Bebeğinize İsim Koyarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeklere İsim Koyarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklere İsim Koyarken Nelere Dikkat Etmeli? Bebeklerine isim koyacak anne babaları düşüncelere sevk eden durumlardan birisi de şüphesiz bu sorunun cevabının net olarak bilinmemesidir. İsim genel anlam olarak; canlı, cansız  bütün varlıkları ve kavramları tanımlayan, onları belli kelimelerle ifade etmemizi sağlayan kelime kalıplarıdır. Bebeğin doğumundan önce ya da sonra belirlenen isimler, onun bir ömür boyu ve hayatın her aşamasında kullanacağı kendini ifade eden kelimeler bütününden oluşmaktadır. Bu nedenle bebeklere isim seçerken ve koyarken onun sadece bebek olarak kalmayacağını düşünmek, büyüdüğünde de o ismi resmi kurumlarda ve toplum içerisinde rahat olarak kullanabileceği isimler olmasına dikkat etmek bu anlamda önemlidir. Peki, bebeklere isim koyarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Teknolojiyi göz önüne alın

  

Bebeğiniz geçmişe oranla tam bir teknoloji hayatının içerisine doğuyor. Bu nedenle bebeğinize vereceğiniz isim içerisinde "ğ" harfi bulunan isimlerin kullanılmaması önerilir. Ğ harfinin Türkçe karakter olması internet ortamında harfin yerine garip işaretlerin çıkmasına neden oluyor. Bu durum e posta yazışmalarında da sıkıntı yaratabiliyor.  

Sonunda "bey" bulunan isimleri tercih etmeyin

  

Erkek bebeklere verilecek olan isimlerin sonunda "Bey" eklentisi olmaması tavsiye edilmektedir. Örneğim Çağrıbey, Atabey, Zorbey gibi isimlerin ileride meslektaşlarının ona nasıl hitap edecekleri konusunda karmaşa yaratabileceği düşünülmektedir. (Çağrıbey bey, Atabey bey gibi...)

Sevgi ve aşkı hatırlatan isimler için daha seçici olunmalı

    

 Özellikle kız bebeklere verilen sevgiyi, aşkı zaman zamanda cinselliği hatırlatan isimlerin verilmemesi önerilir. Aşkım, Okşan, Arzum gibi isimler ileride bebeğinizin sıkıntılı duruma düşmesine neden olabilir.

Sese göre değil, anlama göre isim verilmeli

   

Bebeğinize vereceğiniz ismin kulağa hoş gelen seslere göre değil, daha çok anlamına göre seçilmesi tavsiye edilir. Örneğin "Oben" ismi ses açısından kulağa hoş gelirken anlam olarak erkek deve manasına gelmesi bebeğinize isminin anlamı sorulduğunda  sıkıntı yaşamasına neden olabilmektedir. 

Bakmakta Fayda Var: Bebek İsim Bulucu  

Şapkalı harflerden oluşan isimlerden kaçının

   

Bebeğinize vereceğiniz ismin hem teknolojiye uygun hem de universal olması için içerisinde şapkalı harf bulunan isimleri kullanmamanız önerilir. Örneğin; Haluk ismindeki "u" harfi TDK'ya göre şapkalıdır. Kâmuran, Kâzım gibi isimlerde de "a" harfi şapkalı olarak okunur.  

Bebeğe isim koyarken 10-15 yıl sonrasını düşünün

   

Uzmanlar bebeğinize isim koyarken 10-15 yıl hatta 20 yıl sonrasını hayal etmenizi öneriyorlar. Şu an çok sevdiğiniz bir isim ileride modası geçmiş olarak karşınıza çıkabilecekken, bugün koymayı istemediğiniz bir isim ileri ki yıllarda çok revaçta bir isim olarak karşınıza çıkabilmektedir.  

Tüm İsim Önerilerimize Ulaşmak İçin Aşağıdaki Görsele Tıklayabilirsiniz.