Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Engelliyor

Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Engelliyor
23 Mayıs 2017

Süt hormonu yüksekliği gebe kalmaya engel teşkil eden durumlar arasında yer alır. Lohusalık dönemi dışında yüksek çıkan prolaktin hormonunun mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Süt Hormonu yüksekliği gebe kalmayı engelleyen nedenlerden birisi olarak gösterilmektedir. Lohusalık döneminde salgılanan prolaktin (süt hormonu) yüksekliği, gebe kalamama ve adet düzensizliğinin en önemli nedenleri arasında olduğu belirtilir. Süt Hormonu; beyin altında bezelye büyüklüğünde bulunan hipofiz bezinden salgılanır. Yaşam şekli ve pek çok hastalıkla ilişkili olduğu belirtilen süt hormonunun yüksekliği (prolaktin yüksekliği) yapılacak kan tahliliyle tespit edilmektedir. Hormon seviyesinde yüksekliğin tespit edilmesinden sonra hastaya uygun tedavi uygulanmaktadır. Süt hormonu kaç olmalı, nasıl düşürülür, belirtileri, tedavisi ve süt hormonunu düşüren bitkisel çözümler hakkında ayrıntılı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Etkiliyor

Halk arasında süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından hamile kalamamanın en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Genellikle lohusalık döneminde yüksek olan hormonun, bu dönemin dışında yüksek olması önemli bir sorun olarak değerlendirilir. Beyin altında bezelye büyüklüğünde bulunan hipofiz bezinden salgılanan hormonun işlevi, meme dokusunun gelişmesine katkıda bulunmak ve doğum sonrasında süt üretimini sağlamaktır. Ayrıca bu hormon, lohusalık döneminde FSH ve GnRH hormonlarının üretilmesini engelleyerek annede yumurta gelişimini durdurur.   

Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Engelliyor  

Bebeklerini Emziren Annelerin Gebe Kalmasını Önler

Bebeklerini düzenli ve sık emziren annelerin adet görmeme ve hamile kalmama nedeni süt hormonunun yüksek olmasıdır. (Doğum kontrol yöntemi olarak düşünülmemeli, gebeliği engelleme kesinliği %100 değildir.) Lohusalık dönemi dışında kanda yüksek oranda bulunan hormonun yumurtanın gelişimini durdurması sebebiyle adet düzensizliği ve gebe kalma sorunları yaşanır.   

Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Engelliyor  

Hormonun Yüksekliği Pek Çok Nedene Bağlı Olabilir

Lohusalık dönemi dışında süt hormonunun yükselmesi pek çok nedene bağlı olurken, uzmanlar tarafından en önemli neden olarak hipofiz bezi tümörü gösterilir. Teşhisi Hipofiz MR ile konulur. Çıkan sonuca göre, ilaçla ya da cerrahi müdahale ile tedavi edilmektedir. Bu hormonun salgılanmasının, tiroid bezinin az çalıştığı yani hipotiroidi gerçekleştiği durumunda artığı belirtilmiştir.   Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Engelliyor  

Süt Hormonun Fazla Salgılanmasının Nedenleri

Prolaktin hormonun fazla salgılanması nedenleri arasında Polikistik over hastalığı, ağrı kesiciler, antindepresanlar, tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları kullanımı gösterilmektedir. Bunun dışında memeye masaj uygulaması, meme piercing, dar iç çamaşırları, ağır egzersizler, stres ve uykusuzluğun da hormonun salgılanmasında etki ettiği belirtilir. 

Prolaktin (PRL) (süt Hormonu) yükseliğini nedenleri: 

Fizyolojik Nedenler;

- Emzirme

- Gebelik

- Egzersiz

- Stres

- Uyku

- Cinsel ilişki, göğüs uçlarına dokunulması

  Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Engelliyor   

Süt Hormonu Yükselmesine Sebep Olan İlaçlar;

- Opiat ilaçlar

- Dopamin reseptör antagonistleri ve dopamin sentez inhibitörleri

- Atikonvülzan ilaçlar (epilepsi ilaçları)

- Antipsikotik ilaçlar

- Bazı antihistaminik ilaçlar

- Bazı antihipertansif ilaçlar

- Östrojen hormonu içeren ilaçlar

Süt Hormonun Yükselmesine Neden Olan Hastalıklar;

- Hipotalamus hipofiz aksında hasara neden olan durumlar,

- Hipofizde oluşan adenomlar,

- Bazı sistemik ve kronik hastalıklar

- Cushing hastalığı

- Hipotroidizm (tiroid hormon düşüklüğü)

- Akromegali

- Kronik böbrek yetmezliği

- Sarkoidoz

- Bronkojenik karsinom

- Göğüs duvarına ciddi travma

Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Engelliyor  

Kesin Teşhis İçin Kan Tahlili Yapılmalı

Süt hormonu yüksekliği belirtileri arasında; (lohusalık dönemi dışında) meme ucunun sıkılmasıyla veya kendiliğinden memeden süt gelmesi, memede büyüme ve ağrı, adet düzensizliği, baş ağrısı, görme problemi, cinsel isteksizlik, hamile kalamama yer alır. Kesin teşhis kanda prolaktin (Süt Hormonu) hormonunun seviyesine bakılarak konur. Sonucu sağlıklı çıkması için kanın alım zamanı önemlidir. Çünkü bu hormonda gün içerisinde dalgalanmalar oluşacağından kanın sabah saatlerinde alınması önerilir. Kanın alınacağı gün; meme ucu uyarımının olmaması, cinsel ilişki ve uykusuz kalınmaması önemlidir.

Süt Hormonu (Prolaktin) Değerleri Kaç Olmalı?

Süt Hormonu kadınlarda adet döngüsü içerisinde değişiklik göstermiş olsa da yaklaşık olarak değerinin 13-15 µg/L civarında olması normal kabul edilir. Yumurtlama (ovulasyon) günlerine yani adet dönemine yakın günlerde bu değer biraz daha yükseklik gösterebilir. Genelikle üreme çağındaki kadınlarda 20 µg/L (ng/mL) üzerinde çıkan değerler anormal yüksek kabul edilir. Hamilelik döneminde ayların ilerlemesi süt hormonun artmasına ve normal değerinin çok üzerinde değerlere ulaşır. Erkeklerde de bulunan bu hormonun değeri genellikle 6-10 µg/L arasında normal olarak görülür.   

Süt Hormonu Yüksekliği Gebe Kalmayı Engelliyor  

Süt Hormonun Düşüklüğü

Prolaktin hormonun düşüklüğüne; antiparkinson ilaçlar, Dopamin, kafa travması, hipofiz bezi ile ilgili patolojiler (Sheehan sendromu), pituiter tümörler, bazı enfeksiyonlar, infiltratif hastalıklar gibi neden olduğu belirtilir. Ancak bu durum prolaktin yüksekliği kadar çok sık rastlanan bir durum değildir.

Öncelikle İlaç Tedavisi Uygulanır

Yapılan kan tahlili sonrasında hormonun yüksek çıkması durumunda; stresten uzak düzenli uyku, düzenli yaşam, ilaç kullanımının doktor kontrolünde düzenlenmesi, meme ucu uyarımını azaltacak iç çamaşırlarının tercih edilmesi, Hipotiroidi hastalarının ilk önce tiroid hormon seviyesini kontrol altına almaları gerekir. Süt hormonun normal seviyelere indirilmesi için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hamile kalamayan hastalarda prolaktin hormonu yüksekliği varsa, kısırlık araştırması kapsamında gerekli olan tüm testler yapılmalıdır. Bunun nedeniyse kısırlığın sadece süt hormonu yüksekliğine bağlı olmamasıdır. Erkeklerde de oluşan süt hormonu seviyesinin yüksekliği kısırlığa neden olabilmektedir. Böyle durumlarda ilaçlarla tedavi yöntemi uygulanır. Bu hormonun yüksekliği erkeklerde; cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, azalmış sperm sayısı, meme büyüklüğü gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.  

*Bakmakta Fayda Var: Kısırlık Teşhisi Nasıl Konur?

Süt Hormonunu Düşüren Yiyecekler, Bitkiler, Besinler, Kürler veya Otlar Var mıdır?

Prolaktin (süt hormonu) yüksekliği ya da düşüklüğü titizlik ve bu konuda uzman doktorlar tarafından takip edilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle hiçbir şekilde; ot, bitki, kür, yiyecek, besin, içecek vb. şeylerde tedavi aramamak gerekir. Bu şekildeki davranışlar, hastalara fayda sağlamayacağının yanında vakit kaybına ve hastanın zararlar görmesine neden olmaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.