Duyusal Gelişim Stratejileriyle Daha Zeki Bir Çocukluğun Temel Taşları

Bebekler  nesnelere ait özellikleri keşfederken onlara dokunduklarını , ellerinde tutarak hissettiklerini ve hemen ağızlarına götürerek tanımlamaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Dokunma duyusu bebekliğin ilk aylarından itibaren başlamakla birlikte duyusal deneyimin ilk ve temel yoludur . Algısal gelişim zihinsel gelişimin en önemli sürecidir. Duyu organların beyine ilettiği duyular karmaşık olmayan  duyular olup, geçmiş deneyimlerler birlikte daha karmaşık bir sürece yol açar. Çocuk Gelişimi Uzmanı Ebru Çam, bebeklerde ve çocuklarda duyusal gelişimi desteklemek için ebeveynlere önerilerde bulundu.

Duyusal Gelişim Stratejileriyle Daha Zeki Bir Çocukluğun Temel Taşları

Görmeyi sağlayan görme duyusu, sesleri duyup anlamlandırmayı sağlayan işitme duyusu ,basıncı ,sıcak soğuk ilişkisini kuran dokunma duygusu gibi gelen uyaranların beyinde bulunan merkezlere iletilmesi ve burada bir sürece dönüşmesi bebeklik döneminin ilk aylarından itibaren başlanan ve desteklendiği takdirde zihinsel gelişimi hızla artıran faktörler olarak karşımıza çıkar. Çocukların duyusal algıları geliştikçe psikomotor becerileri, sosyal beceri ve özgüven, özdisiplin ve akademik beceriler de gelişir.

Çocuklarda Sorumluluk Bilinci Nasıl Geliştirilir?


Hem normal gelişim gösteren hem de özel gereksinimi olan bebeklerin ve çocukların desteklenmesinde duyularını uyarmaya yönelik çeşitli uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar oyun temelli olduğunda çocukların desteklenmesinde daha da etkili olmaktadır. Oynanacak duyu oyunları ile bir ya da daha fazla duyusal alanda sınırlı beceriye sahip olan çocukların diğer duyu alanlarını daha başarıyla kullanmaları sağlanabilmektedir.

Bu noktada ailelere düşen görev; ev ortamında bulunan materyallerle çocuklarının en doğal gereksinimi olan oyun davranışını desteklemeleri ve eğlenerek öğrenmelerini sağlamaları olmalıdır.

Çocuklarda Duyusal Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir?

Dış dünyayla etkileşimle birlikte daha zeki bir çocukluğun temelini atmak , çocukların projektif düşüncelerini olgunlaştırıp, duyusal gelişimini desteklemek için yapılabilecekler nelerdir ?

  • Çocuklara leğen, plastik şişe gibi materyaller vererek ,denemeler yapmalarını ve bu materyaller ve su ile keşifler yapmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Çocuklara uygun bir ortam hazırlayarak kum, toprak, kap gibi malzemelerle kürek verilerek oyunları eğlenceli hale getirilebilirsiniz.
  • Oyun hamuru, kurabiye hamuru ve hamur kalıpları, kapaklar, merdane veya oklava çocukların oynamaktan keyif aldığı malzemelerdendir.
  • Çocuklarla doğadan toplanabilecek ve evin içinden rahatlıkla bulunabilecek büyük tahta bloklar, pamuk, kozalaklar, deniz kabukları, çakıl taşları, kurumuş yapraklar ile deneyler yapabilirsiniz.

Anne ve Baba Tutumunun Çocuk Üzerindeki Etkileri