Bebeğinizi Severken Ona Zarar Verebilirsiniz!

Anneler ve babalar için evlat sevgisi paha biçilemez bir duygu. İçiniz kaynar, sevdikçe sevesiniz gelir. Ama bebeğinizi severken unutmamanız gereken çok önemli bir nokta var: o daha çok küçük ve hassas. Dolayısıyla severken daha narin davranmanız gerekir. Aksi takdirde 'Sarsılmış Bebek Sendromu' ile karşılaşabilirsiniz. Sarsılmış Bebek Sendromu, nadir olarak görülen fakat sonuçları ciddi tehlikeler arz eden bir rahatsızlıktır. 

 

  

Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?

Sarsılmış Bebek Sendromu, ebeveynlerin bebeklerini severken kolları veya gövdesinden tutup sarsmasıyla gelişir. Bebeklerde tamiri zor olan nörolojik problemlerin oluşmasına, hatta ölümlerin ortaya çıkmasına dahi neden olabilir. Sarsılmış bebek sendromu, bebeklerin beyin hücrelerinde zararlar meydana getiren ciddi bir durumdur. Ebeveynlerin bu konuda eğitimler alması ve yararlı kaynaklar okuması bu durumun engellenebilmesi için gereklidir.  

Nasıl Ortaya Çıkar?

Sarsılmış Bebek Sendromu, anne-babaların bebeklerini çok şiddetli sarsarak sevmeleri ya da uyuturken yine çok şiddetli sallamaları ile oluşabilen bir sendromdur. Özellikle bebeği havaya atıp tutmak tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Henüz boyun kasları gelişmemiş bebekler, kafalarını tutmakta zorlanır. Böylelikle bebek sarsıldığı zaman beyin, kafatasının içinde ileri geri hareket eder. Bu sarsıntı, bebeğin beynindeki damarlarının veya beyin hücrelerinin zarar görmesine neden olur ve çok ciddi durumları da beraberinde getirir. Bu gibi durumlarda bebek beyin kanaması geçirebilir ve maalesef hayatını kaybedebilir.      

  

Bebeğinizin Sarsılmış Bebek Sendromu Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?

En önemli bulguları beyin ve göz altı kanamalarıdır. Hafif olan durumlarda doktorun durumu anlayabilmesi için hikayenin doğru anlatılması hayati önem taşır. Bunun yanında bazı testler uygulanır:Tomografi,MR görüntülemesi ve göz muayenesi gibi.  

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizi severken şiddetli sarsmayın. Çocuğunuza bakacak kişiyi 'Sarsılmış Bebek Sendromu' hakkında bilgilendirin. Bebeğinizi uyuturken sarsmamaya özen gösterin. Bebeğinizi tutarken her zaman başına destek olun. Ağlayan bebeğinize nazik davranın ve onu sarsacak hareketlerden uzak durun.