Gebelikte Hepatit B Aşısı Yapılmalı mıdır?

Gebelikte Hepatit B Aşısı Yapılmalı mıdır?
16 Mart 2017

Hepatit B, bebeğe ya doğum sırasında ya da doğumdan sonra emzirmeyle geçmektedir. Gebelik sırasında doğumdan önce bebeğe geçmesi nadir olan bir durum olmasına karşın Hepatit B aşısının gebelikte yapılması anneyi ve bebeği nasıl etkiler?

Hepatit B, kan ürünleri ve cinsel yolla bulaşabilen bir virüs enfeksiyonudur. Bahsedilen yollar dışında en önemli bulaşma nedenlerinden birisi de doğumdur. Hepatit B, bebeğe ya doğum sırasında ya da doğumdan sonra emzirmeyle geçmektedir. Gebelik sırasında doğumdan önce bebeğe geçmesi nadir olan bir durumdur. Bu nedenle bebekte herhangi bir anormal durum yaratmaz. Hepatit B hastalığı kişiye bulaşması sonrasında 2-6 aylık kuluçka dönemi sonrasında gribe benzeyen hafif belirtilerle kendisini gösterir. Buna başlangıç enfeksiyonu denir ve bazı kişilerde kalıcı olarak yerleşir. Buna "taşıyıcılık" denir. Hepatit B bulaşan herkes taşıyıcı olmaz ve enfeksiyon tamamen iyileşir ve kişide bağışıklık gelişir. Hastalığa karşı bağışıklık kazanmak amacıya yapılan Hepatid-B aşısı hamilelikte rutin olarak uygulanan bir aşı değildir. Gebelikte Hepatit B Aşısı Yapılmalı mıdır?

Gebelikte Hepatit B Aşısı Yapılmalı mıdır?

Gebelikte yapılması gereken aşılar arasında yer almayan Hepatit B aşısını, gebelik öncesinde aşılama programına başlayan anne adaylarının kalan dozları hamilelikte tamamlamaları için önerilir. Hepatid-B aşısı, uzmanlar tarafından gebelikte risk grubuna giren hamilelere mutlaka yapmaları tavsiye edilirken, bu gruptaki hamileler; aşısı olmayan sağlık çalışanları, Hepatid-b hastaları ile teması olan veya aynı ortamda bulunan gebeler olarak sayılabilmektedir. Hepatit B aşısı, içeriğinde canlı virüs içeren bir aşı olmaması nedenle hamilelere yapılmasının anne ya da bebek açısından bir sakıncası yoktur. Hepatit B aşısı,"HBsAg antijeni" içermesinden dolayı, anne ve bebekte hepatit hastalığının oluşmasına neden olamaz.   Bakmanızda Fayda Var: Hamilelikte Yapılması Gereken Aşılar   Gebelikte Hepatit B Aşısı Yapılmalı mıdır?  

Hepatit B Aşılaması Tavsiye Edilen Gebeler

Hepatit B aşısının yapılması her hangi öncelikli bir durum olmadığı durumlarda gebelikte önerilmese de risk grubuna giren hamilelerde yapılması doktor tarafından önerilir. Bu gruba giren hamileler şöyle sıralanabilir;

  • Eşinde hepatit b olanlar; Bu gruba giren kadınların eşlerinden hepatit b hastalığını alma riskinin yüksek olmasından dolayı, aşı ile korunmaları planlanmalıdır.
  • Yakın zamanda uyuşturucu kullanan anne adaylarında da Hepatit B geçme ihtimalinin yüksek olmasından dolayı aşılama önerilir.
  • Gebelikten önce 6 ay içerisinde birden çok cinsel partneri olan kadınlarda da hepatit aşısının yapılması önerilir.

Daha önce hiç aşı olmamış ve hepatit B virüsü ile karşılaşmamış, yani bağışıklanmamış her kadının hamileliği sırasında bu virüs ile karşılaşma olasılığı teorik olarak vardır, bu nedenle dikkatli olmalıdır. Hepatit B ile karşılaşma olasılığı yüksek olan ya da korunma amaçlı aşılama isteyen anne adaylarına da aşılama yapılabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk