Anne Adaylarının Dikkatine! Gebelikte Dişler Hassaslaşıyor

Anne Adaylarının Dikkatine! Gebelikte Dişler Hassaslaşıyor
15 Nisan 2017

Hamilelik süreci, anne adayının oldukça hassaslaştığı bir dönemdir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla bazı rahatsızlıklarla karşılaşması olasıdır. Peki dişleriyle alakalı bir problem varsa tedavi olabilir mi?

Hamilelikte diş tedavisi ve bakımı ihmal edilmemelidir. Anne adaylarının dişleriyle alakalı rahatsızlıkları gebelik döneminde iyice artar. Hassaslaşan vücut ve salgılanan hormonlar, bunun en önemli sebebidir. Eğer ki hamileliğinizde diş bakımı rutininizi ihmal etmezseniz bu tür problemlerle karşılaşma olasılığınız düşüktür. Yalnız, diş bakımını yeteri kadar iyi yapmazsanız bu tür rahatsızlıklarla karşılaşmanız mümkün. Anne adaylarının dişleriyle en sık karşılaştığı rahatsızlıklar ise diş eti kanaması, diş eti kalınlaşması ve hamilelik tümörü denilen rahatsızlıktır.     Anne Adaylarının Dikkatine! Gebelikte Dişler Hassaslaşıyor    

Hamilelik Tümörü Nedir?

Hamilelik tümörü, anne adayının gebeliği sürecinde diş bakımını ihmal etmesi sonucu oluşan bir diş eti rahatsızlığıdır. Hastalığın belirdiği diş eti bölgesi, iltihaplanmaya bağlı olarak şişmeye başlar. Bazı durumlarda bu şişlik çok ciddi boyutlara varabilir. Doğum gerçekleştikten sonra geçme eğilimi vardır. Fakat anne adayı mutlaka diş hekimine görünmelidir. Hamilelik tümöründe anne adayının çiğneme ve yemek yemekte zorluk, aşırı diş ağrısı gibi şikayetleri bulunur. Hekime başvurduğunu takdirde size uygun bir tedaviyle durum kontrol altına alınabilir.  

Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi?

Hamilelik süreci, anne ve bebek açısından oldukça hassas bir dönemdir. Bu sebeple en ufak bir tedavide bile hasta, kendi doğum uzmanıyla konuşmalıdır. Hamilelik sürecinde diş tedavisi de belirli dönemlerde yapılabilir. İlk üç aylık süreci oluşturan 1.trimester, tedavi için uygun olmayan bir süreçtir. Çünkü bu 3 aylık süreçte bebeğin gelişimi etkilenebilir. 2. trimester döneminde diş tedavisi uygulanmasının bir sakıncası yoktur. 3. trimester döneminde ise yine bebek ve anne için hassas bir dönem olduğunda diş tedavisi dahil çoğu tedavi, doktor izni olmadan önerilmez.   Anne Adaylarının Dikkatine! Gebelikte Dişler Hassaslaşıyor    

Anne adayı gebelik sürecinde röntgen çektirebilir mi?

Gebelik sürecinde anne adayı için röntgen çekilmesi sakıncalıdır. Çok ciddi bir durum veya acil müdahale gerekli değilse röntgen çekilmemelidir. Yalnız, çekilmesi gereken durumlarda ise anne adayına mutlaka kurşun önlük giydirilmelidir. Böylelikle anne ve bebek daha az radyasyona maruz kalmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüm tedavilerinizi mutlaka doğum uzmanınızla görüşmelisiniz.    

Bu Süreçte Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Anne adayları, hamilelik dönemlerinin ilk 3 aylık sürecinde sıklıkla bulantılar ve kusmalara yaşamaktadır. Bununla beraber değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonlar diş etinde hassasiyet ve kanamalara neden olmaktadır. Böyle bir durumda ise anne adayı dişlerini fırçalarken acı çeker ve dişlerini fırçalamaktan kaçınır. Yalnız, dişlerinizi gebelik sürecinde de günde en az 2 kere fırçalamalısınız. Fırçalama işlemini özellikle yemeklerden sonrasına denk getirmelisiniz. Fırçalamayı yeterli görmediğiniz takdirde diş ipinden de faydalanabilirsiniz. Ağız gargaralarını ise doğum uzmanınızla görüşerek kullanabilirsiniz.    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk