Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplama

Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplama
12 Ağustos 2017

Anne adayları bebeğinin olacağını öğrendikleri andan itibaren onun ne kadarlık ve kaç haftalık olduğunu merak ederler.

Kaç Haftalık Hamileyim ? Gebelik Haftası Hesaplama

Gebelik her kadının anne olabilmek için geçireceği keyifli bir süreçtir. Anne adayları için çok özel olan bu süreçte her hafta kendi içerisinde ayrı bir gizem taşır. Hamileliğin gerçekleştiği andan ve gebeliğin birinci haftasından itibaren anne adayının vücudunda ve her geçen gün büyüyen bebekte hafta hafta farklı değişimler yaşanmaktadır. Hamile olduğunu gebelik testi yaptıktan sonra öğrenen anne adayının en çok merak ettiği soruların başında kaç haftalık hamileyim? Sorusu gelir. Anne adayının bu sorusuna cevap olacak Gebelik Haftası Hesaplama Yöntemleri günümüzde pek çok İnternet sitesi üzerinden hızlı ve otomatik olarak hesaplamaktadır. İnternet'te yer alan hamilelik haftasını otomatik hesaplama robotları yanında anne adayının kaç haftalık hamile olduğunu hesaplamasına yarayan tablolarda bulunmaktadır. Hamilelik haftasını hesaplayacak anne adayının tek yapması gereken en son adetinin hangi tarihte başlamış olduğunu bilmesidir. Söz konusu tarihin bilinmesi ile içerisinde bulunduğu haftayı kolayca öğrenebilecektir. Son adet tarihini hatırlamayan ya da düzensiz adet gören kadınlar için gebeliğin hangi haftada olduğu ilk ultrason muayenesi baz alınarak belirlenir.  

Son Adet Tarihine Göre Gebelik Haftası Hesaplama

Gebelik hesaplama, en genel anlamıyla yaklaşık olarak 40 haftalık bir süreyi kapsayan ve gebeliğin hangi evrede olduğunu belirlemek amacıyla yapılan testlerin tümüne verilen isimdir. Gebeliği hesaplayan uzmanlar (doktorlar), anne adayının en son adet tarihinin başlangıç gününü temel alırlar. Genellikle gebeliğin başladığı tarih, en son adet görülen tarihten 15 gün sonrasına denk gelen dönem döllenme tarihidir. Hamilelik takvimi oluşturulurken yapılan hesaplar, halk arasında bilinenin aksine aylık olarak değil, haftalık olarak yapılmaktadır. Anne adayı ilk muayenesine gittiğinde doktor tarafından kaç haftalık gebe olduğu hesaplanır ve gebelik takibi bu hafta üzerinden yapılır. Örneğin doktorunuz tarafından "4 aylık yerine, hamileliğinizin 16-17. haftasındasınız" şeklinde açıklama yapılır. Bilhassa ilk kez hamile olan anne adayları bebekleriyle karşılaşacakları an için geri sayım sürecine girer ve hamileliklerinin kaçıncı haftasında olduklarını merak ederler. Bundan dolayı hamilelik haftası hesaplama yöntemi ile anne adaylarının bu merakları az da olsa giderilmiş olur. Gebelik haftasına göre, kaç aylık hamile olunduğu da yine bir çizelge üzerinden hesaplanır. Halk arasında gebelik sürecinin 9 ay olarak tanımlanması anne adayını kaç aylık hamileyim? Ya da bebeğim kaç haftalık? Sorusunu sormaya iter. Gebelik haftasına göre kaç aylık hamile olduğunuzu öğrenmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. 

Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olunduğunu Hesaplama   

Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplama  

Son Adet Tarihini Hatırlamıyorum! Gebelik Haftamı Nasıl Hesaplayacağım?

Gebelik haftası hesaplamada anne adayının son adet tarihinin ilk günü temel alınır. Ancak gebelik planlı değilse anne adayları çoğu zaman adet tarihini hatırlamayabilirler. Ya da adetleri düzensiz olmasından dolayı tam olarak adet tarihlerinin hangi zamanda olduğuna dair bir düzenleri yoktur.  Son adet tarihini hatırlamayan veya düzensiz adet gören anne adaylarının gebelik haftası hesaplamasında temel alınan gebeliğin ilk aylarında yapılan ultrason muayenesidir. İlk ultrason muayenesinde ölçülen değerle belirlenen gebelik haftası anne adayının kaç haftalık hamile olduğunda temel alınır. Gebeliğin ilk üç ayında yapılan ultrason muayenesiyle +/-   3  günlük hata payıyla anne adayının  son adet tarihi tahmin edilebilir. Böylece de bebeğin kaç haftalık olabileceği belirlenir.

Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplama  

Bu Tarihi Bildiğinizde Kaç Haftalık Hamile Olduğunuzu da Öğrenebilirsiniz

Gebelik haftası hesaplamanın bir diğer yolu da yumurtlama döneminizi bilmenizden geçer. Gebelik anne adayının yumurta üretiminin yaklaşık olarak gerçekleştiği tarihten itibaren hesaplanması durumunda bunun adet kanamasından yaklaşık iki hafta sonrasına denk geldiği belirtilir. Bununla beraber her anne adayının gelişim süreci ve yumurtlama döneminin değişmesinden dolayı birkaç günlük farklılıkların oluşabileceğinin bilinmesinde de yarar vardır.  

Hamilelik Haftası Hesaplama

Hamileliğin hangi haftasında olduğunu öğrenmeniz için gebe.com tarafından hazırlanan hamilelik haftası hesaplama bölümünde en son adet gördüğünüz günün tarihin ilk gününü girdiğinizde gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu kolayca bulabileceksiniz. Her haftası size çok özel anlar yaşatacak gebeliğiniz de, hamileliğin hangi haftasında bebeğinizin nasıl bir gelişme gösterdiğini öğrenmek ve anne karnında hafta hafta bebek gelişimi içinhafta hafta gebelik bölümümüzü ziyaret edebilir, gebelik sürecinde sizi nelerin beklediğini, gebelik döneminde beslenme, yapılacak testler, spor aktivite, gebelikte cinsel yaşam ile bebeğinizin haftalık fiziksel gelişimini yakından takip edebilirsiniz.   

Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplama  

Kaç haftalık gebeyim? Tüp bebek Tedavisinde Gebelik haftası neye göre hesaplanıyor?

Anne adayları tüp bebek tedavisi ya da mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemiyle gebe kaldı ise, gebelik haftası hesaplama prensibi normal yönden gebelik haftası hesaplama yöntemi ile aynıdır. Her iki durumda da gebeliğin kaç haftalık olduğu hesaplanırken, tüp bebekle gebe kalma durumunda son adet tarihinin ilk günü olarak, anne adayına  embriyo transferinin yapıldığı tarihi temel alınır. Embriyonun transfer edildiği tarihte gebeliğin 2 haftalık olduğu kabul edilir ve üzerine bu güne kadar geçen haftalar sayılarak hamilelik haftası hesaplanır. Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaç tedavileri sebebiyle son adet tarihinde az da olsa yanılmalar olabileceğinden gebelik haftası hesaplama işlemi, transfer tarihine göre yapılır. Aşağıdaki  linkte yer alan gebelik haftası otomatik hesaplayıcısına transfer tarihinizi girerek kaç haftalık gebe olduğunuzu hesaplayabilirsiniz.     Gebelik - Hamilelik Haftası Otomatik Hesaplamak İçin Tıklayın   Gebeliğin gerçekleşmesi için Blastokist transferi uygulanan anne adaylarının da benzer şekilde embriyo transfer tarihini esas alarak gebelik hesaplaması yapabildikleri belirtilir. Blastokist transferinin 5. günde yapılmasından dolayı gebelik haftası embriyo transferine göre,  2-3 gün daha büyük olacağı belirtilir.   

Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplama  

Hamilelik Haftası Hesaplama  - Tablo İle Elle Hesaplanma

Hamilelik hesaplama yöntemlerinde, gebeliğin başlangıç tarihi olarak son adet gördüğünüz tarih (SAT) ele alınır. Kısaca SAT olarak isimlendirilen son adet tarihi bu tarihten sonraki dönem 40 hafta gebelik süresi olarak kabul edilir. Doğumlar genellikle tam olarak hesaplanan tarihte gerçekleşmeyebilir. Hesaplanan tarihten ya da biraz daha erken gerçekleşmesi normal olarak kabul edilir. Tahmini doğum tarihini hesaplamak için ise, son adet tarihinden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemek yeterli olacaktır. Doktor tarafından gebelik haftanızın belirlenmesinde geleneksel takvim kullanılır. (Hamilelik Çarkı) Hesaplama son adet tarihinizi özel takvimdeki çizgiye getirilerek gebeliğinizin kaçıncı haftada olduğu bulunur.   

Kaç Haftalık Hamileyim / Bebeğim Kaç Haftalık Otomatik Hesaplamak İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.