Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor musunuz?

Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor musunuz?
18 Eylül 2019

Anne sütünün bileşenleri nedir? Bu makalemizde; anne sütünün içeriği hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Anne sütü, doğal bir bağışıklama yoludur. İçinde bulunan antikorlar ve faydalı mineraller sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Bebekler için sindirmesi en kolay ve en steril besindir. Yan etkisi veya alerji riski yoktur. Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere, anne sütünün bebekler için en sağlıklı besin olduğunu söyleyebiliriz. Peki, anne sütünü bu denli değerli yapan bileşenler nedir, hiç merak ettiniz mi? Bu makalemizde; anne sütünün içeriği hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor musunuz?

Anne sütünün içeriği, bebeğin prematüre veya zamanında doğmuş olmasına, annenin beslenme düzenine ve hatta emzirme eyleminin günün hangi saatinde gerçekleştiğine göre değişiklik gösterir. Ancak kabaca özetlemek gerekirse;

Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor musunuz?

Proteinler

Anne sütünde başlıca 9 protein fraksiyonu olduğu bilinmektedir. En yüksek protein ise kolostrumda, yani doğumdan sonra ilk gelen sütte bulunur. Anne sütü, inek sütüne kıyasla daha fazla protein içerir. Biyolojik değeri yüksektir ve alerji riski neredeyse yoktur. Protein içeriğinin yaklaşık %60’ı ise sindirimi kolay olan ve bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan whey proteinidir.

Yağlar

Anne sütündeki yağ, yenidoğan bebekler için başlıca enerji kaynağıdır. Anne sütünün sağladığı enerjinin yaklaşık %50’si yağlardan gelmektedir. Bu yağlar, bebeğin beyin gelişimi için hayati öneme sahiptir. Beyin, sinir ve retina gelişimini için gerekli olan doymamış yağ asitleri, anne sütünde yeteri kadar bulunmaktadır. Doğumdan sonraki ilk günler anne sütündeki yağ konsantrasyonu ortalama %2 gr civarıyken, 5-15 gün sonra %2,5 – 3’e, ilerleyen süreçlerde ise %3,5 – 4,5’a ulaşır ve sabitlenir. 

Enzimler

Anne sütünün bileşeninde, sindirime yardımcı olan 20’den fazla enzim bulunur. Bu maddelerin bazıları sindirim sistemine yardımcı olurken bir kısmı vücuttaki mikropları etkisiz hâle getirme konusunda destek verir. Enzimler içinde en önemlisi ise lipazdır. Lipaz, özellikle erken doğan prematüre bebeklerde yağın sindirilmesi konusunda önemli rol üstlenir. Aynı zamanda lipazın paraziter hastalıkları önleyici etkisi de bulunmaktadır.

*Uzun dönem emzirmenin anne için 9 faydası!

Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor musunuz?

Karbonhidratlar

Anne sütündeki karbonhidratların en önemli bileşeni laktozdur. Kolay ve yavaş sindirildiğinden bebeğin kan şekerini iyi düzenler. Anne sütündeki laktoz, aynı zamanda bağırsaklardaki zararsız mikroorganizmaların çoğalmasına yardımcı olur. Bu prebiyotik etkisi sayesinde bebeğin bağırsak enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali azalır.

Vitaminler

D ve K vitamini dışında, anne sütündeki vitaminler emzirilen bebeğin ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Suda eriyen vitaminler olarak gruplandırılan B ve C grubu vitaminler, annenin yakın dönem beslenmesiyle ilgilidir. Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K) ise annenin hem geçmiş dönem hem de yakın dönem beslenmesini yansıtır. Vejetaryen beslenen annelerin bebeklerinde B12 eksikliği ve buna bağlı gelişen kansızlık riski daha fazladır.

Anne sütündeki K vitamini yenidoğanların ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde değildir. Bu nedenle doğumdan sonra bebeğe K vitamini takviyesi yapılabilir.

Anne sütünde D vitamini de yeteri kadar bulunmamaktadır. Bu nedenle bebekleri günde 20 – 25 dakika da olsa dışarı çıkartmak önemlidir.

Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor musunuz?

Mineraller

Anne sütündeki demir oranının düşük olmasına rağmen emilim oranı yüksek ve biyolojik faydası çok fazladır. Bu nedenle anne sütüyle beslenen bebeklerde genellikle ilk aylarda demir eksikliğine rastlanılmaz.

Anne sütünde çinko da bulunur. Çinkonun en fazla olduğu zaman genellikle doğumdan sonraki ilk beş gündür. Anne sütü ile beslenen bebeklerin çoğunda bakır eksikliği görülmez.

Büyüme Faktörleri

Anne sütünde, sindirim ve solunum sistemi başta olmak üzere birçok organın büyümesi ve gelişmesini sağlayan büyüme faktörleri bulunur. Bu faktörlerin anne sütünde en yoğun olduğu süreç ise doğumdan sonraki ilk 5 gündür, yani kolostrum dönemidir. Büyümeyi hızlandıran ‘Epidermal Büyüme Faktörü’ anne sütünde en yüksek konsantrasyonda bulunmaktadır. Ayrıca anne sütünde insülin, insülin benzeri büyüme faktörü, interferon ve kan yapımıyla ilgili çeşitli faktörler de bulunur.

*Bebeğiniz emerken memenizi mi ısırıyor?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.