Gebeliğim Bitti, Peki Ya Şimdi?

Gebeliğim Bitti, Peki Ya Şimdi?
03 Kasım 2016

Muhteşem gebelik yolculuğunuz bitti. Bebeğiniz kollarınızda fakat onu eve götürmeden önce yapılması gereken birçok şey var.

Anne adayı olarak size çok uzun gelen, muhteşem yolculuğunuz bitti. Bebeğiniz kollarınızda fakat onu eve götürmeden önce yapılması gereken birçok şey var. Sizi doğumdan sonra nelerin beklediğini araştırdık.  

Plasentayı dışarı atmak

Normal doğum yaptıysanız rahminiz, rahim duvarından plasentayı atmak için, son bir kez kasılır. Bunun için hafifçe ıkınmanız yeterli olur. Fakat doğumda rahme kesik uygulanmışsa kanama riski vardır. Bu nedenle doktor plasentanın dışarı atılması için iğne yaparak vücuttan atılmasına yardımcı olur.  

Apgar testi

Doğumdan bir dakika sonra uygulanan ve bebeğin genel sağlık durumunu belirlemek için yapılan bir testtir. Bebeğinizin ten rengi, kas yapısı, kalp atışı, solunum yeterliliği ölçülür ve refleksleri kontrol edilir. Genellikle bu testler, hemşireler tarafından mümkün olduğunca çabuk yapılır. Böylece yeni doğan bebeğinizle ilk kucaklaşmanız çabuklaşır.  

Emzirmeye başlamak

Evet, şimdi sıra bir anne için en güzel anlardan birine geldi; emzirmek. Doğum sonrası, bebeklerin emme refleksinin en güçlü olduğu zamandır diyebiliriz. Meme ucu çatlaklarını önlemek için hamileliğinizin 8. ayından itibaren zeytinyağı ve lanolinli göğüs ucu kremi kullandıysanız şanslısınız demektir.  

Kontrol sırası sizde

Kan basıncınız, nabız atışınız, vücut ısınız ve doğumda kaybettiğiniz kan miktarınız hemşireler tarafından ölçülür. Daha sonra doğum sonrası yüksek tansiyon, damarda kan pıhtılaşması ve rahim enfeksiyonu gibi riskleri önlemek için hastalık belirtilerinin olup olmadığı kontrol edilir. Dediğimiz gibi bu bir önlem, endişelenmenize gerek yok.  

Dikişler

Normal doğumda, cerrahi müdahale ile epizyotomi (doğum kesisi) uygulanan kadınların dikişleri doktor tarafından tekrar incelenir. Çoğu doğum kesisi, lokal anestezi uyguladıktan sonra dikilebilir. Fakat çok dikiş gerektiren yaralarda bu işlemin doktor eşiğinde, ameliyathanede yapılması gerekebilir.  

Kanama

İster normal doğum yapın ister sezaryen, doğum sonrası yoğun kanamanız olacaktır. Bu yüzden en büyük boy iki pedi üst üste koyarak kullanmanız doğru olur. Kanamanın çok ciddi miktarlarda olup olmadığına dikkat etmeli, bu konuda doktorunuzla iletişim halinde olmalısınız.  

Temizlenmek

Doğumdan sonra kendi odanıza geçmeden önce temizlenmeniz gerekiyor. Epidural anestezi (ağrısız doğum) gerçekleştirdiyseniz, iğnenin etkisi geçene kadar duş almayı ertelemeyin. Aynı zamanda mesanenizin çalışıp çalışmadığınızı kontrol etmek için idrarınızı yapmayı deneyin.  

Acıcızı hafifletmek

Doğum sonrası ağrılarınız varsa doktor kontrolünde ağrı kesiciler alabilirsiniz.  

Eve gitme vakti

Doğum sonrası hastanede kalma süresi ortalama bir gündür. Evden iki kişi çıkıp üç kişi dönmenin keyfi bambaşka olacaktır. Bu durum ilk zamanlarda sizi biraz ürkütebilir. Ne de olsa başka bir canlının hayatının tüm sorumluluğu artık sizde! Ama endişelenmenize hiç gerek yok. Anneniz, kayın valideniz yani deneyimli anneler hep yanınızda...

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk