Tüberküloz Hastalığı Gebeliğe Engel mi?

Tüberküloz Hastalığı Gebeliğe Engel mi?
31 Mayıs 2017

Tüberküloz hastalığı ile ilgili uzmanlar bilinenin aksine sadece akciğerlerde değil, kadınlarda üreme organlarını da etkilediği ifade edilir. Bu nedenle hastalığın gebeliğe engel teşkil eden nedenler arasında olduğu belirtilir.

Tüberküloz hastalığının gebelik üzerinde nasıl bir etki gösterdiği uzmanlar tarafından değerlendirilmektedir. Halk arasında ince hastalık olarak bilinen tüberkülozun kadınlarda akciğerden sonra en çok üreme organlarına yerleştiği ifade ediliyor. Dokuları bozduğu belirtilen tüberküloz hastalığının kısırlığa neden olabileceği belirtiliyor. Tüberküloz kısırlık yaparmı? Tüberküloz hastalığı gebeliğe engel teşkil ediyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak 17 bin kişide görülen verem (Tüberküloz) hastalığının kadınlarda kısırlığa yol açtığı görüşleri mevcut.

"Tüberküloz Hastalığı Gebeliğe Engel Teşkil Edebilir"

En çok akciğerde yerleşerek enfeksiyon gösteren tüberküloz hastalığının, kadınlarda akciğerlerden sonraki yerleştiği organın üreme organları olduğu belirtiliyor. Söz konusu hastalığın; karın zarına, yumurtalıklara ve rahim iç tabakasına yerleşip, bu bölgelerde bulunan dokulara zarar vererek kısırlığa neden olduğu iddia ediliyor. Bu hastalığa yakalanan kadınların kanallarının tamamen zarar görmesi durumunda, gebe kalabilmeleri için, kanalların laparoskopik cerrahiyle temizlenmesinden sonra tüp bebek tedavisi görmeleri önerilmektedir.

Tüberküloz Hastalığı Gebeliğe Engel mi?  

Bazı Durumlarda Tıp İmkanlarından Olumlu Cevap Alınmaz

Hastalığın rahmin iç tabakası ve yumurtalıkları da etkilemesi durumunda, anti-tüberküloz tedavisinin uzun süreli tutularak, tam anlamıyla iyileşmenin gerçekleşmesinden sonra kısırlık tedavisine başlanması önerilir. Dokularda oluşan tahribatın ileri düzeyde olması durumunda kadında kalıcı kısırlığa neden olabilir. Böyle durumlarda tıp imkanlarıyla olumlu bir cevap alınamayacağı ifade edilir.

Genital Bölgeye Yerleştiği Fazla Bilinmiyor

Tüberküloz hastalığının tedavisinde öncelikli düşüncenin hastayı sağlığına kavuşturmak olması nedeniyle kısırlık ikinci planda değerlendirildiği ifade ediliyor. Türkiye'de verem (tüberküloz) hastalığının yalnızca akciğere yerleştiği sanıldığı, oysa bu hastalığın genital bölgeye de yerleşebildiği ifade ediliyor. Halkın bu konudan çok haberinin olmadığı, halbuki ülkemizde hastalığın yaygın olmasından dolayı da halkın bu konuda bilinçlenmesinin çok önemli olduğunun altı çiziliyor.   

Tüberküloz Hastalığı Gebeliğe Engel mi?  

Tüberküloz mu, Yoksa Tedavisi mi Kısırlığa Neden Olur?

Uzmanlar hastalığın kısırlığa yol açtığını ifade ederler. Tüberküloz hastalığının üreme organlarına yerleşmesi sonrasında üreme fonksiyonlarında önleyici bozukluğa neden olarak tahribat oluşturduğu belirtilir. Hastalığın özellikle rahim içine, yumurtalıklara ve kanallara yerleşmesi durumunda söz konusu yerdeki dokuları bozması sonrasında karında yapışıklıklara neden olduğu ifade edilir. Diğer bir ifadeyle tüberküloz mikrobunun dokularda oluşturduğu etki nedeniyle kısırlığa neden olur.   

Tüberküloz Hastalığı Gebeliğe Engel mi?  

Tüberküloz Hastalarına Kısırlık Tedavisi Yöntemleri

Tüberküloz tedavisi nedeniyle kısır kalan kadınlar için özel bir tedavi yöntemi kullanılmadığını ifade eden uzmanlar, kısırlık tedavisine başlamadan önce hastalığın etkisinin derecesinin saptanması gerektiğini belirtirler. Yapılacak detaylı incelemeler sonrasında üreme organlarında fazla bir bozukluğun olmaması durumunda ilk tedavi yöntemi olarak yumurtlama ve aşılama tedavisine başlandığı belirtilir. Bu tedavilerden olumlu sonuç alınamaması durumunda ise, tüp bebek tedavisine geçileceği ifade edilir.   

Gebelikte Başarı Oranının Yüksek Olduğu  Aşılama Tedavisi Yöntemi

Kısırlık Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı?

Verem hastalığının tedavisinin tamamlanmasından 2 ya da 3 ay sonra rutin kontroller yapılır. Herhangi bir sorun olmaması durumunda kısırlık tedavisine başlanabilmektedir. Sadece omurga bölgesine yerleşen tüberkülozun tedavisinden sonra kısırlık tedavisine başlamak için 1 yıl beklemek gerektiği belirtilir. Bunun nedeni olarak da gebeliğin gerçekleşmesi durumunda anne adayının alacağı 9-10 kiloluk ek bir yükün omurgaya yapacağı baskı  olduğu söylenir. Bu durumdaki anne adaylarının bebeği taşımasını  zorlaşacağı, bunun için de kemik yapısının tamamen iyileştiğinden emin olunduktan sonra kısırlık tedavisine başlanmasının daha doğru olacağı belirtilir.   

Bakmanızda Fayda Var: Kısırlık Tedavisi ve Aşamaları   

Tüberküloz Hastalığı Gebeliğe Engel mi?  

Kısırlık Tedavisinde  Hastalığın Derecesi Önemli

Tüberkülozun, kadının üreme organına yerleşmesi durumunda farklı etki yaratabilmektedir. Örneğin hastalığın sadece kanalları tıkayıp belli bir bölgede kalması durumun söz konusu bölgenin cerrahi müdahaleyle temizlenerek tüp bebek tedavisine geçilecekken, hastalığın  yumurtalık, karın zarı ve rahim yerleşmesi durumunda ve yerleşim derecesi önemlidir ve hastalığın derecesine göre aşılama tedavisi uygulanır. Bu gruba giren hastaların tedaviye yanıt verme oranları düşüktür. Uzmanlar akciğere tüberkülozun da kalıcı hasarların oluşabileceğini bununda kadının bebek sahibi olmasını güçleştirdiğini ifade ederler.

 Tedavi Sonrasında Anne Olma Şansı

Hastalığa yakalanan kadınların anne olabilmeleriyle ilgili uzmanların görüşü; hastalığın rahim içini etkilendiği durumlarda anne olma şanslarının yüzde 5, yalnızca kanalları etkilendiyse de tüp bebek tedavisi ile yüzde 60 ile 70 civarında olduğu belirtilir.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.