Erken Yaşta Gebeliğin Sakıncaları

Erken Yaşta Gebeliğin Sakıncaları
20 Mart 2017

Dünya Sağlık Örgütü küçük yaş aralığını 10-19 yaş olarak tanımlamıştır. Bu yaşta yaşanan gebelikler erken yaş gebeliği olarak adlandırılır ve hem anne hem de bebek açısından büyük riskleri mevcuttur.

Çocukluk ve erişkinlik arasında bulunan döneme adölesan denilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü adölesan yaş aralığını 10 ile 19 yaş olarak tanımlamaktadır. Bu yaş aralığında bulunan gençler hem psikolojik yönden hem de fiziksel yönden gelişimlerini henüz tamamlamamışlardır. Adolesanların, erken yaşta gebeliklerde görülen en büyük sorun anne adayının psikolojik ve fiziksel açıdan doğum yapmaya hazır olmamasıdır. (adölesan) Erken gebeliklerde sıkça görülen anne bebek ölümleri, doğum ve doğum sonrası komplikasyonlar, daha geç yaştaki anne adaylarına oranla daha fazladır. Erken yaşta gebeliğin sakıncaları arasında anne ve bebek sağlığı açısından ciddi problemlerin yaşanması olduğu belirtilmektedir.

Erken Yaşta (Adölesan) Gebeliğin Riskleri

Erken yaşlardaki anne adaylarının kas, kemik ve kalça gelişimi henüz tamamlanmayarak yetişkinlerin ölçülerine ulaşmamıştır. Bu nedenle doğum sırasında bazı tıbbi sorunlar oluşabilmektedir. Bu sorunlar nedeniyle doğum oldukça zorlaşır ve bunun sonucunda da annede doğumdan sonra idrar ve dışkı kaçırma gibi durumlar görülebilir. Bunun yanında, erken ve düşük kilolu doğum, gebelikte yaşanan hipertansiyon, kansızlık ve sezaryen doğum oranı da daha yüksektir.   

Erken Yaşta Gebeliğin Sakıncaları  

Erken Yaşta Gebeliğin Bebeğe Etkisi

Erken yaşlardaki gebeliklerde yaşanacak en büyük sorun bebek ölümleridir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre; 15 yaşın altı oluşan gebeliklerde görülen bebek ölümleri, 20 yaşın altındaki kadınlara oranla çok daha fazladır. Aynı zamanda erken yaşta gerçekleşen gebeliklerde, erken doğum ve bebeğin düşük kiloda doğma olasılığı daha fazladır. Düşük kilo (küçük bebek) ile dünyaya gelen bebeklerde birtakım nörolojik problemler görülebilmektedir. Yenidoğan bebeklerde görülen bu nörolojik rahatsızlıklar, ilerleyen zamanlarda bebekte zeka geriliği ve epilepsi gibi birtakım hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir.

Erken yaşta Hamileliğin Anneye Etkisi

Erken yaşlarda hamileliklerin anne açısından olumsuz etkileri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Erken yaşta hamilelikler anne ölümlerinin yaklaşık %13 kadarından sorumludur.
  • Anne adayında doğum kanalının tam gelişmemesi nedeniyle zor doğum gelişme riski çoktur. Buna bağlı olarak rahim yırtılması, anne ve bebek ölümü gibi riskler artar.
  • Yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi de erken yaştaki gebeliklerde rastlanan bir durumdur.
  • Doğum sırasında aşırı kanama
  • Erken doğum
  • Anemi (kansızlık)
  • Perine yırtıkları
  • Doğum sonrasında depresyon
  • Doğum sonrasında enfeksiyonlar
  • Bu hamileliklerin bazıları güvenli olmayan ortamlarda düşük ve kürtaj gibi durumlara maruz kalmasından dolayı bununla ilgili ayrıca problemler de yaşanmaktadır.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.