Hamilelik Döneminde Oluşan Varislere Karşı Alabileceğiniz Pratik Önlemler

Hamilelik Döneminde Oluşan Varislere Karşı Alabileceğiniz Pratik Önlemler
14 Haziran 2017

Vücudun yükünün artmasına bağlı olarak gelişen varisler, genellikle doğumdan sonra kendiliğinden geçer fakat nadir de olsa kalıcılığı söz konusudur.

Hamilelik döneminde vücudumuzda çeşitli fiziksel değişimlere şahit oluruz. Bazıları hiçbir rahatsızlık vermezken bazılarının fiziksel görüntüsü, kadınları biraz rahatsız edebilir. Bunlardan biri de gebelik varisleridir. Hormonal salgılar, rahimde taşınan bebeğin bacaklara verdiği yük ve büyüyen rahim, bacaklara olan baskıyı arttırır ve bunun doğal bir sonucu olarak varisler oluşur. Çoğu gebede görülen varis oluşumu, genellikle doğumdan sonra geçer. Fakat istatistiklere göre gebeliğinde varis sorunu yaşayan kadınların %25'inde kalıcılık söz konusu olmuştur.

Hamilelik Döneminde Oluşan Varislere Karşı Alabileceğiniz Pratik Önlemler  

Hamilelikte Varis Oluşumu ve Tedavisi

Varis Nedir?

Varis; bir çeşit toplardamar rahatsızlığıdır. Toplardamarların genişleyerek cilt yüzeyinden görülmesidir. Genellikle kılcal ve mor damar şeklinde görülür. En sık görüldüğü bölge ise bacaktır. Nadir durumlarda genital bölgede de oluşabilir. Genellikle ayakta fazla duran veya az hareket eden kişilerde varise rastlanılır.

Hamilelikte Varis Neden Oluşur?

-Kan damarlarındaki kan miktarı arttığı için toplardamara ek yük biner ve varis oluşumu söz konusu olabilir.

-Hamilelik döneminde artan Progesteron hormonu, damarların genişlemesine ve varis oluşmasına neden olabilir.

-Rahmin bacaklara sağladığı yük arttıkça, varisin oluşma olasılığı artar.

Varis, kalıtımsal bir hastalıktır. Ailesinde varis olan kişilerin, gebelik döneminde aynı sorunu yaşaması muhtemeldir.

Gebelik Döneminde Oluşan Varisler Kalıcı mıdır?

Hamilelik döneminde oluşan varisler, genellikle doğumdan sonra en geç 1-2 ay içerisinde kendiliğinden yok olur. Hele ki gebelik öncesinde varisi olmayan kişilerin, gebelik döneminde oluşan varislerinin geçme olasılığı daha yüksektir. Fakat %25'lik bir kesimde, oluşan varislerin kalıcı olduğu saptanmış ve geçmesi için medikal yöntemlere başvurulduğu ortaya koyulmuştur.   Hamilelik Döneminde Oluşan Varislere Karşı Alabileceğiniz Pratik Önlemler  

Hamilelikte Varis Tedavisi

Varis tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanıyor. Lazer tedavisi ve radyofrekans tedavisi en çok kullanılan yöntemlerdir. Fakat bunların hamilelik döneminde yapılması pek önerilmiyor. Normalde sağlıklı tedavi şekilleri olan ve risk barındırmayan tedaviler olsalar da hamilelik dönemindeki etkileri bilinmediği için uzmanlar gebelerde bu tedavileri uygulamıyor. Bunların yerine doğal çözüm yollarına başvurmanız öneriliyor ya da varis çorapları kullanmanız tavsiye ediliyor.

Hamilelikte Varis Çorabı

Varis çorapları, hamilelik döneminde kullanıldığı takdirde yeni varislerin oluşmasını engelleyebildiğinden, doktorlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. Yalnız unutulmamalıdır ki, varis çorabı oluşan varisleri geçirmek için değil, oluşma potansiyeli olan varisleri engellemek için kullanılır. Yani, hali hazırda oluşan varislerinize pek bir etkisi olduğu söylenemez. Varis çoraplarını kendi kafanıza göre değil, doktorun önerisiyle almalısınız. Çünkü varis çorabının baskısı, başka rahatsızlıklarınız varsa onu daha da arttırabilir. Gebeler için özel olan varis çorapları, diğerlerine nazaran daha az sıkıdır.   

  Hamilelik Döneminde Oluşan Varislere Karşı Alabileceğiniz Pratik Önlemler  

Hamilelikte Varis Oluşumunu Önleyebilmeniz İçin Öneriler

-Hamilelik döneminde her gün egzersiz yapmaya çalışın. Hafif tempolu yürüyüşler de size iyi gelebilir.

-Aşırı sıcak su yerine ılık suyla banyo yapmayı tercih edin.

-Sıkı kıyafetler giyinmekten kaçının.

-Sırtüstü yatmak yerine doktorlar, sol tarafınıza doğru yatmanızı öneriyor.

-Gebelik boyunca almanız gereken ideal kilonun üstüne çıkmamaya çalışın.

-Vakit buldukça ayaklarınızı yüksek tutmaya çalışın. Ayakların kalp seviyesinden yüksekte olması varis oluşumunu en aza indirir.

-Uzun süre ayakta durmamaya çalışın. Yine aynı şekilde uzun süre oturarak hareketsiz kalmamaya özen gösterin.

-Varis çorabı kullanmayı ihmal etmeyin.

  Varis hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.