Pınar Mallı (@gebbepınar) ile Gebeliğe ve Doğuma Dair Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik!

Pınar Mallı (@gebbepınar) ile Gebeliğe ve Doğuma Dair Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik!
17 Haziran 2017

Sizlerin de çok yakından tanıdığı Hypnobirting ve aktif doğum eğitmeni Pınar Mallı ile gebeliğe, doğuma, lohusalığa ve bebek bakımına dair çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. İşte, her annenin kendinden bir şeyler bulabileceği röportajımızın detayları...

Pınar Mallı'yı daha yakından tanıyabilir miyiz?

Kendimi tanıttığım sorular, en çok zorlandığım sorular oluyor diyebilirim. Pınar Mallı; bir kadın, bir eş, bir anne... Aynı zamanda Pınar Mallı, Dünya Ebeler Günü'nde doğan bir ebe. Dinlerken sabırlı fakat bir şeyler öğretmeye çalışırken de bir o kadar heyecanlı, hayatın tüm zorluklarına rağmen olumlu yönlerini görmeye çalışan biriyim.

Sizi daha çok sosyal medyadaki 'gebbe-pınar' kimliğiniz ile tanıyoruz. Sosyal medya serüveniniz nasıl başladı?

Her şey, 2011 yılında profesyonel ebe olarak çalıştığım işimi; hastane ortamında değil, kendi kurduğum merkezimde serbest ebe olarak çalışmaya karar vererek başladı. Sonrasında kurumsal hayatın bir getirisi olarak web sayfamızı açtım. Web sayfamıza düzenli olarak her gün yazdığım yazılar ve verdiğim eğitimler hakkındaki bilgiler, sosyal medya alanımızın doğmasına zemin hazırladı. Sosyal medyanın günlük hayatımızdaki rutinlerin içinde yer alması nedeniyle site büyümeye başladı. Ama en büyük ivmeyi 2015 yılında, yaşadığım hamilelik dönemi ve sonrasında almaya başladık. Yazılarımda ebelik tecrübelerim dışında annelik tecrübelerimden de bahsetmem, annelere daha samimi ve içten gelmeye başladı. Böylelikle annelerin kendinden bir şeyler bulabildiği bir platform haline geldik.

Takip ettiğimiz kadarıyla, gebe okulunuzda annelere pek çok konuda eğitim veriyorsunuz. Bize biraz bu eğitimlerden bahsedebilir misiniz?

Aslına bakarsanız, bir insan hiç okula gelmeden sadece kitap açıp okuyarak da hamileliğine hazırlanabilir. Ama sıkıntı şurada başlıyor; bu bilgilerin çoğu yabancı kaynaklı. Fakat doğum ve hamilelik tamamen kültürel bir süreç. Mesela; Doğum öncesi kontroller, doğum ve lohusalık ritüelleri her coğrafyada bambaşka şekilde ilerliyor. Dolayısıyla bu uygulamaların, sağlık prosedürlerini bilen sağlıkçılar tarafından harmanlanmaya ihtiyacı var. İşte bu nedenle doğum hazırlık eğitimlerine ihtiyaç duyuluyor. Gebe okulunda neler yapıyorsunuz derseniz, hamilelikle birlikte vücutta görülen değişiklerle baş etme yöntemleri üzerinde duruyoruz. Birebir danışmanlık şeklinde ilerleyen bir program oluyor. Bir diğer programımız ise çiftlerin beraber gelebileceği karı-koca hazırlık uygulamaları. Genellikle eğitimlerimi çiftlere özel planlıyorum ve her çiftin ihtiyaçlarına yönelik programlar oluşturuyorum. Herkes için oluşturduğumuz standart planlamarımız yok. çünkü biliyoruz ki herkesin doğuma olan bakış açısı farklı. Bir hamile, doğumla ilgili pozitif bir düşünceye sahipken başka bir hamilenin çok daha farklı beklentileri olabiliyor. Dolayısıyla eğitimlerimiz yetişkin eğitimi çerçevesinde, ihtiyaca yönelik olarak planlanıyor. Programa başlamadan önce baba adaylarının da hamilelik ve doğum ile ilgili beklentilerini değerlendirdiğimiz bir ön görüşme yapıyoruz ve planımızı ona göre şekillendiriyoruz. Tabii bu eğitimi planlarken ve içeriğimizi oluştururken, hypno birthing ve aktif doğum eğitmeni olarak, bilgi ve tecrübelerimizi de sürece entegre ediyoruz. Programlarımızın çoğunu uygulamalı gerçekleştiriyoruz. çünkü okunan veya dinlenilen şeylerin unutulduğunun fakat uygulanan şeylerin hatırlanır olduğunun bilincindeyiz. Bunların yanında, emzirme eğitimlerimiz var. Bu eğitimimizin temelinde tabii ki anne sütü bulunuyor. Yine aynı şekilde grup eğitimlerimiz de oluyor fakat bizim asıl amacımız birebir hayata dokunmak. Dolayısıyla birebir eğitimlerimiz daha avantajlı geçiyor. Birebir eğitimlerimizde saatlerimizi esnetebiliyor ve hatta gebelerimizi evlerinde ziyaret edebiliyoruz. Eğitim içeriklerimizin hepsi kanıta dayalı bilgilerle Gebbe ailesine sunuluyor. Amacımız, her zaman mutlu bir gebe, mutlu bebekler ve mutlu aile ortamı oluşturabilmek...  

 Pınar Mallı (@gebbepınar) ile Gebeliğe ve Doğuma Dair Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik!    

Size gelen anne adaylarının en fazla kaygılandığı ve endişe duyduğu konular ne oluyor?

Aslında buna endişe demek mi yoksa kararsızlık demek mi doğru? Bazen ben de bu konuda kararsız kalıyorum. çünkü biz gebelerimizle olan iletişimlerimizin çoğunda 'normal mi doğuracağım sezaryen mi?' kararsızlığını görüyoruz. Bana gelen gebelere 'Normal ya da sezaryen doğum yaptınız mı, doğum hakkında eğitim aldınız mı?' şeklinde sorular sorduğumda cevap genellikle 'hayır' oluyor. O zaman bilmediğiniz bir konu hakkında nasıl tercihte bulunabilirsiniz? Sezaryen veya normal doğum yöntemine nasıl karar verebilirsiniz? Gelen gebelerimizin çoğu, bu kararsızlık sebebiyle geliyor. Bir diğer nedeni ise ne yazık ki toplumumuzda değişen sağlık politikaları, kadının doğumda yalnızlaştırılması, teknoloji sayesinde abartılan doğum hikayelerinin varlığı ve bunun sonucunda oluşan ürkütülmüş anneler... Biz de farklı telkinlerimizle tüm bu sorunların üstesinden geliyoruz ve doğuma rahatlamış, arınmış anneler ile giriyoruz.

Doğum destekçiliği de yapıyorsunuz. Türkiye'de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan doğum destekçiliği tam olarak nedir? Hangi aşamalarda annelerin yanında oluyorsunuz?

  Pınar Mallı (@gebbepınar) ile Gebeliğe ve Doğuma Dair Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik!   

Doğuma hazırlık eğitimiyle donattığımız aileleri her konuda doğurabileceğine inandırmakla sürece başlıyoruz. Fakat temelde bir hastane korkusu yatıyor olabilir. Bu da doğuma biraz eksik girmeye neden olabiliyor. Doğum destekçiliği ile anne adaylarımıza doğum sürecinde kesintisiz bir destek sunuyoruz. En başından beri güvendiği insanın yanında, hamilelikten dolayı herhangi bir reaksiyon gösterdiğinde onu anlayacak biriyle olma imkÖ¢nı yaratıyoruz. Sürekli çevresinde onu yoran insanlar olmasına izin vermiyoruz, yanındayken kendini güvende hissettiği ve mahremiyetine saygı duyabileceği bir insanın olduğunu hissettiriyoruz ki bunlar doğum için çok kıymetli şeyler. Tabii bu da beraberinde pek çok avantajı getiriyor. Doğumun süresi kısalıyor ve daha kolay bir doğum mümkün oluyor. Doğum, her ne şekilde olursa olsun keyif verici ve tatmin edici bir hÖ¢l alıyor. En önemlisi de akışına bırakmayı sağlıyor. Anne adaylarında 'şimdi benim başıma neler gelecek' düşüncesi olmuyor.  

Programlarınız kişiye özel mi oluyor yoksa grup halinde mi oluyor? Dilerse eşler de programlarınıza katılabilir mi?

Programlarımızda her türlü düzenleme yapabiliyoruz; birebir eğitim olabileceği gibi grup halinde de uygulamalarımız bulunuyor. İki eğitim programının da sinerjisi çok farklı. Eğer doğumda kişinin yanında bulunacaksam, birebir eğitim kesinlikle daha faydalı oluyor ve tek seferliğe mahsus olmuyor. Özellikle doğumda hipnoz çalışması yapacaksak, en azından 4-5 görüşme gerçekleştiriyoruz. Nefes egzersizleri yapıyoruz ve sonrasında doğumda görüşüyoruz. Eşleri de mutlaka bu sürece dahil ediyoruz. Eşin desteği, olası herhangi bir durumda ben yanlarında olamazsam büyük önem taşıyor. Eşlerin ne gibi davranışlarla, hangi dokunuşlarla doğum yapan karısını rahatlatabileceğini bilmesi çok önemli. Yine aynı şekilde doğum içselliğini yakalayabilmek için de eşlerin eğitim programımıza katılmasını öneriyoruz.     

Pınar Mallı (@gebbepınar) ile Gebeliğe ve Doğuma Dair Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik!  

Size gelen gebelerin doğum korkusunu yenmek için yaptığınız özel uygulamalar var mı?

Tabii var. Öncelikle hem olumlu hem de olumsuz doğum hikayelerini anlatıyoruz. Olumsuz hikayelerin nedenlerini somut bir şekilde gösteriyorum. Daha sonra doğumun bir tercih olmadığını anlatıyorum ve bedenleriyle tanışmasını sağlıyorum. Bunun alt yapısında tabii ki nefes var, hipnoterapi var. Bunların temelinde ise aslında hiçbir şey yapmadan bedenin doğumun üstesinden geleceğini, doğru ve tecrübeye dayalı bilgilerle karşı tarafa giydiriyorum.

Hipnoz doğum yöntemi, anne adayları arasında fazlasıyla merak edilen bir konu. Hipnoz ile doğum süreci nasıl ilerliyor?

Hypnobirthing metot, Amerika'da ortaya çıkan fakat çok uzun süredir ülkemizde de uygulanan tamamlayıcı bir tıp unsuru. Ama maalesef ki hypnobirthing'in tanımı yanlış biliniyor. Hypnobirthing'i madalyon karşısında uyutulup, çocukluk zamanımızdaki sorunların gün yüzüne çıkartıldığı, ağladığımız ve keyifsiz hissettiğimiz bir süreç zannediyoruz. Ama doğumda biz bunu bu şekilde algılamıyoruz. Hypnobirthing, nazik ve içsel bir felsefeye dayanıyor. Burada önemli olan doğumun dilini değiştirmek. olumlu cümleler kurmak ve doğuma ilişkin olumlu beklentiler yaratmak. Hypnobirthing'in belirli teknikleri var ve bu teknikleri uyguluyoruz. Amacımız; gebelerimizi gevşetmek, rahatlatmak, doğru nefes almasını ve doğumda doğru pozisyonu kullanmasını sağlamak, doğum destekçisinin vereceği telkinlerle bu süreci en kısa ve konforlu şekilde atlatmak. Tabii ki bunun bir temeli olması gerekiyor. Doğum zamanı yaklaştığında 'hadi hypnobirthing' doğum yapayım demek olmuyor. çünkü temelinde güvene dayanan bir metot. İşe öncelikle kişilerin bu metoda ön yargılarını yıkmakla başlıyoruz. Süreç nasıl işliyor diye sorarsanız; öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Hypnobirthing doğum yönteminde kişi tamamen uyanık ve bilinçli oluyor. çevresinde olan biten her şeyin farkındalığını yaşıyor. Fakat tek odak noktanız doğum oluyor. Hypnobirthing doğum yönteminde, dış dünyanız ve içsel dünyanız arasına bir bariyer kuruyorsunuz, panikten uzaklaşarak dokularınızın rahatlamasını sağlıyorsunuz. Hypnobirthing ile doğurmaya karar verdiğiniz zaman hazırlıklara başlamak için ideal zaman 28. haftaya denk geliyor. çünkü anne adayı 28. haftadan sonra mide bulantıları ve kusma gibi çoğu fiziksel rahatsızlığı atlatmış ve rahatlamış oluyor.

Peki, sizin doğumunuz nasıl gerçekleşti? Anne adayları için verdiğiniz tavsiyeler, sizin doğumunuzda da işe yaradı mı?

  Pınar Mallı (@gebbepınar) ile Gebeliğe ve Doğuma Dair Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik!   

Ben, hamileliğim boyunca her zaman sürprizlerle karşılaşabileceğimi düşündüm ve kendimi buna hazırladım. Tabii ki çok rahat bir hamilelik geçirmedim fakat gebelerimize tavsiye ettiğim çoğu şeyi uygulama şansım oldu ve güzel bir doğum süreci geçirdim. Oğlumu hastaneye vardıktan 1.5 saat sonra kucağıma almıştım. Hatta bebeğim 3 kilonun üzerinde doğdu. Buna rağmen gayet güzel bir şekilde doğumum gerçekleşti ve oğluma kavuştum.

Lohusalık dönemi psikolojik açıdan anneler açısından oldukça zor geçiyor. Lohusalık döneminde anne adaylarına ne gibi destekleriniz oluyor?

Lohusalık, temelini iyi doldurduğunuz takdirde aslında korkulacak bir şey değil. Öncesinde neden bebek istediğiniz, hamilelik döneminde aldığınız destekler, hamilelik ve doğumu nasıl geçirdiğiniz, lohusalık hüznü dediğimiz konuda önemli rol oynuyor. Şöyle düşünün; hamileliğiniz prensesler gibi geçti ve hiçbir problem ile karşılaşmadınız. Fakat doğurduğunuz anda sizin üzerinizdeki tüm ilgi bebeğe geçti ve ilgi bombardımanı bir anda dağıldı. Böyle sebeplerden dolayı lohusalık hüznü yaşayan anneleri biliyoruz ya da her şey yolunda giderken tatminsiz doğum hikayelerinden etkilenen annelerin lohusalık hüznü yaşadığını görüyoruz. Emzirme ve bebek bakımı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar, karı koca ilişkilerindeki değişimler ve annenin bebeğine yetememe duygusu, lohusalık hüznünü ciddi oranda etkiliyor. Ben böyle durumlarda anneleri evinde ziyaret etmeyi tercih ediyorum. Anneyi önce dinliyorum ve annenin neyle ilgili sorunu olduğunu anlamaya çalışıyorum. Bu süreçte ona yük olan şeylerin algoritmasını çıkartıyoruz. Ebeveynler arasındaki ilişkilerden mi kaynaklanıyor yoksa emzirmeyle alakalı bir sorun mu var? Bütün bunları değerlendirip ona göre bir plan çiziyoruz. Birebir dediğim desteğimizi lohusalıkta da devam ettiriyoruz. Bireysel olarak evlerine gittiğimde anneye öncelikle ne yapmak istediğini soruyorum. Kitap okumak istiyorsa kitap okuyor, kuaföre gitmek istiyorsa kuaföre gidiyor. Bebeğinin emin ellerde olduğunu söyleyip ona özgürce değerlendirmesi için vakit yaratıyorum. Lohusa, size nasıl samimiyetle açılıyorsa siz de aynı samimiyetle anneye destek oluyorsunuz.  

Biraz da bebek bakımından bahsedelim.. Siz oğlunuzu büyütürken nelere dikkat ettiniz?

  Pınar Mallı (@gebbepınar) ile Gebeliğe ve Doğuma Dair Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik!   

Ebelik alanında ne kadar profesyonelsem, annelikte o kadar tecrübesizim diyebilirim. çünkü okuduğunuz şeylerin aslında uygulamaya geçtiğinde havada kaldığını görüyorsunuz. Bunları gördükçe önemli olan şeyin çocuğu tanımak ve kendini tanımak olduğunu anlıyorsunuz. Bebekle olan iletişimi anne karnında başlatmak, her zaman dokunarak ve sesimizi duyurarak iletişimi devam ettirmek gerekiyor. 'çocuk anlamaz daha küçük' anlayışına karşıyım. çocuk, anne karnındayken bile sizi anlayabilecek kadar mükemmel bir varlık. çocuğu bir birey olarak kabul etmek ve hatta 'çocuğum' değil 'hayat arkadaşım' bakış açısını geliştirmek gerekiyor.

Gebe.com takipçilerine özel gebelik, doğum ve bebek bakımına dair önerilerinizi alabilir miyiz?

Memnuniyetle, öncelikle okudukları bilgileri çok iyi taramalılar, kulaktan dolma bilgilere inanmamalılar. Doğum için eğitim alacaklarsa, mutlaka o kişiyi iyice araştırmalı ve değerlendirmeliler. Doktoru, yoga eğitmeni veya doğum destekçisi... Kendilerine seçecekleri eğitmenleri iyice tanımalı ve o şekilde eğitimlerine başlamalılar.

Sosyal medyada hayran kitleniz giderek artıyor. Sizi önümüzdeki günlerde daha farklı projelerde görebilecek miyiz?

Hayatı akışına bırakmayı sevdiğim için planlama yapamıyorum. Şu an için anne/bebek dostu olduğuna inandığım birkaç proje var. Bunların hepsinin duyurusunu yapacağız. Hayat bir sürpriz ve biz de bu sürprizleri dolu dolu vermeye hazırız!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl