Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkarılır ?

Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkarılır ?
02 Ağustos 2017

Yeni doğmuş bebeğe nüfus kağıdı çıkarmak için anne babadan herhangi birinin nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekir.

Yeni Doğan Bebeğe Kimlik (Nüfus Cüzdanı) Çıkartma İşlemleri - 2018

Bebeklerini kucağına almanın mutluluğunu yaşayan anne babalar, bebeklerinin resmi olarak bir kimliğe sahip olması ve kamu önünde birey olarak görünerek bazı haklara sahip olabilmesi için sabırsızlanırlar. Yenidoğan bebeğe kimlik (nüfus cüzdanı) çıkarmak için anne babaların yapmaları gereken bazı işlemler ve nüfus müdürlüklerine vermeleri gereken evraklar vardır. Aileler 1587 sayılı Nüfus Kanunun 74. Maddesine göre, yenidoğan bebeklerinin doğumundan sonraki 30 gün içerisinde Türkiye'de kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerine doğumu bildirmeleri gerekmektedir. Peki, yenidoğan bebeğe kimlik (nüfus cüzdanı) çıkartma nasıl olmalıdır? Yenidoğan bebek kimlik geç çıkarma cezası var mıdır? İşte detaylar...  

Yenidoğan Bebeğin Nüfus Cüzdanını Kimler Çıkarabilir?

Özellikle ilk defa bebek sahibi olan çiftlerin en çok merak ettikleri sorular arasında yer alan yeni doğmuş bebeğin nüfus cüzdanın kimin çıkaracağı sorusu yer alır. Uzmanlar, yeni doğan bebeğin kimliğinin çıkarılmasıyla ilgili olarak, yeni doğan bebeğin kimliğini anne ve babadan herhangi birisinin kendi nüfus cüzdanıyla birlikte herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvurarak çıkarabileceklerini ifade ederler. Bunun dışında bebeğin vasi, veli, kayyım gibi herhangi bir sorumlu kimsenin bulunmaması durumunda; çocuğun büyük ana, büyük baba ya da ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından, doğumu gösteren resmî belgeye dayanarak yapılabileceği gibi sözlü beyana dayalı olarak da yapılabilir.

Yenidoğan Bebeğin Kimliğini Çıkarabilecek Kişiler

  • Büyük anne veya büyük babaları müracaat edebilir,
  • Bebeklerin erişkin olan kardeşleri yapabilir,
  • Kimlik kartlarını çıkarmakta olan çocukların yanında olan kişiler,
  • Vekaletname ibraz eden kişiler.

Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkarılır ?  

Yeni Doğan Bebekler Nüfus Cüzdanı Çıkarmak için Gerekli Belgeler Evraklar

Nüfus Kanunu'na göre, doğumundan sonra en geç 30 gün (1 ay) içerisinde çıkarılması gereken yenidoğan bebeğin nüfus kağıdını (kimliğini) çıkarmak için gerekli olan evraklar şu şekilde listelenmiştir.   

Doğum Raporu: Doğumu gerçekleştiren hastane tarafından verilen 3-4 nüsha şeklinde doğum belgesidir. Bu belgeyi aynı zamanda iş yerinizden doğum izin almak için, SGK'ya doğum yardımı başvuru yapmak  için ve yeni doğan bebeğe nüfus cüzdanı çıkarmak" için kullanabilirsiniz.   

Anne ve Babadan Birinin Nüfus Cüzdanı (kimliği) : Yeni doğan bebeğiniz için hastaneden ya da sağlık kuruluşundan almış olduğunuz doğum raporu ile birlikte herhangi bir nüfus müdürlüğüne anne ve babadan biri nüfus cüzdanı (kimlikle ) ile beraber başvurarak bebeğin nüfus cüzdanı ( kimlik ) çıkarabilir.  

Bebek Hastanede Doğmadıysa... (Evde ya da Başka Bir Yerde)

Bebeğiniz hastanede doğmadı ise, nüfus cüzdanını çıkartmak için anne ya da babanın beyanı esas alınarak nüfus kayıtlarına işlenir ve bebeğin nüfus cüzdanı çıkarılır. (kimlik belgesi) Bu durumda da anne ya da babanın kimlik kartları ile herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekir. 

Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkarılır ?  

Nüfus Cüzdanı Çıkarmak İçin Ücret Alınmamaktadır

Yenidoğan bebeğe süresi içerisinde (30 gün - 1 ay) nüfus cüzdanı çıkarılma işlemi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Şayet 30 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne başvurarak bebeğinin kimliğini çıkartmayanlardan 16 TL kimlik ücreti alınmaktadır.  

Yenidoğan bebek kimlik çıkartma (Nüfus Cüzdanı) randevusunu alın

Nüfus müdürlüğü ile ilgili iş ve işlemleriniz hakkında bilgi almak için ve işlemleriniz için randevu almak için 199 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.   

Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkarma Randevusu Almak İçin Tıklayın     

Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkarılır ?  

Bebekler için "Yeni Kimlik" (Çipli Kimlik) Çıkarma İşlemleri

Bebekler için kimlik çıkarma işlemi 02 Ocak 2017 tarihi itibari itibarı ile tüm Türkiye'de "Nüfus cüzdanı" yerine "Yeni kimlik" belgesi verilmeye başlamasıyla değişmiştir.  Dolayısı ile yeni doğan bebeğiniz için kimlik çıkarmak istediğinizde, bebeğinize "Çipli olan yeni kimlik" düzenlenecektir. Başka bir ifade ile bebeğiniz için kimlik çıkartmak istediğinizde nüfus cüzdanı verilmeyecektir. Bebeğe kimlik çıkarma işlemi, eski uygulamadan farklı olmasından dolayı sorun yaşamamanız için aşağıda belirttiğimiz uyarılarımızı dikkate almanız tavsiye edilir.  

Bebeğe Kimlik Çıkartırken Bunlara Dikkat Edin

İsmi  Sorulurken Çok Dikkat Edin; Bebeğinizin nüfus cüzdanını çıkarmak için nüfus müdürlüğüne; bebeğin doğum belgesiyle birlikte, bebeğin annesi ya da babası başvuru yapabilir. Bebeğin nüfusa kaydedileceği isim sorulurken çok dikkat etmenizi önerilir. Zira, bebeğinize vermek istediğiniz isim fazla kullanılmayan ve telaffuz edilmesi zor bir isim ise, vereceğiniz beyan sonucunda size verilecek onay formuna imza atmadan evvel bilgilerin doğru olduğundan kesinlikle emin olunuz.   Kimlik Çıktıktan Sonra Bebeğin İsmi Nasıl Değiştirilir?  Detaylar İçin Tıklayın   

Herhangi Bir Ücret Ödemiyorsunuz; Yeni doğan bebekler için devlet kimlik ücreti talep etmemektedir. Bu nedenle bebeğinizin kimlik kartını çıkartırken herhangi bir değerli kağıt ücreti ödemiyorsunuz.   

Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkarılır ?  

Nüfus Cüzdanınızı Yanınızda Bulundurun; Yeni doğmuş bebeğinizin nüfus cüzdanını çıkarmak için nüfus müdürlüğüne gittiğinizde nüfus cüzdanınızın mutlaka yanınızda bulunması gerekir.

En Geç 30 Gün İçerisinde (1 Ay) Başvurun; Yeni doğan bebeklerin nüfus kağıtlarının çıkması için (yeni çipli kimlik kartı) en geç 30 gün içinde bebeğin doğumunun bildirilmesi gerekmektedir. Yurtdışında bu süre 60 gündür. Bebeğinizin doğumunu zamanında bildirmediğiniz takdirde cezai müeyyide olarak değerli kağıt ücretini ödemeniz gerekmektedir.

Bebekler İçin Kimlik Kartı  Adrese gönderiliyor; Bebekler için kimlik belgeleri eski sistemde aynı gün verilirken 2017 Ocak ayında yeni çipli kimlik kartı uygulamasına geçilmesi nedeniyle başvurudan sonra adrese gönderiliyor. Bu süreç zarfında bebeğin kamusal işlemlerinin yapılabilmesi için geçici kimlik belgesi veriliyor.

Büyükanne ya da büyükbaba başvuruda bulunabilir; Bebeğin annesi, babası, vasi ya da kayyım yoksa; büyük ana, büyük baba, ergin abi veya ablası başvuruda bulunabilir.

Bebek Evde Doğdu ise Sözlü Beyan Yeterli; Eğer çocuk evde doğduysa ve doğum raporu yoksa sözlü olarak bildirimde bulunabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Nasıl Çıkarılır ?  

Yeni Doğmuş Bebeğin Nüfus Kağıdı Çıkarma Başvurusunun Yapılacağı Yerler

Yeni doğmuş bebeğin nüfus kağıdını çıkarmak için; Yurt içinde (Türkiye'de) nüfus ilçe nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise, konsolosluklara yapılmaktadır.

- Bebeğim yurtdışında doğdu doğum yerine ne yazılacak?  

Eğer bebeğiniz yurtmdışında doğdu ise, doğum yeri olarak doğduğu yerin adı ve ülke ismi yazacaktır.

- Çocuğuma verdiğim isimden pişman oldum ne yapmalıyım? 

Bebeğinizin bir ömür boyu taşıyacağı ismi verirken yanlış kararlar verip sonradan pişman olmamak için çok iyi düşünmek gerekir. Bu nedenle bebeğinize isim verirken iyice düşünüp emin olduktan sonra nüfusa kayıt ettirmeniz tavsiye edilir. Aksi halde sonradan vermekten vazgeçeceğiniz isim değişiklikleri için mahkemeye başvurmanız gerekecektir.

Bebeğe İsim Koyarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?    

Kimlik Başvurusu Yaptıktan Sonra Geçici Belge Alın

Yeni doğan bebeğinizin kimliğini hemen çıkarmanız gerekmektedir. Bunun nedeni, birçok sağlık kurumlarında bebeğinizin kimliğinin gerekli olmasıdır. Ancak, artık yeni çipli kimlik kartlarının verilmesi nedeniyle şuan ki uygulamada bebeğinizin kimliği hemen çıkarılmayacak, daha sonra adresinize gönderilecektir. Bu nedenle bebeğinizle ilgili resmi işlemler için mutlaka geçici bir  belge almanız gerekir.   Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yeni kimlik kartları ile ilgili olarak; "Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi hâlinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak geçici kimlik belgesi düzenlenir." Açıklaması bulunmaktadır.  

Çipli Kimlik Kartları Son Düzenlemeye Göre Aynı Gün Verilecek

Çipli kimliklerde kısa bir süre önce flaş gelişme yaşandı! Daha önce olduğu gibi vatandaşlar artık beklemeden kimlik kartlarını alabilecek. Çıkan haberlere göre, bundan sonra kimlik kartları başvurulduğu gün hazır olacak.  

Bebeğin Kimliğini Çıkarmak İçin Geç Kalmayın

Dolayısı ile bu aradaki süre için muhakkak geçici kimlik belgesi almanız gereklidir. Uzmanlar bebeğin kimlik işlemlerini başlatmak için çok geçe kalınmaması tavsiye edilir. Yapacağınız diğer resmi işlemlerde ve doğum ödemelerinde bebeğin TC kimlik numarasına ihtiyaç duyulabiliyor. Bebeğiniz doğar doğmaz ilk işiniz nüfus cüzdanı çıkarmak olsun.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.