Ayrıntılı Ultrason İle Anne Karnında Tespit Edilebilen Hastalıklar

Ayrıntılı Ultrason İle Anne Karnında Tespit Edilebilen Hastalıklar
15 Haziran 2017

Genellikle 19. ve 23. hafta yapılması önerilen ayrıntılı ultrason nedir, detaylı inceleyelim.

Ayrıntılı ultrason ile tüm hastalıklar tespit edilebilir mi? Tüm anne adaylarını fazlasıyla heyecanlandıran anlardan biri de bebekleriyle ilk kez tanıştığı ultrason görüntüleme anlarıdır. Tarifi mümkün olmayan bir mutlulukla onun mucizevi varlığını hissettiğiniz zaman, gerçekten anne olacağınızı anlıyor ve hissediyorsunuz. Teknolojinin gelişmeye başlamasıyla görüntüleme yöntemlerinde de gelişmeler yaşanıyor. Buna en iyi örnek; detaylı ultrasonlar. Detaylı ultrasonla bebeğin tüm organları tepeden tırnağa incelenir ve bebeğe ait bir problem olup olmadığı saptanabilir. Fakat her şeyde olduğu gibi detaylı ultrasonda da yanılma payı olduğu unutulmamalıdır.  

Ayrıntılı Ultrason İle Anne Karnında Tespit Edilebilen Hastalıklar  

Ayrıntılı Ultrason Nedir?

Ayrıntılı ultrason, bebeğin organ gelişimini büyük ölçüde tamamladığı, amniyon sıvısının nispeten fazla olduğu ve dolayısıyla görülebilirliğin arttığı 19. ve 23. haftalar arasında gerçekleştirilen bir görüntüleme yöntemidir. Detaylı ultrason ile bebeğin organ gelişiminde bir sorun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Detaylı ultrason da denilen ayrıntılı ultrasonda asıl amaç, bebeğin doğumsal kusurlar açısından taranmasıdır.  

Ayrıntılı Ultrasonda Hangi Hastalıklar Tespit Edilebilir?

Genellikle gebeliğin 19. ve 23. haftaları arasında yapılan ayrıntılı ultrason genellikle tüm gebelik boyunca yalnızca bir kere yapılır. Riskli durumlar söz konusuysa ve bazı durumlardan şüphelenildiyse, o zaman 3-4 defa ayrıntılı ultrason çekilebilir. Detaylı ultrason sayesinde bebeğin çoğu organı incelenebilir, doğumsal kusurlar varsa önceden tespit edilebilir. Detaylı ultrasonda; bebeğin beyni, kafa içi yapısı, omurgası, kalbi, iç organları, bağırsak, böbrek, kol, bacak ve yüz gibi çoğu organı net bir şekilde izlenebilir. Bu sayede; belde açıklık, el veya ayaklarda dışa dönüklük, yarık damak veya parmaklarda eksiklik/fazlalık olup olmadığı doğumdan önce tespit edilebilir. Detaylı ultrasonda tespit edilebilen hastalıklardan bazıları;

  • Kafatası ve kafaiçi problemleri, (beyin dokusunun gelişimsel bozukluğu veya beyin boşluklarının genişlemesi)
  • Yüz ve yüzdeki organlara ait anomaliler, (yarık dudak, göz boşluğunun olmaması)
  • Omurganın gelişimsel bozuklukları, (beldeki açıklık, kemiklerdeki eğrilikler)
  • El ve ayaklardaki yapısal bozukluklar, (kemik eğrilikleri, bacak veya kollardaki dışa dönüklük)
  • Bebeğin kalbinin yapısal bozuklukları,
  • Bebeğin bulunduğu sıvıya veya plasentaya ait problemler görüntülenebilir.

Ayrıntılı Ultrason İle Anne Karnında Tespit Edilebilen Hastalıklar  

Ayrıntılı Ultrason Nasıl Çekiliyor?

Ayrıntılı ultrasonun nasıl yapıldığı da anneler tarafından merak edilir. Ayrıntılı ultrasonda diğer ultrason görüntülemelerinden farklı bir uygulama yapılmaz. Anne adayı yine sırtüstü pozisyonda uzanır ve bebek, annenin karın bölgesinden incelenir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer.  

Ayrıntılı Ultrason ile Her Anomali Kesin Olarak Saptanır mı?

Her şeyde olduğu gibi ayrıntılı ultrasonda da yanılma payı bulunuyor. En uzman doktorun, en kaliteli cihazı kullanarak ayrıntılı ultrason çektiğini düşündüğümüzde, doktorun bebekteki hastalıkları saptayabilme olasılığı %70-80 civarındadır. Çünkü bazı anomaliler, ultrasonda belirti vermeyebilir veya detaylı ultrason çekildikten sonra anomali oluşabilir.  

Detaylı Ultrason ile Üç Boyutlu/Dört Boyutlu Ultrasonu Karıştırmayın

Ayrıntılı ultrasonografi, detaylı ultrasonografi ve ileri ultrasonografi aynı anlama gelmektedir. Fakat 3 boyutlu ve 4 boyutlu ultrasonografiler ile aynı anlama gelmezler. Halk arasında bu ultrasonların ismi fazlasıyla karıştırılır. Ayrıntılı ultrasonda da 3 veya 4 boyutlu görüntülemeden yararlanılarak bebeğin görüntüsü aile ile paylaşılabilir fakat ayrıntılı ultrasonun amacı bu değil ve genellikle 2 boyutlu görüntüleme yönteminden yararlanılır. 3 boyutlu ve 4 boyutlu ultrasonlar hastalıkları saptayamaz. Sadece bebeğin görüntüsünü aileye daha net göstermek için avantaj sağlar.   

Ultrasonla ilgili daha fazla bilgi için burayatıklayabilirsiniz!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.