Bebeğinizin İlk Hareketlerini Nasıl Hissedersiniz?

Bebeğinizin İlk Hareketlerini Nasıl Hissedersiniz?
14 Ekim 2017

Bebeğin hareketlerini hissetmek hamilelik döneminde yaşanan en hoş durumlar arasında yer alır.

Gebelik Haftalarına Göre Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri

Gebelik haftalarına göre anne karnındaki bebeğin hareketleri nasıl hissedilir? Bu soru her anne adayı tarafından merak edilir. Bebeği hareketlerini hissetmek hamilelik döneminde yaşanan ve anne adayının en çok hoşuna giden duygular arasında yer alır. Bununla birlikte anne adayını en çok üzecek şey de bebeğin hareketlerini hissedememesidir. İçinde yeni bir yaşamın filizlenip boy attığının ilk belirtileri pozitif sonuç veren gebelik testi, bebeğin kalp atışları ve gün geçtikçe büyüyen karın olmasına rağmen anne adayına en fazla mutluluk veren şey şüphesiz bebeğinin hareketlerini hissetmesidir. Uzmanlar gebelikte bebek hareketleri ve tekmelemelerinin en erken gebeliğin 7. haftasında başlamasına karşın bu hareketlerin anne adayı tarafından fark edilmediğini ifade ederler. İşte Anne karnındaki bebeğin hareketleri ve canlanma zamanına denk gelen haftalar.

Bebeğin Hareketleri ve Tekmelerinin İlk Hissedildiği Haftalar

Uzmanlar tarafından anne karnındaki bebeğin hareketlerinin ve tekmelerinin hissedildiği en erken gebelik haftasının yedinci (7.) hafta olduğu belirtilirken, hareketlerin henüz anne adayı tarafından hissedilemeyeceği ifade edilir. Bebeğin hareketlerini ya da canlandığını anne adayının hissedebileceği haftaların gebeliğin 14.- 26. haftaları arasındaki herhangi bir dönemde gerçekleşeceği dile getirilirken, genellikle bebeğin ilk hareketlerinin 18-22. haftalar arasında hissedilebileceği belirtilir. Daha önceden bebek sahibi olmuş anne adaylarının bebeklerinin ilk hareketlerini daha önce hissedebilecekleri belirtilirken, zayıf anne adaylarının kilolu anne adaylarına oranla bebeğinin ilk hareketlerini daha erken hissedecekleri belirtilir.  

 Anne Karnında Bebekler Kaçıncı Ayda Hareketlenmeye Başlar? Detaylar için tıklayın...   

Bebeğinizin İlk Hareketlerini Nasıl Hissedersiniz?

Bebeğin Hareketleri Tahmini Doğum Tarihi Yanlış Hesaplanırsa Geç Hissedilir

Bazı durumlarda bebeğin hareketlerinin belirtilen haftalardan daha geç hissedilebileceğini ifade eden uzmanlar bunun en önemli nedeninin gebelik haftasının ve tahmini doğum tarihinin yanlış hesaplanması olarak açıklarlar. Hiçbir anne adayının ilk kez anne olmanın nasıl bir şey hissettirdiğini tam olarak söyleyemeyeceğini ifade eden uzmanlar, söz konusu durumun yüz farklı anne adayına da sorulsa yüz farklı şekilde tanımlanabileceğini ifade ederler.   

Gebelik Haftası ve Tahmini Doğum Tarihini Hesaplamak İçin Tıklayın  

Anne Adayları Bebeklerinin İlk Hareketlerini Nasıl Hissediyorlar?

Bir ankette, kadınlar bebeklerinin ilk hareketlerini en çok şu şekilde tanımlanmıştır;  

- 'Karında bir kanat çırpınma hareketi'

- 'Kanımda bir kelebek var gibi'

- 'Yanlış bir şekilde açlık ve gaz ağrısı'

Daha erken gebelik haftalarda ;

- 'Çarpma ya da dirsek atma'

- 'Seğirme'

- 'Guruldama'

- 'Birisinin karna vurması'

- 'Kabarcık patlaması'

- 'Kıvranma' gibi tanımlamışlardır.


  Bebeğinizin İlk Hareketlerini Nasıl Hissedersiniz?  

Bebek Hareketinin Hissedilmemesi ve Anne Adaylarının Kaygısı

Yirminci haftaya kadar bebeklerin hareketlerinin hissedilmemesinin beklenen bir durum olmadığı belirtilirken, durumun hekim tarafından ultrasonla değerlendirilmesi gerektiği ifade edilir. Bununla beraber bebeğin kalp atışının güçlü ve her şeyin yolunda gidiyor gibi görünmesi durumunda hekimin test yaptırmaya gerek duymayacağı da belirtilir. İlk bebek hareketleri ile ilgili kaygıların daha sonra yerini hareketlerin yeterince sık olmaması veya bir süre hissedilememesinden dolayı duyulan kaygılara bırakır. Bununla birlikte gebeliğin bu döneminde duyulan kaygıların gereksiz olduğu, fark edilebilir hareketlerin büyük değişkenlik gösterdiği ifade edilir. Bebeğin hareketlerini çok sık hissedememenizin, siz hareketli iken onun uyuyor olabilmesi ya da o hareketli iken sizin uyuyor olmanızdan kaynaklanabileceği belirtilir.  

Günboyu Hareket Etmediyse Bir Bardak Süt İçin

Eğer bebeğinizin günboyu hareketlerini duymadığınızı hissederseniz, yapacağınız en iyi şey akşamleyin tercihen bir bardak süt içmeniz ya da iki saat uzanmanızdır. Hareketsizliğiniz ya da içtiğiniz sütün verdiği enerji bebeğinizin harekete geçmesini sağlayacaktır. Uzmanlar birçok annenin 20. Haftadan önce bir veya iki gün bazen de üç-dört gün boyunca hiçbir hareket hissetmeyebildiklerini ifade ederler. 20. haftadan sonra telaşa kapılacak bir durum olmasa da 24 saat bebeğinizin hareketlerini hissetmezseniz hekiminizi aramanızın kendinizi rahatlatma açısından iyi bir düşünce olduğu belirtilir.  

28. Haftadan Sonra Düzenli ve Kararlı Hareketler Başlar

Gebeliğin 28. Haftasından sonra bebek hareketlerinin daha düzenli ve kararlı olmaya başladığı belirtilirken, bebeğin büyüyüp yerinin iyice daralması nedeniyle hareketlerinin sınırlanmasıyla daralmış yuvasında ancak kıpırdayıp dönebileceği ifade edilir. Yapılan araştırmaların anne adaylarının her gün bebeklerinin hareketlerini takip etme alışkanlıklarının iyi bir uygulama olduğunu gösterdiği belirtilir.  

Bebeklerin de Hareketli ve Sakin Anları Vardır

Bebeklerin de insan olduğunu ifade eden uzmanlar, onların da bizler gibi diz ve topuklarıyla ya da dirsekleriyle tekme attıkları hareketleri yanında uzanıp kaldıkları sakin zamanlarının olduğu belirtirler. Bebeğin hareketliliğinin daha çok anne adayının ne yaptığına bağlı olduğu, rahim dışındaki bebekler gibi rahim içerisindeki bebeklerin de sallandıklarında uyudukları, bu nedenle anne adayının gün boyu hareketli olduğu zamanlarda bebeğin hareketsizleştiğinin görüleceği ifade edilir. Anne adayının yavaşlamasıyla hareketlenmeye başlayan bebeğin hareketlerinin daha çok geceleyin ya da sabahleyin yatakta hissedilmesinin nedeni olarak açıklanır.    

Gebelikte Bebek Hareketleri : 24. - 28. Haftalar En Hareketli Dönemler

Bebeklerin 24. ve 28. haftalar arasında en hareketli dönemlerini yaşadıkları belirtilirken, ancak bu dönemdeki hareketlerin düzensiz ve genellikle kısa olduğu ifade edilir. Bebeğin hareketleri ultrasonda görülebilirse de gün içerisinde meşgul olan annenin hissedemeyeceği nitelikte olduğu dile getirilir. Gebeliğin 28. ve 32. haftaları arasında bebek hareketlerinin, dinlenme ve hareketlilik olarak tanımlanan dönemlerle daha düzenli ve sürekli hale geldiği belirtilirken, diğer hamilelerin bebekleriyle kendi bebeğinizin hareketlerini karşılaştırmamanız önerilir. Her yeni doğan bebek gibi anne karnındaki her bebeğin de gelişme ve hareketlilik yönünden kendine özgü olduğunun unutulmaması hatırlatılır. Bazı bebeklerin her zaman hareketli olmasına karşın bazı bebeklerin genellikle sakin olabileceği, bazıların tekmelemelerinin düzenli, bazılarının ise, hareket düzenlerinin anlaşılamayacağı ifade edilir.    

Bebeğinizin İlk Hareketlerini Nasıl Hissedersiniz?  

28. Haftadan Sonra Hareketlerini Kontrol Edin

Son araştırmaların gebeliğin 28. Haftasından itibaren bebeğin hareketlerini annenin günde iki kez kontrol etmesi önerilir. Bu kontrollerin, bir kez annenin daha hareketli olduğu sabah saatlerinde ve bir kez de daha az hareketli olduğu akşam saatlerinde kontrol etmesinin yerinde olacağını gösterdiği belirtilir. Hekim tarafından başka bir test önerilmediği sürece bebeğinizin sağlıklı olup olmadığı ile ilgili evde kendini de bir test yapabilirsiniz. Bebeğin hareket ve tekmelerini sayacağınız bu basit testi aşağıdaki linkte bulunan yönergeleri uygulayarak yapabilirsiniz.  

Bebeğim Sağlıklı mı? Bebeğin Hareketleri ve Tekmeleri Nasıl Sayılır? Detaylar için tıklayın...  

Bebeğiniz Son Haftalarda Daha Güçlü Tekmeler Atar

Uzmanlar doğum yaklaştıkça bebek hareketlerini düzenli olarak kontrol etmenin giderek daha fazla önem kazandığını belirtirlerken, bebeklerin rahimde büyüdükçe daha da güçlendiklerini ve bir zamanlar kelebek dokunuşu gibi olan hareketlerin artık iyice güçlü bir hale geldiğini ifade ederler. Bu nedenle zaman zaman rahim ağzına, kaburgalarınıza veya karnınıza canınızı yakacak kadar güçlü bir tekme yemeniz an meselesidir. Özellikle bebeğiniz tarafından güçlü bir saldırıya maruz kaldığınız durumda duruş şeklinizi değiştirmeyi denemeniz tavsiye edilirken, bu şekilde bu küçük saldırganın dengesini değiştirerek saldırıyı geçici olarak durdurabileceğiniz ifade edilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.