Rahim Ağzı Yetmezliği Erken Doğum Nedeni mi?

Rahim Ağzı Yetmezliği Erken Doğum Nedeni mi?
23 Temmuz 2017

Erken doğumun nedenlerinden birisi olarak gösterilen rahim ağzı yetmezliği erken teşhisle tedavi edilebiliyor.

Günümüzde tüm doğumlarda erken doğum oranının yüzde 10'a vardığı ifade edilirken, yenidoğan bebeklerde ölüm oranının yüzde 75'i nin de erken doğum nedeniyle gerçekleştiği ifade ediliyor. Erken doğumun en önemli nedeni olarak da Rahim ağzı yetmezliği gösteriliyor. Her yüz gebe kadından 1'inde görüldüğü ifade edilen bu sorunun erken teşhis edilmesiyle sorun olmaktan çıktığı ifade ediliyor. Rahim ağzına dikiş atılması tedavi yöntemiyle bu sorunun üstesinden gelineceğini belirten uzmanlar, bu sayede bu sorunu taşıyan anne adaylarının ideal zamanda doğum yapabilme şansını yakalayabileceklerini belirtiyorlar.

Rahim Ağzı Yetmezliği Teşhisi İçin İncelenme Şart

Rahimin normal şartlarda kapalı olduğunu ifade eden uzmanlar, rahim ağzının hamileliği taşıyacak kadar güçlü olmaması ve doğum sancılarının başlamadan önce açılması durumu rahim ağzı yetmezliği olarak belirtiliyor. Riskli durumda olan anne adaylarının hamile kalmaları durumunda gebeliğin 12-22. Haftaları arasında düşükle karşılaşabileceklerine dikkat çekiliyor. Düşükle sonuçlanan gebeliklerde bir sonraki hamileliğin başlamasından önce, konunun mutlaka detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizilirken, bu değerlendirmeye ek olarak rahim ağzının incelenmesinin gerektiği de ekleniyor.     Rahim Ağzı Yetmezliği Erken Doğum Nedeni mi?    

Teşhis Basit Bir Muayene İle Konuyor

Rahim ağzı yetmezliğinin en önemli bulgusunun  gebeliğin ikinci 3 ayında (4-5 ve 6. ay) gerçekleşen düşükler olduğunu ifade eden uzmanlar, düşüğün ağrısız bir şekilde gerçekleşmesi nedeniyle anne adaylarının çok fazla ağrı hissetmediklerini belirtirler. Söz konusu durumda gerçekleşen düşüklerin altında yatan etkenin rahim ağzı yetmezliği ihtimalinin yüksek olma ihtimali gösterilir. Bu tablonun diğer bir bulgusunun ise, rahim ağzı boyunun normalden daha kısa olduğu söylenir. Kesin teşhis, vajinal yoldan yapılacak basit ve ağrısız ultrasonografik inceleme sonunda konulur.

Tedavide İlk Tercih İlaç

Sorunun teşhisinden sonra uygulanacak tedavi yönteminde ilk tercih olarak ilaç tedavisi seçilirken, tedavi rahim ağzı dikişi (vajinal ya da karın bölgesinden) ya da pesser denilen plastik halka yöntemiyle de yapılabiliyor. Uygulanacak tedavi yönteminin seçiminde anne adayının daha önceden başarısız rahim ağzı dikişi geçirip geçirmediği ve rahim ağzının şu anki yapısını bakılarak karar verildiği belirtiliyor. İlk gebeliği olan ya da önceden erken doğum hikayesi olan anne adaylarının tedavisinde ilk tercihin ilaç tedavisi olacağı ifade ediliyor.   

Rahim Ağzı Yetmezliği Erken Doğum Nedeni mi?  

Rahim Ağzına Dikiş de Atılabiliyor

Rahim ağzı yetmezliğinin (Servikal Açıklık) tedavisinde rahim ağzına dikiş atılması (serklaj) yönteminin daha çok gebeliğin 12-14. Haftalarında gerçekleştiriliyor. Ve yahut gebeliğin ilerleyen haftalarında rahim ağzının erken açılması durumunda acil olarak başvurulabiliyor. Bu işlemin ameliyathane ortamında 10-15 dakika sürebilecek işlem sonrasında rahim ağzının doğumdan önce açılması önleniyor. Bu durumun erken doğum riskini ortadan kaldırdığı belirtiliyor.    

Dilerseniz Bir Göz Atın: Erken Doğum Belirtileri   

Erken Doğuma İşaret Eden 7 Belirti    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.