Bebeğinizin Kakası Size Ne Anlatıyor?

Bebeğinizin Kakası Size Ne Anlatıyor?
05 Temmuz 2017

Bebeğinizin kakası, bebeğinizin sağlığı ile alakalı pek çok konuda bilgi verebilir.

Bebeklerin kakası aslında ebeveynlere bebeğin sağlığı ve sindirim sistemi ile alakalı pek çok konuda bilgi verir. Bebek kakasının rengi, kokusu ve kıvamı gibi pek çok değişken, belli bir nedenden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Bebeğinizin dışkısındaki değişiklik bir gıdaya olan alerjinin habercisi olabileceği gibi ciddi bir enfeksiyonun da habercisi olabilmektedir.

Bebeğinizin Kakası Size Ne Anlatıyor?

Bebeğinizin Kakası Size Ne Anlatıyor?

İlk Kaka: Mekonyum

Bebeğiniz doğduktan sonra bir süre siyah renkte dışkısını yapabilir, endişelenmeyin. Bu aslında sağlıklı olduğunu gösterir. Mekanyum adı verilen bu siyah dışkı, anne karnındayken bebeğin bağırsaklarında birikir. Bebeğinizin mekanyumu çıkartmasını iyiye yormalısınız. Çünkü bu durum, bağırsaklarında herhangi bir tıkanıklık olmadığının göstergesidir. İlk 24 saat mekanyum çıkartması normal kabul edilir. Daha sonra bebeğinizin dışkısı koyu yeşil ve sulu bir hal alacaktır.

Bebek Kakası Yeşilse...

Bebeklerdeki yeşil kakanın nedeni, en çok anne sütüyle alakalıdır. Bebeğinizi emzirdiğiniz ilk süt ve sonraki süt arasındaki dengesizlik, bebeğinizin yeşil kaka yapmasına neden olabilir. Çünkü annenin ilk sütü az yağlı, sonraki sütü ise diğerine kıyasla daha yağlıdır. Bebeğiniz, aradaki bu farka bir anda adapte olamayabilir ve sindirim sorunları yaşayarak yeşil kaka yapabilir. Bununla beraber bebeğin demir takviyesi alması veya ek gıda dönemindeki bebeklerin yeşil renkli sebzeler tüketmesi de yeşil kakaya neden olabilir. Nadir durumlarda ise enfeksiyon belirtisi olabilmektedir. 

Bebeğinizin Kakası Size Ne Anlatıyor?

Bebeğin Kakası Siyah ise...

Bebeklerin dışkısının siyah renkte olması çoğu ebeveyni korkutur. Ancak, bebeklerde siyah dışkı sanıldığı kadar tehlikeli bir durum değildir. Genellikle bebeğin sindirim sistemindeki küçük problemlere işaret eder. Bebeğiniz kabızsa eğer dışkısının siyah olması normaldir ve düzenli bir beslenme ile her şey normale döner. Aynı şekilde doktorunuzun bebeğiniz için verdiği demir takviyeleri de bebeğinizin dışkısının siyah olmasına neden olabilir. Böylesi bir durumla karşılaştığınızda bebeğinizin beslenmesine bolca sıvı gıdalar eklemelisiniz. Ancak, bebeğiniz hem siyah dışkı yapıyor hem de dışkısı çok ağır kokuyorsa bebeğinizin hekimiyle iletişime geçmeniz gerekir.

Bebeğinizin Dışkısında Kan Olması

Bebeğinizin dışkısında kan olması, birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bebeğin kabız olması, çeşitli enfeksiyonlar, alerjik durumlar ve bebeğin makat bölgesindeki tahriş, kanlı dışkıya sebep olabilir. Kanlı bebek kakası ile karşılaştığınızda mutlaka doktorla iletişime geçmelisiniz. Çünkü bebeğiniz bakteriyel veya mikrobik enfeksiyon olabilir. Doktorunuz yapacağı testlerle teşhisi koyacaktır. Enfeksiyon kaynaklı bir kanama ise antibiyotik tedavisine başlanır. Eğer enfeksiyon kaynaklı bir kanama söz konusu değilse sebebi inek sütüne olan alerji olabilir.  Bebeğinizin Kakası Size Ne Anlatıyor?

Bebeğin Kakasında Mukus Görülmesi

Bebek kakasında mukus olması, doktorlar tarafından normal kabul ediliyor. Genellikle bebeğin inek sütüne olan alerjisinden kaynaklanıyor. Bununla birlikte diş çıkartma döneminde görülen salyaların yoğun olarak yutulması ve bazı alerjen gıdalar, bebeklerde sümüksü kaka görülmesine neden olabilir. Ender durumlarda ise enfeksiyon kaynaklı mukuslu dışkı görülebilir. Sümüksü bir yapıda olan mukuslu dışkı, 2-3 günden fazla sürüyorsa bebeğinizin hekimiyle görüşmelisiniz. Hastanede yapılan testler ile hemen teşhis koyulabilir ve tedavi gerektirecek bir nedenden dolayı kaynaklanıyorsa, durum kısa sürede kontrol altına alınabilir.

Sulu Dışkı

İshal olarak da bildiğimiz bebeklerde sulu dışkı beslenme alışkanlığının değişimden, enfeksiyona kadar pek çok sebepten ötürü gelişebilir. Aynı zamanda fazla meyve suyu tüketmek de bebeklerde ishal görülmesinin nedenlerinden biridir. Bebeklerde ishal özellikle yaz aylarında artış gösterir. Bunun nedeni yaz aylarında bakterilerin daha kolay üremesidir. Bebekte görülen ishale kusma ve ateş gibi belirtiler de eklendiğinde mutlaka bir uzman ile görüşmelisiniz. Eğer enfeksiyon kaynaklı bir ishal ise doktorunuz antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Daha hafif bir ishallerde ise özel bir beslenme listesi ile durumun üstesinden gelinebilir. İshal, vücuttaki sıvının önemli bir kısmının atılmasına neden olur. Dolayısıyla ishal olan bebeğinize bolca sıvı vermeniz gerektiğini unutmayın.   

Bebeklerde ishal ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.