Bebekler Oturmaya Hangi Ayda Başlarlar?

Bebekler Oturmaya Hangi Ayda Başlarlar?
13 Eylül 2017

Bebeklerde oturma eylemi dördüncü aylardan itibaren başlasa da bu aylarda bebeklerin oturmaları için herhangi bir zorlayıcı hareketin yapılmaması önerilir.

Bebekler Oturmaya Kaçıncı Ayda Başlar?

Anne babaların bebeklerinin büyüme süreçlerinde en çok merak ettiği konulardan birisi de bebeklerinin ne zaman oturmaya başlayacağı konusudur. Bebekler ne zaman, kaç aylıkken oturur? 3, 4, 5, 6 aylık bebek oturabilir mi? Uzmanlar bebeklerde oturma eyleminin 4. aydan itibaren başladığını ancak bu aylarda bebeğin tam anlamıyla oturtulmaması ve bebeğin oturması için hiçbir zorlayıcı hareketin yapılmamasını belirtiler. Eğer bebeğiniz dördüncü aydan itibaren kendini öne doğru itebiliyorsa, yanlardan yastıklarla desteklenerek ana kucağı gibi koltuklarda hafif eğik olarak oturtulabileceği ifade edilir. Peki tam olarak bebekler oturmaya kaçıncı ayda başlar?

Bebeğiniz Oturmaya Kendisi Karar Verir

Uzmanlar genelde bebeklerin oturmaya kendilerinin karar verdiklerini ve 6 aylıktan itibaren oturmaya başladıklarını belirtirler. 6. aydan itibaren bebeğin bel kontrolünün geliştiği ve kendisini öne iterek dik durmaya çalıştığı ifade edilir. Anne babaların bunu fark ettiklerinde bebeğin bacaklarını iyice açarak dengede oturup oturmadığını denemeleri önerilir.   

Bebekler Oturmaya Hangi Ayda Başlarlar?  

Oturan Bebek Çevreyle İletişim İçerisinde Olur

Oturan bebeklerin çevreyle daha çok iletişim içerisinde olduğunu ifade eden uzmanlar, bebeğin altı aylıkken yanına destekler koyulduğunda yarı oturur vaziyette birkaç dakika geçirebileceğini, sekizinci ayda ise tamamen desteksiz oturabileceklerini belirtirler. Oturan bebeğin karşına geçip onunla konuşup çeşitli oyunlar oynamanın onun gelişimine olumlu etki edeceği ifade edilir.  

6-7. Aydan Sonra Desteksiz Oturmaya Başlar

Bebeğiniz 6. ve 7. aydan sonra desteksiz oturmaya başlayacaktır. Böylece onu mama sandalyesinde oturarak sofranıza eşlik etmesini sağlayabilirsiniz.  

Bebekler Oturmaya Hangi Ayda Başlarlar?  

Bebeklerin Oturmasının Önemi

Bebeğiniz büyümeye devam ettikçe boyun ve sırt kasları gelişip güçlenir. Bu durumda bebeklerin mutlaka oturur pozisyonlara getirilmeleri gerektiği, oturmanın yeni bir süreç olmasından dolayı kendi kendine oturmaya başlayan bir bebeğin ilk başlarda her zaman desteklenmesi gerektiğine dikkat çekilir. Ayrıca bebeğiniz kendi kendine oturuyor olsa da kanepe koltuk gibi yüksek yerlerde düşme tehlikesine karşı kesinlikle yalnız bırakmamanız tavsiye edilir.   

Düşme Deyip Geçmeyin! Bebeklerde Düşme Ciddi Sorunlar Yaratabilir! Detaylar İçin Tıklayın   

Bebekler Oturmaya Hangi Ayda Başlarlar?

Bebeğin Oturmaması Sorun Oluşturur mu?

Bazı inanışlara göre, bebeği erken zamanda oturur pozisyona geçirmesinin bel eğriliğine neden olduğu söylenmektedir. Ancak kendi kendine otururken herhangi bir huzursuzluk duymayan bebekler için bu inanışın pek de gerçekleri yansıtmadığı ifade edilir. Bunun tam tersi oturtulmayan ve sürekli yatırılan bebeklerde anomaliler gelişebileceği, gereğinden çok yatırılan ve herhangi bir sebeple tek tarafa bakmayı tercih etmiş bebeklerde görme odaklanmasının bile değişebileceği belirtilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl