeklerde Egzama Belirtileri

Bebeklerde görülen egzama, genellikle bebeğin yanağında başlar. Daha sonra yavaş yavaş bebeğin vücudunun diğer bölgelerine yayılır. Bebeklerde görülen egzamanın diğer önemli belirtileri ise şu şekildedir;

  • Bebeğin cildinde bir anda oluşan kızarıklıklar,
  • Kızarık alanlarda kahverengi kabuklanmalar ve dökülmeler görülmesi,
  • Bebeğin yanağında başlayan kızarıklığın yavaş yavaş kulaklarına, alnına ve bacaklarına doğru yayılması,
  • Egzama olduğu düşünülen bölgenin kaşınması ve bebeğin sürekli elini o bölgeye götürmesi,
  • Egzama olduğu düşünülen bölgenin kanaması.

  

Bebeklerde Egzama Tedavisi

Bebeklerde egzama tedavisi mutlaka uzman bir hekim tarafından uygulanmalıdır. Çünkü egzama tekrar etme olasılığı yüksek olan bir hastalıktır ve kendiliğinden geçme olasılığı çok düşüktür. Tedaviye başlanmadığı takdirde hastalığın giderek yayılması için uygun fırsat yaratılmış olur. Bu nedenle egzama teşhisini anne/baba değil, mutlaka bebeğinizin doktoru koymalıdır. Bebeğinizin egzama olduğundan emin olsanız dahi ona hekim onayı olmadan ilaç vermemelisiniz. Doktorunuz, bebeğinizin egzaması için aşağıdaki ilaçları önerebilir.

Antihistamin Kremler

Bebeğin egzamalı olan derisine antihismanin kremler sürülerek egzamalı derinin rahatlatılması amaçlanır.

Kaşıntı Giderici İlaçlar

Egzama olan deri, çoğu zaman yoğun bir şekilde kaşınır ve bebek sürekli elini o bölgeye götürmek ister. Doktorunuz, bu kaşıntı hissini en aza indirebilmek için çeşitli kaşıntı giderici kremler yazabilir.

Egzama Diyeti

Bazı besinlerin egzamayı tetiklediği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle doktorunuz, bebeğinizin beslenme programından egzamayı arttıran yiyecekleri çıkartmanızı isteyecektir. Böylelikle egzamanın ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz.

Antibiyotikler

Egzama görülen bölgede enfeksiyon oluştuysa doktorunuz antibiyotikler vererek durumu kontrol altına alabilir.  

Bebeği Egzama Olan Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Bebek banyo yaptırılırken egzama olan bölgeye kimyasal ürün değdirilmemesine dikkat edilmelidir. Özellikle egzamalı deri, sabundan uzak tutulmalıdır.
  • Bebek banyodan çıktıktan sonra bölgenin nemlendirilmesi gerekir. Fakat, doktorun reçete ettiği bir merhem ile nemlendirmelisiniz.
  • Fazla sıcak veya fazla soğuk havalarda bebeği dışarı çıkartmamalısınız. Bebek kuru ortamlardan uzak tutulmalıdır.
  • Bebeğin tıknakları sürekli kısa olmalıdır. Kaşınan bölgeye sürekli elleyen bebeğiniz, egzamalı alanın enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
  • Mümkün olduğunca bebeğinizin terlemesinin önüne geçmelisiniz. Ter, egzamayı şiddetlendirebilir.
  • Su çiçeği, uçuk vb. bulaşıcı hastalık taşıyanlardan bebeğinizi uzak tutmalısınız.
  • Egzamayı tetikleyecek alerjik maddeler ile bebeğin temasını engellemelisiniz. Evcil hayvanınızın tüyü, deterjanlar ve hatta şampuanlar egzamayı şiddetlendirir.

*Bebeğinizdeki egzamanın şiddetlenmesine neden olan kimyasal ürünler yerine, buraya tıklayarak ev yapımı bebek şampuanı, buraya tıklayarak da pişik kremi yapımına göz atabilirsiniz.