Bebekler Depresyona Girer mi?

Bebekler Depresyona Girer mi?
17 Mart 2017

Çağın hastalığı olan depresyon, hemen herkeste ortaya çıkabiliyor. Anneleri hamilelikte ve doğum sonrasında etkisi altına alabilen bu duygu karmaşaları bebekler üzerinde nasıl bir etki sağlıyor?

Çağın hastalığı olarak tabir edilen depresyon, bebekleri de etkiliyor. Bebeklerde depresyon, uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre, bebeklik depresyonu adı altında ilk aylardan itibaren ortaya çıkabiliyor. Annenin duygusal yoksunluğu depresyonu ya da duygu dalgalanmalarının devam etmesi bebeğin çocukluk çağına hatta ilkokul ve ergenlik dönemine bile taşınabiliyor. Bebeklik çağı depresyonu, bebeklerde yapısal ve gelişimsel bir probleme yol açmasa da bebeğin sosyal, (gülümseme, yanındakilerle iletişim kurma vb), bilişsel (zihinsel, çevreyi keşfetme, nesneleri kullanma), fiziksel (yeterli kilo alamama) gelişimlerini olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Bunun nedeninin ise, annenin (yada bebeğin bakımını üstlenen kişinin) fiziksel anlamda olmasa bile manevi anlamda bebeğin yanında olmadığını hissettirmesi yani "annenim duygusal yoksunluğu" olduğu belirtiliyor.

Bebeklerde Depresyon Kaçıncı Ayda Başlar?

Uzmanlar bebeklerde gelişen bebeklik depresyonunun ilk aylardan itibaren ortaya çıkabileceğini, annenin bebeğe karşı duygusal yoksunluğunun depresyonu ya da duygu dalgalanmalarını devam ettirdiği sürece ilkokul ve hatta ergenlik dönemine taşınabileceği ifade edilmektedir.  

Annedeki Depresyon Bebekte de Görülebiliyor

Yeni annelerin doğum sonrasında yaşadığı bu büyük değişime ne kadar hazırlıklı olsalar da ilk aylarda yaşadıkları uykusuz geceler, bebeğin bakımı, bu yeni role alışma ve adaptasyon süreci onları duygusal açıdan olumsuz etkiliyor. Bu nedenle de pek çok annenin doğum sonrasında başlayan ve bir kaç hafta devam eden bir “duygu dalgalanması dönemi” yaşadıkları belirtiliyor. Duygu  durumlarını kontrol etmekte zorlanan annelerin bir an çok mutlu iken, beş dakika sonra birden üzgün duruma geçebildiklerini belirten uzmanlar bunun çok normal olduğunu belirtiyorlar. Fakat bu duygu dalgalanmalarının uzun sürmesi ve yerini genel bir üzüntü, hayattan keyif alamamaya bıkması durumunda, annelerin yaşadıkları duygusal çöküntü bebeklerinde de depresyon belirtileri olarak görülmesine neden olduğu belirtiliyor.   Bebekler Depresyona Girer mi?  

Depresyondaki bir bebek hangi belirtileri gösterir?

Depresyondaki bir bebeğin göstereceği belirtiler, gelişim dönemlerine göre depresyon belirtileri olarak sıralanıyor. Buna göre; Hamilelik dönemindeki annenin depresyonu: Yetersiz hamilelik bakımı ve beslenmesi, zamanından önce doğuma, düşük doğum kilosuna ve hatta nedensiz düşüğe neden olabilmektedir. İlk bebeklik döneminde: Bebekte depresyon belirtileri ilk bebeklik döneminde, bebek çok fazla ağlayabilir (çünkü anne yaşadığı depresyonu nedeniyle bebeğin ne zaman neden ağladığını kestiremez), bu durum bebeğin ilk 2 ayda oluşması gereken sosyal gülümsemesi gecikir ve bu dönemde sık hastalanabilir, hatta fiziksel anlamda annenin ya da bebeğin birinci derecede bakımını üstlenen bir kişinin bulunmadığı durumlarda (örneğin bebeğin hemen doğum sonrasında bir kuruma bırakılması durumu, terk edilmesi) bebek ölümlerine bile rastlanabilmektedir.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.