Doğum Öncesi Yapabileceğiniz En Kolay Egzersiz Planı

Doğum Öncesi Yapabileceğiniz En Kolay Egzersiz Planı
17 Aralık 2016

Doktor kontrolünde yapacağınız düzenli egzersizler sayesinde gebeliğiniz boyunca fit kalmak düşündüğünüzden daha kolaydır.

Doğum Öncesi Yapabileceğiniz En Kolay Egzersiz Planı

Gebeliğiniz boyunca fit kalmak düşündüğünüzden daha kolaydır. Doğum öncesi zorlaştırılmış egzersiz programını düşünmek bile sizi bunaltıyor olabilir. Ama yeni araştırmalara göre, gebelik egzersizinizin ödüllerini almak çok daha az enerji gerektiriyor. İspanya’daki bir üniversitedeki araştırmacılar, 962 gebe kadınla bir araştırma gerçekleştirdiler. Katılımcıların yarısı haftada üç kere 50-55 dakika egzersiz yapan kadınlar, diğer yarısı ise hiçbir egzersiz planını takip etmeyen kadınlardı. Çıkan sonuçlara göre, egzersiz yapan kadınlar %40 oranında daha az kilo alma yatkınlığı gösteriyorlardı. Dahası gebelikleri sırasında egzersiz yapan obez veya aşırı kilolu kadınlar bebeklerinin makrozomi (halk arasında bilinen adıyla iri bebek sendromu) ile doğmasını %86 azaltmış oluyorlardı. Peki, doğum öncesi yapabileceğiniz en kolay egzersiz planı nasıl olmalı?

Makrozomi, bebeklerin doğumlarında 3,5- 7 kilo ağırlığında doğdukları zaman meydana gelir.

Makrozomi doğum kanalınızın hasar görmesine, bebeğinizin normal doğumda sakatlanma olasılığının artmasına ve genel olarak sezaryen doğum yapmanıza neden olabilir. Ayrıca makrozomi ile doğan bebeklerin düşük kan şekeri, sarılık ve solunum yolları rahatsızlıklarından şikayetçi olma riskleri de fazladır. Ama genel olarak pek çok kadın gebelikleri süresince normalden fazla kilo alabiliyorlar. Ama bu korkulası bir şey değil. Size önerdiğimiz doğum öncesi yapabileceğiniz en kolay egzersiz planı sayesinde kendinizi bu riskten kurtarabilirsiniz:

Doğum Öncesi Yapabileceğiniz En Kolay Egzersiz Planı

Esneme hareketlerini atlamayın

50-55 dakikalık egzersizin 10 dakikası esnemeli ısınma hareketlerini, diğer 10 dakikası da esnemeli soğuma hareketlerini kapsıyor. Amerikalı egzersiz fizyoloğu Marta Montenegro “Gebeliğiniz boyunca esneme hareketleri yaparak kaslarınızı ve bağ dokularınızı esnetmeniz önemli.” diyor. Kadınların gebelikleri boyunca taşıdıkları ekstra yük, bedenin denge merkezini bozduğu için kasların ve eklemlerin yükü daha çok artıyor. Eklem ve kas ağrılarını azaltmak için birkaç dakikanızı esnemeye ayırmanız ve bunu rutininizin bir parçası haline getirmeniz yeterli.

Haftada iki kere dayanıklılık antrenmanı yapın

Başta belirttiğimiz araştırmadaki kadınlar haftada iki kere ağırlık kaldırarak kollarını, omuzlarını ve ayak bileklerini yarım saatten az bir vakitte çalıştırmış oldular. Gebeliğinizde ağırlık yerine dayanıklılık aletleri kullanmanız (bu hasar alma oranınızı azaltır) ve bunları 12-15’li setler halinde tekrar etmeniz size fayda sağlayacaktır.    

 Not: Birinci döneminizden sonra düz bir şekilde yere yatma hareketlerinden kaçının, çünkü bu ani kan basıncı değişimlerine sebep olur.

Doğum Öncesi Yapabileceğiniz En Kolay Egzersiz Planı

Haftada bir kere hafif aerobik egzersizleri yapın

Araştırmadaki katılımcılar haftada bir kere 30 dakikalık dans egzersizleri yaptılar. Aynı etkiyi eşit zaman diliminde yüzme, yürüme ya da bisiklet egzersizleri yaparak da gerçekleştirebilirsiniz.

Kendinizi fazla kasmayın

Hangi egzersizi yaparlarsa yapsınlar araştırmadaki kadınlar, kendilerini aşırı yoracak hareketlerden kaçındılar. Aşırı yorulup yorulmadığınızı, egzersiz yaparken nefes nefese kalmadan bir cümle kurup kuramadığınızdan kontrol edebilirsiniz. Sakin bir şekilde konuşabiliyor olmalısınız.     Yapılabilecek kolaylıkta değil mi? Bunu unutmayın: Az ya da sık herhangi bir egzersiz sizin yararınızadır.

Gebelikte Ay Ay Yapılabilecek Egzersizler ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk