Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Bebeğiniz İçin Sağdığınız Sütü Böyle Saklayın

Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Bebeğiniz İçin Sağdığınız Sütü Böyle Saklayın
24 Ağustos 2017

Bebeği emzirmek onu beslemenin en doğal ve güvenli yolu olsa da, çoğu zaman çeşitli nedenlerden dolayı annenin sütünü sağıp saklayarak bebeğine vermesi gereken durumlar ortaya çıkabilir.

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne sütü bebeklerin sağlıklı büyümeleri ve beslenmeleri için en önemli ilk temel besin kaynağıdır. Anne sütü, bebek için gerekli olan tüm mineral ve elementleri içeren, hiçbir ek gıdaya gerek kalmadan her daim bebeğinin karnını doyurmasını sağlayan en değerli besindir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesini de sağlayan anne sütü bebek için son derece önemli ve faydalıdır. Bebeği emzirmek onu beslemenin en doğal ve güvenli yolu olsa da, bazen çeşitli nedenlerden dolayı annenin sütünü sağıp saklayarak bebeğine vermesi gereken durumlar ortaya çıkabilir. Söz konusu durumlarda sağılan sütün uygun koşullarda saklanması ve sağılan sütün uygun sıcaklıkta bebeğe verilmesi gerekir. Sağılan anne sütü nasıl saklanır?Anne sütünü saklama koşulları Sağlık Bakanlığının 2017 yılında güncellediği öneriye göre, anne sütü güneş görmeyen oda sıcaklığında, buzdolabında ve derin dondurucuda saklanabilir.

Anne Sütünü Sağmak

Çalışan anneler başta olmak üzere bebeğini emziren her anne, bebeğini beslemek için yanında olmadığı durumlarda ya da çeşitli nedenlerden dolayı meme alamadığında aç kalmaması için sütünü sağarak biriktirip uygun koşullarda saklayarak bebeğine verir. Sütün sağılması ilk etapta anne için zor gibi görünse de süt sağmanın pratik yollarını öğrendikten sonra bu işlem oldukça kolaylaşacaktır.   Elle ve Pompayla Anne Sütü Nasıl Sağılır? Detaylar İçin Tıklayın

Anne Süt Sağma Teknikleri

Anne sütünü sağmak için bir kaç yöntem mevcuttur. Anneler bu yöntemlerden kendilerine en kolay gelenini tercih edebilirler. Memelerde biriken sütü elle sağma ya da piyasada anne sütünü sağmak için özel olarak tasarlanmış süt sağma pompası ve anne sütü sağma makineleri yardımıyla yapılabilir. 

 Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Bebeğiniz İçin Sağdığınız Sütü Böyle Saklayın  

Anne Sütünü Saklama

Yeni doğmuş bebeği olan anneler için memeyi sağmak ilk günlerde kolay olmayan bir işlem olmasının yanında anne sütünün bir damlasının bile ne kadar kıymetli olduğu düşünüldüğünde sağılmış anne sütünün güvenli bir şekilde bozulmadan korunması son derece önemlidir. Bu aşamada annelerin akıllarını kurcalayan en önemli soru Anne sütü nasıl saklanır? Konusu burada da karşılarına çıkar. Annelerin sorusuna cevap olacak bu önemli cevabı yazımızda yeni anneler için derlediğimiz ip uçlarını da bulabilirsiniz. Bu sayede gönül rahatlığı ile sağdığınız anne sütünü uygun koşullarda saklayabilir, belli sıcaklıklarda ısıtabilir ve siz yanında olamasanız da bebeğinizi önceden sağmış olduğunuz sütünüzle besleyebilirsiniz.   

Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Bebeğiniz İçin Sağdığınız Sütü Böyle Saklayın  

Sağlık Bakanlığı Anne Sütü Saklama Koşulları

Elle ya da süt sağma pompası / makinesi ile sağmış olduğunuz sütü besleyici değerini kaybetmeden saklabilmeniz için Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu son güncellemeye göre,

Sağdığınız anne sütünü;

- Oda sıcaklığında; 3 saat güneşten uzak 22-26°C 

- Buzdolabında: 3 gün soğutucu kısmında 4°C

- Derin dondurucuda: 3 ay - -18°C 

saklayabilirsiniz.

  Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Bebeğiniz İçin Sağdığınız Sütü Böyle Saklayın  

Anne sütü saklarken ne tür kap kullanılmalısınız?

Bebeğinize daha sonra vermek üzere sağmış olduğunuz anne sütünü buzdolabınızın soğutucu veya derin dondurucu bölümünde saklamak için:

- Sterilize edilmiş, kapağı iyi oturan, dışı sert plastik ya da cam kaplar kullanabilirsiniz. Bu kapların üzerine sağım yaptığınız saati ve tarihi yazabilmeniz tercih edilir. Çünkü önce sağılmış anne sütünü daha sonra sağdıklarınızdan  önce bebeğinize vermeniz gerekir.

- BPA ve BPS içermeyen, özellikle anne sütü saklamak için tasarlanmış süt saklama poşetleri veya kaplarında sütünüzü düzenli ve sağlıklı saklayabilirsiniz.

Sağılmış Olduğunuz Sütü Saklama İpuçları:

- Sağdınız sütü koymuş olduğunuz poşetler veya kaplar ağzına kadar doldurulmamalı. Süt donunca genleşeceğinden en az 2.5 cm (yaklaşık içerideki sıvının 1/8’i) kadar boşluk bırakılmanız tavsiye edilir.

- Anne sütünü sakladığınız saklama poşetinin/kabının üstüne mutlaka sütün sağılma tarihini ve kaç cc anne sütü saklayacağınızı yazın. Ayrıca bebeğiniz kreşe gidiyorsa poşetin üstüne bebeğinizin adını yazmayı da unutmayın.

- Eğer sütünüzü iş yerinde sağıyor ve sütünüzü ortak bir buzdolabında saklıyorsanız, anne sütü saklama poşetinin üzerinde kendi adınızın yazmış olduğunuzdan emin olun.

  Sağlık Bakanlığı Açıkladı! Bebeğiniz İçin Sağdığınız Sütü Böyle Saklayın  

- Donmuş anne sütü dondurucunun ortalarında saklayın. Çünkü sıcaklığın en stabil olduğu yer dondurucunun ortasıdır. Dondurucunun yan bölümlerinde sıcaklık dalgalanabilir ve istemediğiniz halde donmuş sütün bir kısmı çözülebilir. Bu durumda sütün yeniden donması sağlıklı değildir.

- Sağdığınız anne sütünü önceden sterilize edilmiş cam kaplar ya da BPA ve BPS içermeyen, gıda saklamak için uygun polietilenden üretilmiş anne sütü saklama poşetleri içerisinde saklamanız gerekir.

- Güvenli bir kapta ya da poşette muhafaza ettiğiniz sütü buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz.

- Süt saklama kaplarının veya poşetlerin üzerine etiket yapıştırarak sağdığınız tarihi not etmek, sütün kullanım süresini takip edebilmeniz açısından önemlidir.

Dondurulmuş Anne Sütünün Eritilmesi ve Isıtılması

- Sakladığınız anne sütünü kesinlikle ocağın üstüne veya mikrodalga fırına koymayınız, kaynatmayınız. Bu sütün proteinini bozar.

- Buzluktan çıkardığınız sütü kullanılana kadar buzdolabında saklayıp, 24 saat içinde kullanınız.

- Süt poşetini bir kaba koyduğunuz ılık suyun içine ağzı dışarıda kalacak şekilde (benmari usulü) batırarak çözülmesini sağlayın.

- Sıcaklığını kontrol ederek bebeğinize veriniz.

- Bebeğinizi besledikten sonra sütün arta kalanını atınız.

Sağılmış Süt Bebeğe Nasıl Verilir?

- Annenin olmadığı durumlarda sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya bardakla verilmesini sağlamak için bebeğinize bakan kişiyi bilgilendiriniz. (Biberon ile beslenmesi, bebeğin anne memesini reddetmesine neden olabilir.)

- Biberon emziğine alışan bir bebek, memeyi iyi kavrama alışkanlığını da kaybedebilir ve meme yerine meme ucunu emmeye çalışır. Bu da meme çatlaklarına ve bebeğin yeterince anne sütü alamamasına neden olabilir.

- Küçük bebekler bile dillerini kullanarak, adeta kedi gibi yalanarak küçük bir bardaktan sütü alabilirler.

  Anne Sütünü Artırmanın Yolları ve Tüm Detaylar İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk