Bebeklere Kitap Okurken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklere Kitap Okurken Nelere Dikkat Edilmeli?
31 Mart 2017

Uzmanlar bebeklere kitapların anne bebek ya da baba bebek arasında sağlıklı bir iletişim kurmanın temel araçlarından biri olduğuna değiniyorlar.

Uzmanlar bebeklere kitap okumanın onların duygusal ve düşünsel gelişimlerine önemli katkısı olduğunu vurgularlar. Bu nedenle bebeklere okunulacak kitapları seçerken bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirtirler. Kitapların anne bebek veya baba bebek arasında sağlam bir iletişim kurulmasının temel araçlarından birisi olduğuna değinen uzmanlar, bebeklerin dil becerilerinin gelişmesinde de önemli bir rolü olduğunu ifade ederler. Uzmanlar aynı zamanda kitaplar bebeklerin yalnız ağladıklarında veya uykularının geldiğinde değil sakin oldukları zamanlarda da okunmasının faydalı olduğuna işaret etmektedirler. Bu nedenle bebeğin fiziki ihtiyaçlarının giderilmesi sonrasında anne-baba-bebek birlikte kitap okuma saatlerinin belirlenmesi önerilmektedir. Peki, Bebeklere kitap okurken dikkat edilmesi gerekenler neler?  

Bebeklere Resimlenmiş Kitaplar Okuyun

Bebeklere kitap okuma uygulamasının aile içi iletişimin ve sevgi bağının kurulmasında önemli bir yere sahip olduğuna işaret ediliyor. İyi yazılmış ve resimlenmiş kitapların  bebeğin/çocuğun başarılı ve aynı zamanda hedeflerine ulaşabilen bir birey olarak yetişmesini sağladığı vurgulanıyor. Bebeklerin yaşamları boyunca; sosyal ilişkilerinde başarılı olmaları, sanat duyarlılığı kazanmaları, toplu yaşam kurallarını benimsemeleri, doğayı algılamaları, yaratıcı yönlerinin ortaya çıkması, seslerini doğru kullanabilmeleri ve seçimlerini kendileri yapabilen bir birey olabilmelerinin en önemli aracı olarak kitaplar gösteriliyor.   

Bebeklere Kitap Okurken Nelere Dikkat Edilmeli?  

Bebeklerin / Çocukların Yaş Gruplarına Göre Okunacak Kitaplar

Bebeklere okunacak kitaplarda,  0-1 yaş arası bebekler için ana renklerin yer aldığı, kumaştan ya da özel malzemeden yapılmış, bebeğin kitabı ağzına sokması halinde dayanıklı, yırtılmayan, mümkünse ses çıkarabilen, sudan etkilenmeyen ve bebeğinizin elinde tutabileceği büyüklükte kitapların seçilmesi tavsiye edilmektedir.   1-2 yaş arası bebekler için, bebeğin sözcük dağarcığının gelişmesi ve nesneleri daha iyi algılanması amacıyla "nesne kartları"nın kullanılması önerilmektedir. 2 yaşına yaklaşan bebekler için ise, okunacak öykülerin hareketli ve kısa olması gerektiği belirtiliyor. Okuma sırasında öyküde yer alan hayvanların sesini çıkararak, el çarparak, bebeğin /çocuğun okuma eylemine katılmasının sağlanması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca bebekle birlikte kitaba bakarken bebeği kucağa almak veya saçlarını okşamak gibi sevgi ifadelerinde bulunmanın öneminin de altı çiziliyor.   

Bebeklere Kitap Okurken Nelere Dikkat Edilmeli?   

2-3 yaş arasındaki bebekler için; bebeğinizin bildiği hayvanlar ve eylemleri içeren masal ve hikayelerin okunması gerektiği belirtiliyor. Bu yaştaki bebekler/çocuklar için sayfalarda az sözcük olan ve kalan kısımlarının resimlerden oluşan kitapların tercih edilmesi öneriliyor. 3 yaşından büyük çocuklar için ise; daha çok bilmece, masallar ve kısa şiirlerin okunabileceği belirtiliyor. Okunacak kitabın çocuk tarafından seçilmesinin de önemli olduğu vurgulanıyor.  

Bebeklere Şiddet İçerikli Kitaplar Okumayın

Uzmanlar tarafından bebeklere okunacak kitapları seçerken içeriğinde asla şiddet geçmemesi gerektiği vurgulanıyor. Bebeklerin /çocukların yaş gruplarına uygun kitapların seçilmemesi durumunda ise, bundan keyif almak yerine sıkılacaklarının da altı çiziliyor.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.