Gebelik Döneminde Ağızda Oluşan Acılık Hissini Geçirmenize Yardımcı Olacak Tüyolar

Gebelik Döneminde Ağızda Oluşan Acılık Hissini Geçirmenize Yardımcı Olacak Tüyolar
19 Ağustos 2017

Gebelik döneminde anne adaylarının en fazla yakındığı şikâyetler arasında yer alan ağızda acı tat ve ekşilik hissi neden olur?

Gebelikte Ağızda Acılık ve Ekşilik Hissi

Hamilelik sürecinde anne adayının yaşayadığı mide bulantıları, kramplar, aşerme ve zaman zaman ruh halinde oluşan dalgalanmalar tipik gebelik semptomları arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak pek çok anne adayının yaşadığı durumlardan biri de ağızdaki acı tat hissidir. Hamilelikte ağızda acılık, anne adayları tarafından genellikle ağzın 'zehir' gibi olması şeklinde ifade edilir. Çoğu kişi tarafından ağız acılığı hamilelik belirtisi olarak belirtilir. Genellikle hamileliğin ilk üç aylık döneminde (1. trimester) yaşanan bu durum, gebeliğin 4. ayından itibaren geçmeye başlar.   

Gebelikte Ağızda Acı Tat Oluşma Nedenleri

Hamilelik sırasında ağızda ekşime duygusu ve acılık hissi tıpta disguzi (sürekli anormal tat alma duygusudur. Kötü, tuzlu, metalik, bozuk ya da bayat olarak tarif edilebilir.) olarak adlandırılır. Söz konusu durum gebelik döneminde anne adaylarında sıklıkla görülürken, ciddi sorunlara işaret etmez. Gebelikte ağız acılığının nedeni uzmanlar tarafından tam olarak tespit edilmemekle birlikte, hamilelik döneminde hormonlarda meydana gelen değişimin buna neden olabileceği söyleniyor.

Östrojen Hormonu ve Vitaminler Ağızda Ekşi ve Acı Tada Neden Olabilir

Gebelik döneminde vücuttaki östrojen hormonun üretiminde bir artışın söz konusu olduğu, bu hormonun anne adayının tat ve koku alımında yaşanan değişikliklerden sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Bu dönemde alınan antibiyotikler ve doğum öncesinde kullanılan vitaminlerinin de gebelikte ağızda ekşi ve acı tadın hissedilmesine neden olabileceği düşünülüyor.

 Gebelik Döneminde Ağızda Oluşan Acılık Hissini Geçirmenize Yardımcı Olacak Tüyolar  

Hamilelikte Ağızda Oluşan Acı ve Ekşi Tat Nasıl Geçer?

  • Dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalayın.
  • Naneli diş macunu kullanın.
  • 1 bardak suya yarım tatlı kaşığı karbonatı koyarak iyice karıştırın ağzınızı çalkalayın. (Bu çözelti ağız PH dengenizi (asit) nötr hale getirerek ağzınızdaki acı tadın giderilmesine yardımcı olur.)
  • Naneli şeker, naneli sakız ya da direkt nane bitkisini çiğneyin. (Nanenin iyi yıkandığından emin olun.)
  • Narenciye meyve suyu için. (Portakal suyu ve limonata iyi bir seçenektir.)
  • Salatalara sirke ekleyin. Sirke tükürük salgısını artırarak ağızdaki acı tadı giderir. Sirkenin dezenfekte özelliği olması nedeniyle özellikle yeşil salataları rahatlıkla tüketebilmenize olanak sağlar.
  • Günde  2-2,5 litre su içmek ağızdaki acılığın gitmesine yardımcı olacaktır.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.