Gebeliğin İlk Haftalarında Vücutta Neler Oluyor?

Gebeliğin İlk Haftalarında Vücutta Neler Oluyor?
16 Ocak 2017

Erkeğin spermi ile kadının yumurtasının döllenmesi sonucunda oluşan gebeliğin tam olarak ne zaman oluştuğunu bilmek her zaman mümkün olmayabiliyor.

Gebeliğin İlk Haftalarında Vücutta Neler Oluyor?

Erkeğin spermi ile kadının yumurtasının döllenmesi sonucunda oluşan gebeliğin tam olarak ne zaman oluştuğunu bilmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle gebelik hesapları çoğu zaman kafa karıştırıcı gözükebilmektedir. Genellikle kullanılan yöntem, gebeliğin son adet tarihine göre hesaplanmasıdır. Bu yazımızda hafta hafta gebeliği anlatırken bu hesaplama yöntemine göre vücutta ve bebekte gelişen değişimlerden bahsedeceğiz. Gebelik hormonlarının tespit edilebilecek kadar yükseldiği anlar 3. ve 4. haftalarda gebe olduğunuzu kesin olarak öğrenebilmeniz mümkündür. Bu sırada elbette ki, bebeğiniz minik bir hücre olarak yolculuğuna başlamış demektir.  

Bu Haftalarda Emplantasyon Başlıyor

Henüz haberinizin olmaması ise içinizde hiçbir şey olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu haftalarda gebeliğinizde tahminen en önemli olaylardan biri olan Emplantasyon başlıyor demektir. Yani bebeğiniz hafta hafta anne karnında gelişimine başlamak için oraya yerleşiyor. Embriyo rahminize yerleştiğinde ise küçük top hücreler ikiye bölünmektedir. Bir parçası embriyo ve diğer parçası da plasentayı oluşturacaktır. Embriyo ile dölyatağınız birlikte çalışarak yeni oluşan plasentaya ve embriyoya oksijen ve besin taşıyacak kan ağını oluştururlar. Bu haftanın sonlarına doğru büyük bir kütle halinde olan hücreleriniz meşhur gebelik hormonlarının ilk damlalarını üretmeye başlayacaktır. Bu hormon gebeliğinizin ilerleyen haftalarında en belirgin gebelik semptomlarından biri olacak. Aynı zamanda da evde yapmış olduğunuz gebelik testinizde artı simgesini görmenizi sağlayacak işareti de gösterecektir. Bu haftanın sonlarında bebeğiniz toplam 500 mikroskobik hücre tarafından oluşturulmuş olacaktır.  

Gebeliğin İlk Haftalarında Vücutta Neler Oluyor?

Gebeliğin ilk haftaları vücutta olan değişimler

Bu hafta bebeğin rahme yerleşmeye başlamasıyla biraz kanama olabilmektedir. Fakat korkacak bir durum yoktur. Aslında bu durum da gebeliğin ilk göstergelerinden birisidir. Ayrıca anne adayı kendisini yorgun hissediyorsa ya da göğüslerinde büyüme başladıysa bu gelişmelerde gebeliğin erken sinyalleri olarak da kabul edilebilmektedir. Tüm bunlar olur iken eşinize göre sizin ani ruh hali değişimleriniz olabilir fakat bunlar gayet mantıklı ve sağduyulu davranışlardır. Tüm bunlar hormonlara bağlıdır. Öyle ki hormonlar vücudunuzda hızlıca yarışmaktadırlar. Hormonlar günün her anı hissedebileceğiniz şiddetli bitkinliğin de nedenleri arasında yer almaktadır. Aniden değişen ve sıklıkla tuvalete gitme isteği de gebeliğin erken belirtilerindendir. Bu durumda, bu sıklıkta tuvalete gitmeye yaklaşık 37 hafta boyunca da devam edeceksiniz. Bu haftalarda tüm bunlara ek olarak sabah bulantılarını deneyimlemeye de başlayabilirsiniz. Koku hassasiyetiniz ciddi bir boyutta artabilir. Vücut ısınızı kontrol ettiğiniz sırada günler geçtikçe yükselmeye başladığını görebilirsiniz.

En belirgin gebelik belirtilerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.