Doğumunuzun Daha Kolay ve Hızlı Geçmesini Sağlayacak Doğru Ikınma Tekniği

Doğumunuzun Daha Kolay ve Hızlı Geçmesini Sağlayacak Doğru Ikınma Tekniği
11 Temmuz 2017

Doğumu daha kolay ve hızlı geçirmenin sizin elinizde olduğunu söylesek? Doğru ıkınma tekniğini öğrenerek bebeğinizin daha hızlı doğmasına yardımcı olabilir ve sürecin daha kolay ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Doğumda ıkınma teknikleri ile doğumunuzun daha hızlı ve kolay geçmesini sağlayabilirsiniz. Normal doğumun daha hızlı ilerleyebilmesi için anne adayının doğum öncesinde öğrenmesi gerekenlerin başında, doğru ıkınma teknikleri gelmektedir. Ikınma tekniklerini doğum öncesinde doktorunuzdan öğrenebileceğiniz gibi yazımızı okuyarak da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Doğumunuzun Daha Kolay ve Hızlı Geçmesini Sağlayacak Doğru Ikınma Tekniği  

Doğumda Ikınma Teknikleri

Normal doğum 3 evreden oluşur. Birinci evre, sancılarınızın başlaması ve rahim ağzınızın 9-10 cm açılmasına kadar geçen süredir. Birinci evre birkaç saat sürebileceği gibi çok daha uzun sürebilmektedir. Bu evrede anne adayının doğru nefes alıp vermesi, rahatlaması açısından çok önemlidir. Birinci evrede anne adayından ıkınması istenmez. Rahim ağzı açıklığı 9-10 cm olduğunda doğumun ikinci evresi başlar. İkinci evrenin başladığını genelde siz farketmezsiniz, doktorunuz veya ebeleriniz sizi haberdar eder. İşte tam da bu evrede sizden ıkınarak doğuma yardımcı olmanız istenecektir. İkinci evre başladığı anda bebek, annenin rektumuna (bağırsağın son kısmı) baskı yapacağından, ister istemez ıkınma ihtiyacı hissedilir. Bebek doğduktan sonra ise doğumun üçüncü evresi başlar. Bu evrede bebeğin eşi olarak tabir edilen plasentanın doğması beklenir ve anneden ıkınması istenmez. 

Doğumunuzun Daha Kolay ve Hızlı Geçmesini Sağlayacak Doğru Ikınma Tekniği  

Doğumda Ikınma Tekniği Nasıl Uygulanmalı?

Doğumunuzun ikinci evresinde anne adayının ıkınma ile doğuma destek vermesi, doğum süresinin kısalmasında önemli rol oynar. Doğumun ilk evresi ve son evresi olan 3. evrede ıkınmanız istenmez. Ikınma, doğumunuzun ikinci evresinde, doğum sancılarınız olduğu anda yapılmalıdır. Sancılarınızın geçtiği sırada ise dinlenmeniz ve nefesinizi toplamanız gerekir. Ikınma tekniği olarak; sancılarınız geldiğinde burnunuzdan derince nefes alıp karın solunumu (diyafram) yapmanız gerekir. Sonrasında ise aldığınız nefesi içinizde tutup çene kısmınızı göğsünüze yaklaştırarak bebeği itmeye çalışmalısınız. Bu aşamada gücünüzü tamamen aşağıya vermeniz gerekmektedir. Ikınma süresini uzun tutmalı ve nefes verirken yavaş olmalısınız. Nefesinizi verdiğinizde hala sancılarınız devam ediyorsa işlemi tekrar gerçekleştirmelisiniz. Eğer sancılarınız durmuşsa, sancınız başlayana kadar dinlenmelisiniz. Sancılar genellikle 2-3 dakika arayla gelir. Doktorunuz veya ebeniz bazı durumlarda ayağa kalkarak veya çömelerek ıkınmanızı isteyebilir. Fakat çoğu zaman ülkemizdeki doğumlar sırtüstü yatar pozisyonda yapıldığından, doğumların çoğunda ıkınma, anne sırtüstü yatar pozisyondayken istenmektedir.    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk