Hamilelikte Kaşıntı ve Tedavi Yolları

Hamilelikte Kaşıntı ve Tedavi Yolları
12 Haziran 2017

Hamilelik döneminde kaşıntı anne adayların sıklıkla rastlanan bir durumdur. Gebeliğin son aylarında başlayan kaşıntılar, doğumdan sonra sona erer.

Hamilelikte Kaşıntı

Hamilelikte kaşıntı sık rastlanan sorunlar arasında yer alır. Uzmanlar derideki kan akımının gebelik döneminde artan vücut ısısı ve yükselen metabolizma nedeniyle arttığı, bu durumun da gebelikte hafif kaşıntının en önemli nedeni olduğunu belirtirler. Hamilelik döneminde görülen hafif kaşıntının doğal olduğunu ifade eden uzmanlar, basit önlemler alınarak azaltılabileceğini belirtirler. Kaşıntının şiddetli olması durumunda anne adayının karaciğer fonksiyonlarının kontrol edilmesi gerektiği tavsiye edilir. Hamilelikte kaşıntının nedeni olarak, gebeliğe bağlı safra akışının yavaşlaması, karaciğerde bazen deriye kadar ilerleyerek biriken safra  tuzları gösterilir. Hamilelik kolestazı olarak adlandırılan durum doğumdan sonra normale döner. Hamilelerde kaşıntı, en fazla gebeliğin son dört ayında görülür ve bazı durumlarda kaşıntıyla birlikte deri döküntüsü de görülür. Hamilelikte gece kaşıntısı daha yoğundur. Tedavi, kaşıntının şiddetine altında yatan nedene göre yapılır. Peki, hamilelikte kaşıntıya ne iyi gelir, nasıl geçer. Kaşıntıyı azaltmak için anne adaylarının yapması gerekenler.

Hamilelikte Kaşıntıya İyi Gelen Yöntemler

Uzmanlar hafif gebelik kaşıntısı yaşayan anne adaylarının bu sıkıntısını giderecek ve kaşıntının geçmesinde etkili olacak bazı tavsiyelerde bulunurlar. Bu tavsiyeler şöyle sıralanır. Dar kıyafetler giymeyin; gebelik sürecinde giyilen dar kıyafetlerin deri sürtünmesini arttıracağı ve tahrişe neden olabileceğinden giyilmesi tavsiye edilmez. Bu dönemde gevşek, rahat kıyafetlerin tercih edilmesi önerilir. Pamuklu Kumaşlar tercih edin; kıyafet seçiminde yünlü ve sentetik kumaşlar yerine pamuklu kumaşlardan yapılmış giysiler giyilmesi tavsiye edilir.   Hamilelikte Kaşıntı ve Tedavi Yolları   

Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Ne Tür Kıyafetler Tercih Edilmeli?   Ilık Banyo Yapın; anne adayının serin ortamlarda bulunması, sık aralıklarla ılık banyo yapması kaşınan deriyi rahatlatır ve soğutur. Bu sayede kaşıntı hissi de azalmış olur.   Nemlendirici Krem Sürün; Banyo sonrasında tüm vücuda kaşıntı azaltıcı maddeler içeren nemlendirici kremler sürülmesi gebelik kaşıntının azaltılmasında etkili olur. Umutmamanız gereken kremleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğidir.   

Hamilelikte Kaşıntı ve Tedavi Yolları  

Kaşıntı Bebeğe Zarar Vermez Ama Yinede Doktora Danışın

Uzmanlar hamilelik döneminde görülen hafif kaşıntının bebek için sorun oluşturmadığını ifade etseler de anne adaylarının içlerinin rahat etmesi için doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Şiddetli olan kaşıntılar da ise, yukarıda bahsedilen önlemlerin alınmasının sorunu rahatlatmasa bile mutlaka uygulanması tavsiye edilir. Anne adayında oluşan kaşıntının nedeninin anlaşılması ve hamilelik kolestazı tanısının konulabilmesi için kan tahlilleri ile karaciğer fonksiyonları incelemesinin yapılması gerekir.   

Hamilelikte Kaşıntı ve Tedavi Yolları    

İlaçla Tedavi Yapılabilir

Gebelik kaşıntısının tedavisinde, safra tuzlarını bağlayan ilaçlar ile alerji ilaçları kullanılabilmektedir. Fakat bu tedaviler kaşıntıyı tamamen ortadan kaldırmaz sadece etkisini azaltır. Asıl rahatlama doğum sonrası gerçekleşir. Bazı ciddi durumlarda doktor tarafından doğumun erkene alınması tavsiye edilebilir. Yukarında belirtilen nedenlerden başka hamilelik dönemine özgü gelişen bazı döküntü ve rahatsızlıklar da kaşıntıya neden olabilmektedir.  Bu durumları sıralayacak olursak;

  • Hamilelik döneminin kaşıntılı, ürtikaryen kabartıları: (PUPPP- Pururitic Urticarien Papulls and Plaques of Pregnancy).
  • Hamilelik pemfigoidi (Pemfigoid Gesttationis)
  • Hamilelik döneminin atopik döküntüsü.

Hamileliğe özgü en sık görülen deri hastalığı PUPPP'dır. Genellikle gebeliğin son üç ayında başlar. Bazı durumlarda ikinci aydan itibarende başladığı gibi doğum sonrasında görülebilen vakalara da rastlanabilmektedir.

Kaşıntıyla Birlikte Deride Döküntü Varsa Doktora Başvurun

Hamilelikte kaşıntı sorunu anne adaylarında sık gözlemlenmektedir. Ancak kaşıntının deride döküntülerle birlikte seyrettiği durumlarda ya da kaşıntının şiddetlenmesi halinde anne adayının mutlaka doktoru ve dermatoloji uzmanıyla görüşmesi önerilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk