Bebeğim Emekliyor!

Bebeğim Emekliyor!

Sürekli yatan veya oturan bebekleri emekleyerek ev içinde gezintiye çıktıklarında anne-babaların keyfine değmeyin. Aslında sevindikleri bu olay, bebeklerin yaramazlıklarının başlangıcı olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, bebeklerde emekleme ile ilgili detayları şöyle anlatıyor.  

Emekleme için bebeğin desteksiz oturabilmesi, el ve dizleri üzerinde durabilmesi gerekir.

Dizlerini bir öne bir arkaya hareket ettirmeye başladığında artık yer değiştirmek onun için kolay olacaktır. Bebekler, 6’ıncı ve 9’uncu aylar arasında emeklerler. Her bebekte emekleme farklı olabilir. Bir bebek, önce öne doğru emeklemeyi öğrenir, bir başkası arkaya doğru emeklemeyi öğrenir. Bir bebek, elleri ve dizleri üstünde emeklemeye çalışırken, bir başkası ayakları ve elleri üstünde emeklemeye çalışır.  

Emeklemek Şart Değil

Beklediniz, bebeğiniz 9 aylık oldu ama hala emeklemiyor, acaba problem mi var diye düşünüyorsunuz. Unutmayalım ki emeklemek şart değildir. Emeklemeden yürüyen azımsanmayacak kadar çok sayıda bebek vardır. Öyle ki yürüdükten sonra emekleyen bebeklerde olabiliyor.   Bazı aileler, bebeklerine emeklemeleri için fırsat vermeyebilirler. Mesela bebeklerini sürekli mama sandalyesinde, etrafına yastık koyup kanepede veya beşiğinde tutma eğilimi gösterirler. Eğer bebeğinizin emeklemesini istiyorsanız ona fırsat vermelisiniz. Yere temiz bir battaniye, halı, çarşaf serip yüzükoyun yatırın. Karşısına geçin ve onu kendinize çağırın, ses çıkaran renkli bir oyuncağı gösterin. Size gelmeye çalışacaktır. Bu bebeğinizin emekleme hareketini de geliştirmesine yardım edecektir.   Emeklemenin gelişim ölçütü olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak emeklemeyen ya da bebeklerinin gelişiminde gerilik düşünen aileler, yine de şüphelerini gidermek için 6 yaşına kadar gelişim testi olan Denver 2 gelişim testini yaptırabilirler.