Babalık İznine Dair Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar!

Eşi hamile olan erkeklerin en çok merak ettiği konulardan biri de babalık iznidir. Tıpkı çalışan anneler gibi babalar da doğumdan sonra ücretli izne çıkabilmektedir. İzin süresi memurlar ve özel sektör çalışanları için farklılık göstermektedir. Bu makalemizde; 2019 babalık izni kaç gün, babalık izni ne zaman başlar gibi merak ettiğiniz soruların yanıtlarını derledik. Yazının sonunda babalık izni dilekçe örneği de bulabilirsiniz.

Babalık İzni Nedir?

Çalışan kadınlar hamile olduğu ve doğum yaptığı takdirde hem ücretli hem de ücretsiz birçok izin hakkına sahiptir. Süresi farklı olsa da aynı hak devlet tarafından babalara da tanınmaktadır. Eşi doğum yapan erkekler, ister kamu çalışanı olsun ister özel sektör çalışanı olsun, ücretli izin hakkından faydalanabilmektedir. Ancak izin süresi, kamuda ve özel sektörde farklılık göstermektedir.

*Annelere müjde! Emzirme ödeneği ve doğum izni ücretleri arttı! Detaylar için tıklayın.

Babalık İzni Kaç Gün?

Babalık izninin süresi kamu ve özel sektör çalışanına göre farklılık gösteriyor. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Mazeret İzni’ başlıklı 104. maddesinin bendi şu şekildedir; ‘Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteğine göre on gün babalık izni verilir. Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kardeşinin, annesi veya babasının ölümü halinde ise yedi gün izin verilir.’ Yani kanunda açıkça belirtildiği gibi; memur olan babaların on günlük doğum izni bulunmaktadır.

Öte yandan, özel sektörde çalışan babaların hakları ise 4857 sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre; özel sektörde çalışan babalar, istediği takdirde 5 gün doğum iznine ayrılabilir. Söz konusu baba sözleşmeli personel ise doğum izni 2 gün olmaktadır. Baba gerek memur, gerek özel sektör çalışanı gerekse sözleşmeli personel olsun, bu izinler ücretli izin olup, babanın maaşından düşmemektedir.

*Şartlı gebelik yardımından kimler faydalanabilir? Detaylar için tıklayın.

Babalık İzni Ne Zaman Başlar?

Babalar, eşlerinin doğum yapmasıyla birlikte hemen babalık iznine ayrılabilir. Tüm izni aynı anda kullanmak zorunda değiller. Doğum tarihinin dini bayramlara, resmi tatillere veya özel günlere denk gelmesi durumunda, kanunda ‘İş Günü’ ibaresi yer almadığı için, o günler izinden düşülmez.

Babalık İzni Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Babalık izni dilekçenizi hazırlarken, çalıştığınız kurumun ismini yazarak başlayabilirsiniz. Dilekçede kaç gün izin kullanacağınız mutlaka yer almalıdır. Tüm izni aynı anda kullanmak zorunda değilsiniz. Yukarıdaki görselde, örnek babalık izni dilekçesi yer almaktadır.